10/10
offtopic
convar 2012 márc. 09. - 21:13:06 10/10 Előzmény greghouse
(121/401)
Vagy azt hogy választhacc mi? :D Am np ;) (remélem ismered ezt a rövidítést is, még ha nem is szereted ;D)
3/10
greghouse 2012 márc. 09. - 15:31:28 3/10
(120/401)
...modok jobbat: "V +szox v +szöx"..egész jó játék...
3/10
greghouse 2012 márc. 09. - 15:28:07 3/10
(119/401)
Persze, hogy megszokom. Egyébként én sem szeretem, ha valaki folyton kijavít, bocs ha tettem.
(De azért kösz, hogy a "megszoksz vagy megszöksz"- öt nem úgy írtad, hogy "megszox v megszöx"..:-))
10/10
offtopic
convar 2012 márc. 09. - 14:04:31 10/10
(118/401)
Vagy megszoksz vagy megszöksz. Választhatsz.
3/10
greghouse 2012 márc. 09. - 10:58:56 3/10
(117/401)
Egy dolog az érthetõség, mert elvileg az is érthetõ, ha teletûzdeled b..meg-ekkel, egyéb, négy és sokbetûs szavakkal, suk, sük-kel, teccikkel, tizenhat év fölött érthetetlen rövidítésekkel, de én azért annak a pártján lennék, aki még mindig próbálja a lehetetlent, és õrizni amennyire lehet ezt a nagyon nehéz, nagyon bonyolult és nagyon szép nyelvet. Lehet, hogy nem érdemes sokáig az árral szembe menni, és igen, mindenki vét hibát, elütést, én is, más is. De azért talán nem kellene rátenni még pár lapáttal és szándékosan írni rondán és helytelenül.
...Még valami: én azért nem lennék büszke arra, hogy "már iskolában sem tudtam a nyelvtant."
10/10
convar 2012 márc. 09. - 03:36:46 10/10 Előzmény olahmiki1959
(116/401)
Túl hát, méghozzá nem is csak most, hanem már rég :D De gondoltam beszélgessünk, hátha kisül még belõle vmi ;D

A nyelvtani kérdéshez: bocs, de én sem szándékozom Eruanno szintje fölött mûvelni ;D (Am ez a -ssa -ssza helyett -tja dolog mindig is a gyengém volt, már általános iskolában is sokat kaptam miatta :D)
10/10
olang 2012 márc. 08. - 17:27:59 10/10
(115/401)
Egész jó kis marhaság ez a sorozat.
Szivesen nézem.
Aranyosak a szinészek, kedves, esendõ, esetleges, frappáns, odafigyelést, összjátékot, rögtönzést igényel (gondolom). Kicsit hajaz a Beugróra, amit szintén szerettem.

