Irodalmi barangolás Gasztronómiában / Mikszáth Kálmán: A magyar konyha

magyar dokumentumfilm sorozat, 8. rész, 40 perc

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Mikszáth Kálmán novellista, regényíró (1847-1910) kisnemesi családból származott. Felvidéki falujának élményei egész írói pályafutását végigkísérték. Hősei egyszerű emberek voltak, parasztok, juhászok, csőszök gyermekei. Tót atyafiak és A jó palócok című novelláskötetén nemzedékek nőttek fel. Magos Zoltán szakács palóclevest tálal a nagy palóc tiszteletére. Hogy ne legyen olyan könnyű a gyomornak, a második fogás babfőzelék sült oldalassal, és az étkezést a kor ígéretes desszertje, a császármorzsa zárja. Mikszáth Kálmán korának és művészetének bemutatásában Saly Noémi és Margócsi István irodalomtörténész, valamint Magyar Márton vendéglátás-történész lesz Sándor Erzsi műsorvezető segítségére.

Közreműködők: Saly Noémi, Margócsi István, Magyar Márton

A műsor ismertetése: A tízrészes sorozat ismert vagy kevésbé ismert szemelvények segítségével idéz meg egy művet, egy alkotót, egy korszakot, egy várost, és nem utolsósorban egy étket, amely az adott irodalmi műben kiemelten fontos szerepet kapott. Sándor Erzsi újságíró és Magos Zoltán szakács segédletével elkészítik és meg is kóstolják az ételeket, melyek segítségével elevenné varázsolnak egy letűnt világot, hiszen az asztal körül helyet foglaló vendégek minden esetben történészek, művészettörténészek, gasztronómiai szakértők, irodalomtörténészek.

Egyéb epizódok:

Stáblista

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
kiskivancsi 2006 nov. 02. - 18:49:11
Érdekes sorozat. Történelmi-azaz irodalmi- ételeket készítenek, ahogy azokat az írók mûveibõl megismerhettük. Személy szerint érdekesnek találom azt, hogy gasztronómiailag is megismerhetek bizonyos korszakokat! Igaz, van néhány nem teljesen korhû eleme a mûsornak-turmixgép, meg ilyenek. Na de kérem, elkényelmesedtünk... Mindegy. Én szeretek fõzni is, meg az irodalom is érdekel. Ez pont jó kombináció!