Téma: Tarr Béla

tinodialfred 2010 nov. 24. - 00:54:37
(16/36)
Szerintem is zseniális film. Egyébként megsúgom, hogy az elsõ óra azért kell, hogy ráhangolódjatok. Ha valaki az elsõ órát nem bírj, az helyesen is teszi, ha abbahagyja, de ha valaki képes egy órán keresztül felvenni a film tempóját, utána kap is valamit, amiért megéri ez a viszonylag hosszú idõ. Nem csak dramaturgiai bravúrt láthattok, hanem nagyon jó humorú jeleneteket, szokatlan formájú színészi jelenlétet, és mesterien komponált képeket, zenéket!
Gabriella54 2010 nov. 24. - 00:36:48
(15/36)
Nem tudom, mit vagytok kiakadva a Sátántangón? Az ókori Görögországban a színházi elõadások több napig tartottak (és milyen kényelmetlen lehetett a köveken ücsörögni!)

Egy-két kritikai észrevétel a filmrõl:

"Zseniális mestermû" - Stephane Bouquet, Cahiers du Cinema, 1997

A Sátántangó olyan film, ami ott üt, ahol élsz, megváltoztatja a gondolkodásmódodat és az érzelmeidet - Jonathan Rosenbaum, Chicago Reader, 1994

Lehengerlõ, lenyûgözõ a hét óra minden egyes perce. Boldog lennék, ha életem hátralévõ részében minden évben megnézhetném - Susan Sontag

Az évtized egyik legegyedibb és legigényesebb filmélménye - Jean-Louis Perrier, Le Monde, 1997
tinodialfred 2010 nov. 23. - 23:37:11
(14/36)
Te láttad ezt a filmet? Vagy csak jeleneteket?
offtopic
Segítõ Béka 2010 nov. 23. - 21:52:47
(13/36)
miért NEM írnak olyan verseket
Segítõ Béka 2010 nov. 23. - 21:47:18 Előzmény jason13th
(12/36)
„Szóval eltekintve attól, hogy hét és félórás film nincsen, ez igen kiváló film. Az utóbbi évek egyik legkomolyabb szellemi teljesítménye. Öröm, hogy van.”

/ Esterházy Péter, Filmvilág, 1994. június /

szerintem mindkettõ
Segítõ Béka 2010 nov. 23. - 21:45:32 Előzmény jason13th
(11/36)
ja. de ilyen film:

http://kkbk.blog.hu/2010/11/22/krasznahorkai_laszlo

7 percig mutatnak egy tehenet. így könnyû
Segítõ Béka 2010 nov. 23. - 21:35:36 Előzmény szbzs
(10/36)
én kinézem belõle hogy megölte a macskát
albert_camus 2010 szept. 16. - 00:07:06 Előzmény jason13th
(9/36)
Úgy gondolom, hogy a véleményed részben egy tévedésen alapul. A film ugyanis (mint minden mûalkotás) semmi jelentést nem hordoz magában: azt a befogadó adja hozzá. Egy olyan film pl., amit soha senki nem nézett meg, lehetett akármilyen jó, mégsem rendelkezik jelentéssel. Éppen ezért, ha egy mûalkotással szembesülünk a legvégsõ esetben sem célszerû azt kérdezni, hogy „mit akart a rendezõ azokkal a kóbor kutyákkal?”, mivel nincs azoknak elõre meghatározott jelentésük. A film végén te magad döntöd el, hogy NEKED mit mondott az egész, és hogy NEKED mit jelentenek a kutyák. Ez alapvetõen egy demokratikus mûfaj:) Sokkal demokratikusabb, mint pl. a sztenderd hollywoodi filmeknél, ahol minden egyértelmû, ahol látszólag (!) mindennek megvan a maga fix jelentése, ám a nézõnek nincs esélye sem mást gondolni, mint amit a rendezõ belé sulykol. Az elõbbi szemlélet a nézõnek is egyfajta méltóságot kölcsönöz (úgy, hogy a szabad értelmezés által bevonja õt a mû újraalkotásába), míg a második nem tekinti partnernek a nézõt, csupán passzív alanyként kezeli.
1/10
jason13th 2010 aug. 09. - 03:00:33 1/10 Előzmény Elsie Beckman
(8/36)
Tarr Béla kapott már közönségdíjat vagy csak a kritikusok imádják egyfolytában? 7 órás filmre nem tudom ki az aki azt mondja hogy: Hmmm hát ez isteni volt. Aki azt mondja hogy egy 7 órás film jó, az sznob vagy hülye.