Kár, hogy idõben megelõzi a Poén Péntek, de azt még csak kivártam.
Most viszont még "rátolták" a Marslakókat is.
Igy fél tiz után kedõdik.
Jobb idõpontot érdemelne.
olahmiki1959 2012 márc. 08. - 17:09:59
(114/401)
"le a nyelvmûvelõkkel"? Biztos baromi szellemesnek gondoltad magad, de most nagyon rosszkor szólaltál meg. Convar nagyon jó fej, mindenki értette, amit írt, de most nem élõbeszédrõl volt szó, hanem írásról. Ott pedig elkövetett egy apró hibát, amit én kijavítottam, nem kioktatóan, és nem bántóan, csak úgy, ahogy itt a porton már rengetegen megtették egymással.
Ha te nem szereted a helyesírást, lelked rajta, csak ne bíráld azokat, akik a te szinted felett szeretnék azt mûvelni.
Eruanno 2012 márc. 08. - 16:10:55
(113/401)
Jaj, hagyjátok már abba! Egyetértetek, kész, örüljetek neki! :)
Egyébként meg le a nyelvmûvelõkkel! A nyelv célja az érthetõség, márpedig amit convar írt érthetõ volt. Ha nem hiszed, kérdezz meg egy nyelvészt! :P
olahmiki1959 2012 márc. 08. - 06:59:56 Előzmény convar
(112/401)
Bocsánat, de helyesen: nem "támassza", hanem "támasztja" alá.
olahmiki1959 2012 márc. 08. - 06:57:48 Előzmény convar
(111/401)
Csak annyi, hogy - amint te is mondtad, - aki jó színész, nem biztos, hogy rögtönözni is tud, aki pedig feltalálja magát, és jól rögtönöz, nem biztos, hogy meghatározott, pontosan leírt szöveget is megfelelõ súllyal, és mûvészi színvonalon tud elõadni. Röviden, nem biztos, hogy jó színész.
De tudod, mit? Szerintem túlragoztuk ezt az egészet. Egyezzünk meg abban, hogy tökéletesen egyetértünk ebben a dologban, és ennyi. Üdvözöllek.
10/10
convar 2012 márc. 05. - 17:53:16 10/10
(110/401)
Igen, érzem a párhuzamot. De am most meg nekem kell megkérdeznem hogy ezzel mi volt a célod.. mivel ez egy az egyben az én látásmódomat támassza alá. Sztem.
olahmiki1959 2012 márc. 05. - 17:42:41
(109/401)
Gondolkoztam azon, hogy - egyetértve veled, - milyen szemléletes példát hozzak fel mindkettõnk igazságának szemléltetésére.
Bizonyára tudod, hogy a távol-keleti harcmûvészetek szinte mindegyike tartalmaz ún. formagyakorlatokat. Ezeknek a lényege, hogy egy láthatatlan ellenfél ellen szigorúan meghatározott sorrendben kell támadó és védekezõ mozdulatokat végrehajtani, magas színvonalon. - Színjátszás.
Aztán az így megszerzett tudást egy valódi ellenféllel szemben kell alkalmazni, lazán, kötetlenül, az adott helyzetet felismerve, azonnal reagálva a másik mozdulataira. - Rögtönzés.
És bizony, elõfordul, - tanúja voltam, - hogy magas övfokozatú mester a szõnyegen szabad küzdelemben alulmarad egy képzetlenebb, rutintalanabb versenyzõvel szemben. Egész egyszerûen azért, mert a másiknak jobbak a reflexei, jobb a helyzetfelismerése, találékonyabban tudja alkalmazni a tanultakat.
A mester tehát tökéletesen végrehajtja az elõírt mozdulatokat, de szabad küzdelemben esetleg alulmaradhat.
Persze ez ritkán fordul elõ, de a példa talán érzékelteti a megírt szerephez ragaszkodó színmûvészet és az improvizáció közötti különbséget.
10/10
convar 2012 márc. 05. - 11:30:44 10/10 Előzmény olahmiki1959
(108/401)
"Megmondom õszintén, nem nagyon értem, hogy mi az írásommal a gondod, ugyanis más szavakkal, de ugyanazt írtad, amit én. Teljesen egyet értek veled, ezért is hoztam fel kiváló színmûvészünk, Cserhalmi György példáját, akinek színészi kvalitásait senki sem kérdõjelezheti meg, de a Beugróban egyszerûen nem volt jó."

Na igen, végülis majdnem u.azt mondjuk :) Én csak arra akartam felhívni a figyelmed hogy a rögtönzés nem NEHÉZ mûfaj, hanem MÁS mûfaj. Am persze, mellesleg nehéz, dehát a színjátszásnak melyik vállfaja könnyû? Shakespearet vagy Dogvillet elõadni könnyû? (hitelesen)
vénasszonyok_nyara 2012 márc. 04. - 12:45:03
(107/401)
Nem is értem ezt a vitát. Senki nem kéri számon Bödöcs Tibortól, hogy amit elõad, nem olyan igényes szórakozás, mint Latinovits szavalatában az "Elõszó".
Ráadásul szerintem Rudolf Péter alapból sokkal jobb és sokoldalúbb színész, mint a fahangú, modoros, egysíkú Cserhalmi.
Ha szerintetek pl. a sasjózsinak is van létjogosultsága és érthetõ, hogy sokaknak igénye van rá, akkor a "Mindenbõl egy van" hozzá képest egyenesen a színházmûvészet csúcsa.
olahmiki1959 2012 márc. 04. - 12:34:41
(106/401)
Tudod, miben tévedsz alapvetõen? Akkor lenne igazad, megvédve az értékes tv játékokat, színházi produkciókat, ha a "rögtönzõs" mûsorok túltengenének a mûsorkínálatban, de pont az a helyzet, hogy miután a "Beugró" gyakorlatilag eltûnt a palettáról, mert buta módon ide-oda rakosgatták, ma már a "Mindenbõl egy van" - nevéhez méltóan - az EGYETLEN ilyen jellegû mûsor.
Sokszor - más dolgokkal kapcsolatban - elhangzik az a vélemény, hogy milyen fontos a sokszínûség, a pluralizmus, törekedjünk arra, hogy gazdag legyen a választék, stb. Akkor ne haragudjunk erre a mûsorra, amelyik hetenként mindössze egy alkalommal, egy szûk órában felhõtlenül szórakoztatni akar.
A "Mindenbõl egy van" könnyed, de nem igénytelen, életszerûek a párbeszédek, de soha nem közönségesek, bolondoznak a színészek, de nem veszik félvállról a feladatot.
Én magam is szeretem az ún. "nagy" mûvészetet, a színvonalas, irodalmi alapanyagokból készült tv játékokat, az igényes színházi elõadásokat, a komolyzenei koncerteket, kifejezetten rajongok - mivel értek is hozzá valamelyest - a jó, virtuóz dzsesszzenéért, de ez más.
A hozzászólásodból kiderül hogy értelmes, igényes ember vagy. Próbáld meg ezt a mûsort nyitottan, jókedvûen a képernyõ elé ülve megnézni, nem magas mûvészetet, de igényes szórakoztatást várva tõle, és lehet, hogy észrevétlenül meg fogod kedvelni. Ez mûsor ugyanis soha nem hazudik bele az arcodba. Nem akar másnak mutatkozni, mint ami. És a mai világban ez az egyik legfontosabb érték.
olahmiki1959 2012 márc. 04. - 09:51:00
(105/401)
Megmondom õszintén, nem nagyon értem, hogy mi az írásommal a gondod, ugyanis más szavakkal, de ugyanazt írtad, amit én. Teljesen egyet értek veled, ezért is hoztam fel kiváló színmûvészünk, Cserhalmi György példáját, akinek színészi kvalitásait senki sem kérdõjelezheti meg, de a Beugróban egyszerûen nem volt jó.
Miután némileg érintett vagyok a dzsesszben, - biztosan tudod, annak az egész mûfajnak a lényege a rögtönzés, egy adott zenei témára, ill. inkább harmóniamenetre kell a zenésznek improvizálnia, saját gondolatait kifejeznie, tulajdonképpen zenét szereznie, - mondhatom neked, hogy valóban, két teljesen különbözõ dologról van szó. Nem véletlen, hogy az igazán jó dzsesszzenészek olyan szinten tudják megmutatni a bennük lévõ gondolatokat, érzéseket, zenei felkészültségüket, hogy egy jó szaxofon, gitár, vagy zongoraszóló után úgy érezheti a hallgató, hogy a zenész teljesen kitárulkozott elõtte.
Lehet valaki a világ egyik legünnepeltebb, legvirtuózabb komoly zenésze, zongora vagy hegedûmûvésze, egyáltalán nem biztos, hogy improvizálni is tud, tökéletesen lejátssza a legnehezebb, más szerzõ által leírt dolgokat, de saját maga képtelen ott és akkor rögtönzéseket, variációkat kitalálni.
A színészethez visszatérve, a rögtönzés a "Találd fel magad!" mûvészete, semmi köze más kvalitásokhoz, drámai erõhöz, jellemábrázoláshoz. Inkább az azonnali reagálás, a frappáns visszavágás, a riposzt, a gyors helyzetfelismerés szerepel a követelmények között.
Hogy mást ne mondjak, ezt a neked írott választ is ebben a pillanatban rögtönöztem.
10/10
convar 2012 márc. 03. - 21:37:23 10/10
(104/401)
"Az improvizáció, a rögtönzés a legnehezebb mûfaj a világon. Nem véletlen, hogy sokan nem jók benne. "

