Az aktuális rész ismertetője: Az igazságos Mátyás királyról szóló meséket minden gyerek szívesen hallgatja. De vajon milyen volt az élet a visegrádi palotában valójában? Mit evett-ivott, hogyan öltözködött a királyi pár és udvarnépe? Magos Zoltán szakács marinált harcsát készít sáfránnyal és szegfűszeggel, annak rendje és módja szerint egészben sült malacot tálal, és az ételsort barackízes tejes pitével zárja. A kor megidézésében Dózsa Katalin viselettörténész, Füreder Balázs gasztronómiatörténész és Magyar Károly régész segíti a nézőket.
A műsor ismertetése: A tízrészes sorozat ismert vagy kevésbé ismert szemelvények segítségével idéz meg egy művet, egy alkotót, egy korszakot, egy várost, és nem utolsósorban egy étket, amely az adott irodalmi műben kiemelten fontos szerepet kapott. Sándor Erzsi újságíró és Magos Zoltán szakács segédletével elkészítik és meg is kóstolják az ételeket, melyek segítségével elevenné varázsolnak egy letűnt világot, hiszen az asztal körül helyet foglaló vendégek minden esetben történészek, művészettörténészek, gasztronómiai szakértők, irodalomtörténészek.
Hozzászólások