Az aktuális rész ismertetője: Bornemissza Anna szakácskönyve több mint 300 éves. Egy majdnem 400éves szakácskönyvből fordították a számára németről magyarra. Mert Bornemissza Anna komolyan vette a feladatát: Apafi Mihály erdélyi fejedelem feleségeként irányította az uradalmat, biztos és nyugalmas hátteret teremtve ezzel a férje számára. Bornemissza Anna útmutatásai alapján fácánpecsenyét készítenek gyümölcsökkel, nyulat articsókával, végül almás fekete ribizlit tortával. A korszakot megidéző két szakember: Füreder Balázs és Szeleczky Arnold gasztronómiatörténész.
A műsor ismertetése: A tízrészes sorozat ismert vagy kevésbé ismert szemelvények segítségével idéz meg egy művet, egy alkotót, egy korszakot, egy várost, és nem utolsósorban egy étket, amely az adott irodalmi műben kiemelten fontos szerepet kapott. Sándor Erzsi újságíró és Magos Zoltán szakács segédletével elkészítik és meg is kóstolják az ételeket, melyek segítségével elevenné varázsolnak egy letűnt világot, hiszen az asztal körül helyet foglaló vendégek minden esetben történészek, művészettörténészek, gasztronómiai szakértők, irodalomtörténészek.
Hozzászólások