Téma: Szulejmán

respect77 2013 szept. 18. - 22:43:28
(1331/3431)
Jó lesz ez a Szümbül aga-Gül aga páros. :))
10/10
planeta 2013 szept. 18. - 22:02:16 10/10 Előzmény csikosi
(1330/3431)
Akkor nyilván a Magyarország elleni török hadjáratok is csak fikció, ugye?
Azért ne sértõdj meg, de vannak emberek a világon, akik valamivel többet tudnak annál, hogy "Szulejmán létezett és szerelmes volt Hürrembe, ennyi" - és nem szégyenlik, hogy érdeklõdnek, hogy még többet akarnak tudni.
Te nézd úgy, hogy csak egy film, de miért vagy ennyire megsértõdve azon, hogy mások meg utánajárnak a témának?
offtopic
Petrapetrus 2013 szept. 17. - 14:30:03
(1329/3431)
Úgy nézzük, hogy csak egy film. Csak éppen hála ennek a filmnek, elkezdett érdekelni többünket a valós háttér, nem elégszünk meg holmi fikcióval. Ami kikapcsol ugyan, de pont azért, mivel nem maximálisan hiteles, nem is vesszük komolyan (legalábbis az értelmesebbje nem veszi). De! Hatására a sorozatnak, próbálunk érdeklõdésünknek megfelelõ válaszokat is találni, lehetõleg olyanokat, amik igazak is. Mi ezzel a baj?

Én meg ezt nem értem. Az agykikapcsolós-szórakozós nézõk miért veszik azt zokon másoktól, hogy adott témában próbálnak az igazság/valóság után is járni, ergo, próbálnak gondolkozni és szellemi tevékenységet folytatni, amivel bõvítik a tudásukat?

A Harry Potterrel összehasonlítani ezt a témát meg elég nagy butaság, szerintem...
10/10
offtopic
csikosi 2013 szept. 17. - 12:50:21 10/10
(1328/3431)
Kedves fórumtársak!
Egy dolgot nem értek, hogy miért nem lehet ezt a sorozatot úgy nézni, hogy ez csak egy film!!
Szerintem teljesen felesleges vitatkozni, hogy a történelem során ki mit csinált.
Szulejmán létezett és szerelmes volt Hürrembe, ez igaz lehet, de a többi az csak fikció.
Ez a Harry (KOFFER) sem igazi, mégis mindenki odavan érte a világon.
Senki nem nézi a neten, hogy egyáltalán létezik-e ilyesmi.
Üdv:
offtopic
Petrapetrus 2013 szept. 16. - 11:02:20
(1327/3431)
Nem mondtam, hogy a valóságban nem így volt, én azt megmondom õszintén, nem igazán tudom. nekem amit írtál, abból az jött le, hogy a sorozatra gondolsz. Amúgy a net tele van marhaságokkal. Ugyanarról olvastam vagy 4 verziót is és akkor az ember találja ki, melyik az igaz, egyáltalán igaz-e bármelyik is... Idén tervezek vásárolni egy angol nyelvû szakirodalmat, talán az választ ad a kérdéseimre. Azért egy szakkönyvi kategóriában kiadott mû csak hitelesnek nevezhetõ a sok netes irománnyal szemben. :)

Na, az klassz, faggatózz csak! :) Az én páromnak meg turkológus ismerõse van az egyetemrõl, de már nem igazán tartják a kapcsolatot. Pech, pedig nekem is lennének kérdéseim... :)
offtopic
Petrapetrus 2013 szept. 16. - 10:57:17 Előzmény napraforgó
(1326/3431)
Én úgy tudom, hogy a valóságban nem volt ekkora a szerelem, állítólag Ibrahimnak nem kevés terve volt a házassággal. Konkrétan a nagyobb hatalom kedvéért is udvarolt. Persze Hatice szép, kedves nõ volt, biztos ez sem volt mellékes, de voltak erõteljesen hatalmi érdekek is a háttérben. Az viszont biztos, hogy Ibrahim már-már bálványozva nézett Szulejmánra, elismerte, fontos volt neki. Ibrahim Szulejmánban látta a világ urát. Ehhez is próbálta hozzásegíteni...
offtopic
Petrapetrus 2013 szept. 16. - 10:52:56 Előzmény Arjan
(1325/3431)
Youtube. Nem tudom, hogy a filmjeit adták-e nálunk, sejtéseim szerint nem, hacsak nem valamelyik német/osztrák csatornán, amit nálunk is lehet fogni...
offtopic
Petrapetrus 2013 szept. 16. - 10:51:44 Előzmény szevia
(1324/3431)
A sorozatban ez lesz rá a magyarázat a késõbbiekben. Nem feltevés, hanem konkrétan benne lesz a sorozatban. A valóság nyilván más kérdés...
ildi1980 2013 szept. 15. - 21:32:24 Előzmény Petrapetrus
(1323/3431)
szia!