Ezzel azért így ilyenformán vitatkoznék, mivel nem a legnehezebb hanem 1xûen MÁS. Mármint más mûfaj. U.is a színészi véna nem egyenlõ az improvizációs képességgel, vagyis attól mert jó színész vki mondjuk drámai szerepekben attól még nem biztos hogy itt is megállja a helyét, és igaz ez fordítva is, attól mert vki tud nevettetni és improvizálni, még nem biztos hogy egy a szakma által is nagyra becsült színészrõl van szó. És ezt nem(csak) én mondom, hanem Kálloy is:

"A kiemelkedõ színészek közül sokan nem szeretik vagy nem is tudják ezt csinálni, mert nem azon múlik, hogy mennyire jó színész valaki. Ez fordítva is igaz: aki kiemelkedõen jól improvizál, nem feltétlenül jó színész."

(forrás: http://www.femina.hu/sztar/hirek/kalloy_molnar_peter_beugro )

De Debreczeny Csaba is hasonló véleményen van:

http://www.femina.hu/sztar/hirek/debreczeny_csaba_beugro_plusz

"Próbáld ki magad baráti társaságban, játsszátok el, hogy különbözõ szituációkban ki hogyan viselkedne, mit mondana, hogyan találná fel magát, úgy, hogy az még poénos és szórakoztató is legyen lehetõleg."

Mi bekérdezõt már játszottunk :) De talán mondanom sem kell, nem sok köszönet volt benne :D
olahmiki1959 2012 márc. 03. - 21:12:13
(103/401)
Nem tudom, miért haragszol ennyire a mûsorra. Azt mondod, izzadtságszagú, nyögvenyelõs jópofizás, stb.
Az improvizáció, a rögtönzés a legnehezebb mûfaj a világon. Nem véletlen, hogy sokan nem jók benne.
Hirtelen Cserhalmi György jut eszembe, aki Magyarország egyik vezetõ, méltán népszerû színmûvésze, és a Beugró címû mûsorban, ami szintén a rögtönzésre helyezte a hangsúlyt, szánalmas, harmatgyenge teljesítményt nyújtott.
Nem érezte a szituációt, nem találta fel magát, nem volt humoros. És több példát is tudnék mondani arra, amikor neves színmûvészek megbuknak, ha rögtönözniük kell.
A "Mindenbõl egy van" a mai tévék mûsorkínálatának egyik legszórakoztatóbb darabja, nem akar más lenni, mint egy kb. egyórás felhõtlen szórakoztatás.
Próbáld ki magad baráti társaságban, játsszátok el, hogy különbözõ szituációkban ki hogyan viselkedne, mit mondana, hogyan találná fel magát, úgy, hogy az még poénos és szórakoztató is legyen lehetõleg. Rögtön rájössz, hogy milyen nehéz mûfaj ez, és milyen elhamarkodottan ítélkeztél a mûsor felett.
10/10
convar 2012 márc. 03. - 18:07:54 10/10
(102/401)
"De lehet, hogy így van rendjén. A FILM megszületésekor, elsõ mûfaja a burleszk volt, sátorban elõadott vásári mutatvány. Vissza a gyökerekhez, mulattatni, kacagtatni."

Érdekes megközelítés... de van benne vmi.