Az aktuális rész ismertetője: "Szomolya, a Bükkalja kőbe vésett faluja a cseresznyefák árnyékában" _ ez a helybéliek jelmondata. Az ide érkező kirándulók nem fognak csalódni, ha idilli környezetre, kiváló túralehetőségekre, csodás természeti környezetre, geológiai csodákra, finom ételekre, mindezek mellé könnyed, gyümölcsös borokra, vendégszerető emberekre vágynak. A településen fennmaradt barlanglakások egyikében tájházat rendeztek be, ahol a rece kézimunka készítését is bemutatták az asszonyok. A Bükkalján több településen is vannak barlanglakások, de Szomolyán van a legtöbb. Egy részük idegenforgalmi célokat szolgál és szálláshelyként üzemel. Szomolya Hungarikummal is büszkélkedhet. A felújított Szomolyai Kaptárkövek Tanösvényt végigjárva különleges riolittufa formákban gyönyörködhetünk, megismerkedhetünk történetükkel. Világszerte híres a szomolyai rövid szárú fekete cseresznye. A zamatos gyümölccsel és a belőle készített lekvárral a sütés-főzés során is találkoztunk.A műsorban bemutatott ételek a következők: Szomolyai lábatlan tyúkleves, Toros káposzta, Vadpörkölt fekete cseresznye lekvárral, Lecsós-kacsamájas kenyérlángos és a Fekete cseresznyés kőtt rétes.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások