Téma: Szulejmán

offtopic
Petrapetrus 2014 jan. 08. - 10:27:02
(1691/3431)
Csak ezért az egy mûsorért felesleges megtartani akkor a csatornát. Nézd az RTLMoston a Szulejmánt, ott még reklám sincs benne és anélkül is követheted az eseményeket, hogy elõfizetésed lenne az RTL klubra. Bár úgy tudom, hogy ez a csatorna ingyen fogható, illetve benne van a legkisebb csomagokban is. Vagy nem?

Ami az iskolai oktatást illeti: a tanagyag rengeteg, az idõ rá meg kevés. Pláne, ha a pedagógus órán nem (csak) tanít, de fegyelmez is. Ami igencsak jellemzõ, mert a kedves diákság elõszeretettel tojik bele a dolgokba, tisztelet a kivételnek. Szóval vagy mindent próbálnak érinteni az iskolában felületesen, vagy csak bizonyos területeket, de azokat nagy részletességgel és mélységgel. Egyik sem jó nyilván, mert elõbbi esetben nagyon felületes ismereteket szerez az ember, utóbbi esetben pedig csak bizonyos részre korlátozódik az ismeret, máshoz pedig egyáltalán hozzá sem tud szólni... Ha a kettõ közül választani kell, talán elõbbi a jobb, mert a gyerek belekóstol több mindenbe, eldönti, mi érdekli, abba jobban beleássa magát, ugyanakkor ha felületes ismeretei vannak is más dolgokról, de legalább vannak. Persze olyanok is vannak, akik nem fogékonyak és vagy nem is érdekli õket a történelem, vagy egyáltalán a humán tudományok... Nem vagyunk egyformák.
strevike 2014 jan. 08. - 09:35:26
(1690/3431)
Ez az egyetlen sorozata az RTL Klubnak,ami nézhetõ.Még is lehetetlen idõpontban vetítik,pedig
semmi különös nem történik benne,ami a késõi idõpontot megmagyarázná.
Nem beszélve arról,hogy eredetileg másfél órás egy epizód,amit az RTL szeretettel leredukál,így
való színû,mire a negyedik évadot is levetítik nálunk,még kb.3 évig élvezhetjük a sorozatot.
Egyébként abszurd,amit ez az adó meg enged magának/lásd,kb.15 percenként reklám/
Ha nem lenne a Szulejmán címû sorozat,én ezt az adót kivetetném a programcsomagomból!
fotrica 2014 jan. 08. - 08:49:17
(1689/3431)
Merem ajánlani Mika Waltari : MIkael és Mikael Hakim könyveit errõl a korszakról. De Waltari többi könyve is nagyon jó.
2/10
napraforgó 2014 jan. 08. - 08:29:22 2/10
(1688/3431)
Ez így van. Én is úgy tanultam - egyébként az ország legjobb középiskolájában - a magyar történelmet szinte sterilül tanultuk, gyakorlatilag a kor európai, vagy akár világtörténelme nélkül.
De mindent így tanultunk. Athén, Spárta, vagy a római birodalom, némi kis Egyiptommal. Bizánc, Frank birodalom, stb., aztán a népvándorlás, honfoglalás, majd Magyarország története.
Valahogy soha semmi nem volt behelyezve a történelmi idõsíkba.... keleti kultúrák - egy oldal. Arab világ - meg sem lett említve, vagy ha mégis, csak a török hódoltság ürügyén.

Persze az borzasztó, ha valaki egy ilyen középszerû szappanoperából szerzi az ismereteit... Az a jobbik eset, ha ennek hatására valahogy utánanéz a dolgoknak. Vajon mi van ma? Na, a sulikban.
Szoror 2014 jan. 08. - 07:28:17
(1687/3431)
Mért adják ezt ilyen nézhetetlenül késõi idõpontban? Csak a munkanélküliek nézhetik? Elõtte meg a sok agyatlanság, curva képzési ismeretek ,családi veszekedések ,semmi épeszûnek való . Meg a bugyuta amerikai iskolások ,meg bûnözök. ezen kell felnõni a gyerekeknek ?
Texas Bill 2014 jan. 08. - 07:02:45
(1686/3431)
Mindenesetre azért én errõl egy szót sem hallottam az iskolában! Mármint arról, hogy a mohácsi csata idején francia-pápai-török szövetség állt fent. Azaz, végeredményben azok ösztönözték a törökök támadását, akiktõl a segítséget vártuk, várhattuk volna. Ez elgondolkodtató!
2/10
napraforgó 2014 jan. 08. - 05:55:34 2/10
(1685/3431)
Bohém, fiatalos király.... ----> akire azt mondják, hogy fiatalos, az már rég nem fiatal. És aki nem fiatal, és olyan felelõsségteljes poszton áll, mint mondjuk egy király, annak nem áll jól a bohémság. Ezt a népe soha nem pozitív tulajdonságként fogja értékelni, hanem épp ellenkezõleg. Nemtörõdöm, élvhajhász, lump.
Nekem a színész, aki Lajost alakította, kicsit sem tetszett. Kövérkés arcú, alkatú, öszes szakállú negyvenes férfi benyomását keltette. Az általa megformált király nem tudta felmérni a reális veszélyt, vagyis politikusnak is gyenge volt. Ha még emellett inkább hódolt az asztal és az ágy örömeinek..... Ezek nem túl jó tulajdonságok egy ország vezetõjének.
rizsa34 2014 jan. 08. - 03:20:08
(1684/3431)
"II. Lajos volt a király, aki Ferdinánd sógora volt."
Na, ezt most jól félreérthetõen fogalmaztam meg. Persze, hogy Károly is a sógora volt II. Lajosnak, hiszen Mária királyné az õ húga is volt. Helyesbítenék: II. Lajos, aki Ferdinánd sógorával állt szorosabb kapcsolatban. Merthogy Károly lehet, hogy magától nem indított volna hadjáratot Magyarország megsegítésére, csak a húga kedvéért.
Még azt akartam írni az idõnként még most is fellángoló "Öreg" volt-e a Lajost játszó török színész a szerepre?-vitához, hogy szerintem az egyik legjobb színész volt a sorozatban. Szóval jól hozta a bohém, fiatal(os) király figuráját, aki végül nemcsak az országát veszítette el, hanem az életével is fizetett a döntéseiért.
rizsa34 2014 jan. 08. - 03:00:51
(1683/3431)
"Károly sógora"
Illetve kissé pontosítanám: legjobb tudomásom szerint 1526-ban (Jagelló) II. Lajos volt a király, aki Ferdinánd sógora volt. De ettõl persze még érdekes, hogy 1526-ban, mikor a magyarok vívják a harcukat az Oszmán Birodalommal, a francia király éppen V. Károllyal viaskodik.
De azért milyen "hülye" ez a Ferdinánd! :) Múltkori részben kérdezi tõle a Szentatya, mikor a Frederik menyasszonyáról beszélgetnek:
-Ki is a király most Magyarországon?
-Valami Szapolyai János .... :)))
Tudom, hogy Szulejmán csak a "bécsi királynak hívta" Habsburg Ferdinándot, de a mai török sorozatkészítõk mikor is akarják a filmbe beleírni, hogy 1527-ben õt is törvényesen megválasztottuk királyunknak? Ahogy jó lett volna belevenni, hogy Szapolyait nem Szulejmán nevezte ki, "csak" megerõsítette a tisztségében.
Texas Bill 2014 jan. 06. - 15:43:57
(1682/3431)
Érdekes regényt olvasok. Leo Africanusról írta egy író.
Ebben alapos magyarázatát adja, hogy miért nem segített Európa a magyaroknak a mohácsi vész idején.
Szemben állt egymással Károly, a spanyol király és német-római császár illetve Ferenc francia király. A franciák szövetséget kötöttek számos itáliai államocskával, illetve az oszmánokkal is. Mivel VII. Kelemen pápa tartott Károly túlzott hatalmátol, csatlakozott a franciák tengelyéhez. A háború során a franciák számára rosszul kezdett alakulni a helyzet, ekkor kérték Szulejmánt, hogy induljon meg Magyarország ellen, hiszen itt Károly sógora az uralkodó, és ha ez a terület elesik, akkor pedig veszélybe kerülnek a császárság területei is. A török támadás tehát le fogja kötni a császár erejének egy jelentõs részét, ezáltal képtelen lesz a befolyását erõsíteni Itáliában és Franciaországban, stb. A törökök támadtak, Európa egy része ebbõl hasznot húzott, másik része pedig a sakk-matt helyzet miatt nem volt mozgósítható...
abisztriczky 2014 jan. 05. - 20:32:22
(1681/3431)
Ha jól emlékszem a legutóbbi részben volt egy jelenet, amikor Szulejmán és az anyja beszélgettek. Pontosan nem emlékszem a szavakra amiket a Validének mondott, de az volt az értelme, hogy õ nem olyan mint az apja, idõvel úgy fognak élni mint egy nagy boldog család, nem lesz vérengzés a caládon belûl.
Ezt kissé megmosolyogtam, mivel tudjuk, hogy ***SPOILER*** mi lesz Mahidevrán fiával, Ibrahimmal, Haticével, meg még jónéhány emberrel!
Petrapetrus 2014 jan. 03. - 12:33:58
(1680/3431)
Legalábbis Szulejmán ezt szeretné. Meg Izabella is borsot akar törni Hürrem orra alá, csakazértis kell neki Szulejmán, ha már ennyire tiltják tõle... XD

Én nem lövöm le a poént, hogy Hürrem mindig sikerrel jár-e majd az akciói során... :D
habbbea 2014 jan. 03. - 09:38:06
(1679/3431)
Ismét Bali bég, azaz Burak Özcivit.
offtopic
Texas Bill 2014 jan. 03. - 06:55:02 Előzmény Adrienn111
(1678/3431)
Szexpartnerek lesznek.
Ferrer 2014 jan. 03. - 03:58:36
(1677/3431)
Nem baj, szvsz úgy is elég nyögvenyelõs meg sablonos lett már..
9/10
filmimádóó 2014 jan. 02. - 17:02:27 9/10
(1676/3431)
A film nekem is hiányzott ebben a két hétben :)
9/10
filmimádóó 2014 jan. 02. - 17:01:07 9/10
(1675/3431)
Úgy tudom, hogy Gülnihalt elvitték egy másik palotába szolgálni.
10/10
Adrienn111 2014 jan. 02. - 16:38:40 10/10
(1674/3431)
Tiszta kínzás volt ez a két hét a film nélkül :D
Valaki megmondaná,hová tûnt Gülnihal?Mert valahogy kiesett.Nézem mindig,de van hogy fél szemmel,a gyerekektõl nem mindig sikerül :)
Valamint annyira kíváncsi vagyok mi lesz Izabella és Szulajmán között?Tudja valaki hogy youtube-n kb melyek ezek a részek?Vagy dobjatok egy rövid mailt nékem please :)
Acbar sah 2013 dec. 22. - 16:04:25
(1673/3431)
és markos csórók is vagytok?(Markocsoru)
9/10
balipityu 2013 dec. 21. - 12:59:41 9/10 Előzmény habbbea
(1672/3431)
Állítólag,nekünk Baliknak õ volt az õsünk....