Heston Blumenthal zseniális lakomái

angol ismeretterjesztő műsor, I / 3. rész

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

A műsor ismertetése: Heston Blumenthal, a molekuláris gasztronómia doyenje ebben a sorozatában gasztronómia időutazásra hívja vendégeit. A felszolgált káprázatos és történelmi ételek önmagukban is mesések, a műsort mégis Heston lenyűgöző időutazása teszi feledhetetlenné. A sorozatban láthatunk buja viktoriánus, vérszomjas középkori és meseországbeli vacsorákat is, melyeket az alapos kutatómunka és a végtelen fantázia köt össze.
Heston nem szimplán érdeklődik a régi ételek újraalkotása iránt. Saját szemléletmódját adja hozzá a történelmi receptekhez, hogy a 21. századi ember számára is fenséges étkek szülessenek. Lakomáit vendégei emlékezetéből semmi nem fog kitörölni - ehhez segítségül hívja a száraz jeget, a pirotechnikát, robbanásokat és természetesen az érzékeket stimuláló ételek sem maradnak ki.
Heston nyomás alatt van. Fel kell törnie az ősi kulináris kódot fenséges lakomáival, s míg vendégei elfoglalják helyeiket, addig arról ábrándozik, vajon ezek az old school ételek inspirálnak majd minket, hogy új ízeket vigyünk a 21. századi főzés mesterségébe, vagy eddigi munkája csupán csak sok hűhó semmiért?

Évadok:

Stáblista

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
saibor 2011 nov. 09. - 17:37:33
Azt írja valaki, hogy lenyûgözõ.
Hát ez tényleg az... a Titanic utolsó vacsorája. Nagyon ízléses.
Fagyott vízihullát vártam desszertnek, de ehhez nem tud felnõni ez az elmebeteg valaki.
Juhuhujúj, fogadásom volt arra, hogy a seggfej sznobok el lesznek ájulva.
Hát el is voltak, azt mondja az egyik liba, olyan élményben volt része, mintha pofán vágták volna kétszer,meg hogy minta megáll volna a Föld a forgásában.
Na anyukám tõlem is kaphatnál egy-két jó kis pofánvágást, aztán nézheted hogyan forog a Föld.
DjMcMaster 2011 ápr. 17. - 21:33:47
Ez az "Ürge" nem normális !!! A szó jó, legjobb értelmében ! Már akkor felkeltette a figyelmemet, amikor az egyik ismeretterjesztõ csatornán évekkel ezelõtt tudományosan magyarázta, hogy a káposztát miért fõzi mindenki gusztustalan állagúra és hány fokon és meddig kell fõzni a krumplit, egy jó krumplipüréhez, de ezek a mostani soroazatai sem semmik. A konyhájától meg egyenesen pofára vagyok esve ! Nem is konyha, hanem labor...70/30 arányban. A sokórás bolognai spagettije nagy sikert aratott, bár a pénztárcámat nem kímélte. :(
Cicanyuszi 2011 jan. 09. - 00:49:34
Odáig vagyok, és vissza!
seashell 2010 márc. 24. - 16:13:26 Előzmény monnicca
Kicsit igazítanék a szómagyarázatodon:
A doyen szó a középkori francia deien szóból származik, de ennek gyökere a latin nyelvbõl származik. Jelentése "tizek parancsnoka". Napjainkra jelentése: valamely közösség idõs tagja - ezt lehet kor, sorrend vagy tapasztalat alapján meghatározni.
Mérpedig a tapasztalatot Heston Blumenthal esetében nem kell megkérdõjelezni.
A történelem könyvek sajnos kihagyják a régi korok étkezési szokásait, a mindennapi élet jellemzését, de ez a mûsor egy kis bepillantást ad ezekbe is. Érdemes nézni, lenyûgözõ!
stampo 2010 márc. 04. - 22:09:26
Számomra nem teljesen világos, hogy miért kell egy finom ételnek gusztustalanul kinéznie - elég sok példa van rá ebben a sorozatban -, de ettõl még a csávó zseniális. Ámulok és bámulok.
zuzan 2010 febr. 19. - 20:57:21
Tegnap hogyan csinálta a havat ? sajna csak a végét láttam cukorszirup, fagyasztva darálva folyékony nitrogén? nagyon érdekelne.
10/10
prüntyibogi 2010 febr. 19. - 19:36:01 10/10
Nálunk az egész család szájtátva figyeli mit talál ki már megint.A 6 éves fiamnak ez a kedvence,legszívesebben minden nap ezt nézné.
Siliana 2010 febr. 10. - 21:19:40
régen nem fintorogtak ezekre az ételekre sõt.
akkor mi is változott?:)
a viktoriánusok meg lehet hogy a hamburgerre mondanák ugyanezt
Stella 2010 febr. 10. - 19:24:26
Egyáltalán nem szórakoztató, gyomorforgató "ételeket" csinál......Valami iszonyat, elég volt 1 részt látni belõle.
9/10
magnó Lia 2010 febr. 04. - 22:28:42 9/10 Előzmény monnicca
Szerintem jópofa sorozat, érdekes, ahogy a régi könyveket bújja, és megpróbálja feleleveníteni a történelmi lakomák ételeit, és szórakoztató látni a kivitelezési kísérleteit, és hogy milyen ügyesen gyûri le a nehézségeket, (olykor kudarcokat) kreativitásával.
Összes hozzászólás