Valahogy képírókban érdekes lenne TV2-n reggel hétig menne a film...

Mozart: "Jó zenét úgy lehet komponálni hogy mindenki éri vagy senki sem. Mindegyik esetben értékeli valamelyik réteg!"

(ez filmre is igaz és a loncsos kóbor kutyák biztosan jelentenek valami rendkívül fontosat csak rohadtul nem tud érdekelni, a konkrét nyílt beszédet jobban kedvelem.)
10/10
Elsie Beckman 2010 jún. 11. - 16:14:58 10/10
(7/36)
nekem se az a kedvencem tõle. egy film nekem olyan hogy azt megnézem reggel. megnézem délbe. megnézem délután. megnézem este. de nem egész este:D de ettõl függetlenül úgy gondolom, õ ezt megteheti, hogy ha akarja akkor az a film 7 óra és 10 perc. a kárhozat óta (egyesek korszakalkotó filmjeként említik, bár ezt tarr tagadja) minden más filmje teljesen jó.
mulao 2010 jún. 10. - 13:33:41
(6/36)
Nekem tuti nem lenne 7 órányi türelmem egy filmet végig nézni. Ne értsen félre senki, ezt nem Tarr ellen mondtam.
Szívesen megismerném jobban a filmjeit.
10/10
Elsie Beckman 2010 jún. 09. - 23:15:50 10/10
(5/36)
Én azt tartom jó filmnek, amit ha megnézek, rá pár hónapra a történetre alig emlékszek már, de a hangulatára, az atmoszférájára igen. Neki csak ilyen filmjei vannak. Új világot teremt. Számomra szerényen Szabó, ás Fábri mellett, a kedvenc magyar rendezõim egyike.
critixx 2008 okt. 11. - 22:31:16 Előzmény szbzs
(4/36)
Én tisztelem Tarr Bélát, mert nyíltan szembemegy a pénzéhes kommerszfilmiparral, a 90 perces videoklippekkel és a másodpercenkénti vágások divatjával. Saját bevallása szerint "individuális anarchista", aki nem tesz kompromisszumokat csak azért, hogy x ember megnézze a filmjeit.
Egyébként én is találkoztam vele, nem tûnt egyáltalán vérszomjasnak, a híresztelésekkel ellentétben nem egy ellenséges, zsarnok valaki. :-)
szbzs 2008 szept. 19. - 23:29:37
(3/36)
szvsz rosszul tetted volna, ha megütöd, mert: nem tudom, hogy honnan idéztél, de természetesen a filmben nem pontosan az idézetnek megfelelõen történtek a dolgok (talán 4-szer láttam, két különbözõ kópiát), azaz aki leírta az vagy nem látta a filmet, vagy rosszul emlékszik; mivel nem voltam ott a forgatáson, ezért nyílván nem állíthatom azt, hogy a macskának nem történt baja, de személy szerint jobban hiszek Tarr Bélának (függetlenül attól, hogy ismerem-é), mint egy félreinformált "újságírói" "provokációnak";
ps. egy filmfelvétel kedvéért én egy macskát sem altatnék el, de ez más kérdés...
egyébként meg szvsz a Sátántangó az egyik olyan film, amelyik (tudomásom szerint) a legnagyobb hatást tette rám (nem véletlenül "áldoztam rá" eddigi életembõl több, mint 1 napot...)
Miki1900 2008 júl. 31. - 18:33:07
(2/36)
és én találkoztam vele élõben, de nem ütöttem meg, mert nem tudtam ezt akkor.
Miki1900 2008 júl. 31. - 18:32:27
(1/36)
"De hogy maibb és ideillõbb példánál maradjunk: Tarr Béla 1994-es Sátántangójában szintén macskát gyilkolnak, ráadásul egy tízperces vágatlan jelenetben: a kislány, miután azt nézi, hogy mindenki tangózik, felmegy a padlásra, kiönti a tejet, beleteszi a patkánymérget, és a kiscicája fejét belenyomja. Végignézi a hosszú haláltusáját, majd kifekszik vele a szabad levegõre, hogy együtt nézzék a holdat, és közben az élettelen tetemet simogatja. Angliában be sem akarták mutatni a filmet állatokkal szembeni kegyetlenségre hivatkozva, majd Tarr a Guardiannek adott interjújában azt állította: végig állatorvosi felügyelet mellett zajlott a forgatás, és a macska a látszat ellenére nem halt meg, sõt a rendezõ saját háziállata lett."