Az aktuális rész ismertetője: Aldebrő Heves megyében, Gyöngyös és Füzesabony között félúton található kicsi, de annál több értéket őrző település. A Gazdaházba betérők a huszadik század elejét idéző berendezési tárgyakon keresztül bepillanthatnak az ősök életmódjába, a debrői hárs legendás történetébe. Aldebrő a fából készült emlékművek, szobrok faluja. Meggyőződhetünk erről, ha teszünk egy sétát a felújított római katolikus templom mellett található Történelmi Emlékparkban, vagy az őstörténetünkről mesélő szkíta szobroknál. A község sváb kultúráját civil szervezetek viszik tovább. Műsorunkban fellépett az Edle Blumen Tánccsoport és a Singerkranz Énekkar is. Bizonyára sokan hallottak már a híres velencei csipkéről, de vajon tudják-e, hogy Aldebrőn ma is horgolnak-varrnak zsinórcsipkét a helyi asszonyok? A legszebb darabokat gyakorta kiállításon is bemutatják. Aldebrő régi ételei között olyan különlegességek vannak, amelyek elnyerték a HÍR védjegyet, ill. a falu értéktárában is megtalálhatók. Műsorunkban ezekkel is megismerkedhetnek: Töltött gölődin leves, Szaftos csirkemell rizzsel, Sült derelye vörösboros aszalt szilvával, Aldebrői fojtott hús, Kacsamell vagdalt, rozmaringos burgonyával és Túrós rétes debrői hársba áztatott mazsolával.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások