Glasse híres szakácskönyve, a The Art of Cookery ("A főzés művészete") 50 év alatt 33 kiadást ért meg, és ez volt a 18. század legnagyobb bestseller szakácskönyve. A könyv azon túl, hogy megismertette a nagyközönséggel a kifinomult étkezés alapjait, Hannah Glasse-t is a főzés koronázatlan királynőjévé tette a feltörekvő középosztály köreiben.
A ma ismert "dinner party", a meghívott vendégekkel elköltött vacsora intézménye is Glasse nevéhez fűződik, és azzal, hogy megtanította a háziasszonyokat a főzés fortélyaira, a konyhai kifinomultság és stílus kulcsát is a kezükbe adta.
Ebben a pazar dokumentumfilmben Clarissa Dickson Wright felfedezi, milyen lehetett egy 18. századi konyhában főzni vezetékes víz, gáz vagy áram nélkül. Ráadásul Hannah Glasse egyik legnagyobb hatású receptjét teszi próbára a fent említett körülmények között, ami nem más, mint az első Angliában megjelent curry recept. Vajon az elkészült fogás a mai kor ínyenceinek elvárásait is ki tudja elégíteni?
Ma ott van Angliának Delia Smith és Nigella Lawson, de Hannah Glasse volt a brit konyha első igazi istennője és Nagy-Britannia első sztárszakácsa.
Hozzászólások