Valahol úgy olvastam (nem itt a fórumon), hogy a valóságban is ez történt, de akkor lehet nem volt hiteles a forrásom... :(

Holnap jön hozzánk párom unokatestvére, aki történész, majd kifaggatom, hogy mit tud errõl a korról. ;)
2/10
napraforgó 2013 szept. 15. - 05:59:46 2/10
(1322/3431)
Õ is lentrõl jött, Hürrem is ---> sokszor tapasztalható, hogy pont a "lentrõl jött" emberek próbálják leginkább elfelejteni a származásukat, illetve eltüntetni annak nyomait, annyira akarnak a felsõ, uralkodó réteghez tartozni.
Ibrahim Hatidzse révén az uralkodó sógora lett, nagyvezír, igen nagy hatalommal. Az uralkodó bizalmasa, ugyanakkor nem tudja elviselni, hogy más is éppoly nagy hatással van a szultánra. Márpedig Hürrem nagyon sokat elérhet Szulejmánnál az ágyban. Ráadásul sorra szüli neki a gyerekeket, fõként fiúkat.

Itt a filmen megismerhettük Ibrahim érzelmes oldalát - az epekedõ szerelmest, aki éjszakánként hegedült, nappal meg gyártotta a szerelmes verseket. Vajon ilyen volt a valóságban is? Vagy Hatidzse szultánát csak úgy hozzáadták, a szultán hatalmát erõsítendõ?
Én nem hiszem, hoigy abban a világban nagyon törõdtek volna a nõk érzelmeivel. Hogy kit szeret? szeret-e egyáltalán valakit? Nem hiszem, hogy akármit is számított volna. Ott, ahol még most is tevéért, kecskéért lehet venni feleséget? Fél évezreddel ezelõtt se lehetett másként...
Mivel a szultán egyedüli fiúgyermek maradt a családban (a lehetséges trónkövetelõ fivéreket, féltestvéreket, unokafivéreket kivégezték), csak lánytestvérekkel rendelkezett. Ha az elõzõ szultánnak is sok asszonya volt, rengeteg húga, nõvére lehetett. Ezeket lehetett ide-oda férjhez adogatni, hogy a szultán hatalmát erõsítsék. Talán így kapta meg Ibrahim is Hatidzsét....

Hogy titokban szerelmes lehetett Hürrembe? Nem hiszem. Talán éppen Májdevránba?!
De leginkább saját magába. Megrészegítette a hatalom.
9/10
szevia 2013 szept. 13. - 21:27:46 9/10 Előzmény Petrapetrus
(1321/3431)
Ez egy feltevés, amit írsz..Én azt hittem van valami nyilvánvaló konkrét oka, valami elõzmény, esemény.
Amúgy a "nem szimpatizál" kifejezés kicsit enyhe ehhez a mérhetetlen, pusztító gyûlölethez képest. Ha már a feltevéseknél maradunk,gondolhatnám akár, hogy tudat alatt szerelmes belé, irigyli a szultántól, stb.
Másfelõl, õ is lentrõl jött, Hürrem is, ezzel az erõvel szerethetné is akár, mint rokon sorsut.

"Abrahim azért nem szimpatizál Hürremmel, mert túlságosan közel került a szultánhoz. Már-már hozzá hasonlóan bizalmi viszonyt ápolnak és ez nagyon sérti õt és a büszkeségét. A másik oka pedig az, hogy Ibrahimnak végtelenül fontos Mahidevran és Mustafa. Nagyon kedvesek a szívének és ezért. Állítólag Mahidevran egyfajta "anya" a számára. Ami a korukból kifolyólag nyilván nem szó szerint értendõ. :) De hogy Mahidevranra már-már anyaként tekint."
10/10
Arjan 2013 szept. 13. - 21:25:21 10/10
(1320/3431)
Talán reménykedett ez nem túl kegyetlen számára és sellõ lesz belõle majd kiúszik...
10/10
Arjan 2013 szept. 13. - 21:23:18 10/10
(1319/3431)
Biztos nehéz lesz neki egyedül babával. Sajnálom õt, hogy nem apukával születik gyereke. Szép és okos nõ, kívánom neki találjon igazi párt magának, aki úgy fogja szeretni, mint a filmben Szulejmán anno Hürremet.
Szerintem ez a film elég nagy sikert hoz neki és a filmipar keresni fogja még más karakteres alakítás miatt. Én nem láttam más német fimben. Miben láttad és mikor? Csak németeknél vetítették másik filmjét?
offtopic
Petrapetrus 2013 szept. 13. - 19:46:16
(1318/3431)
Hát most egy darabig ellesz a kisbabával, azt hiszem. :)
De én is szívesen megnézném másban egyébként. Németül is, eredeti nyelven. :) Láttam már jeleneteket a német nyelvû filmjeibõl, hát többet értek belõle, mint a törökbõl. :)
9/10
filmimádóó 2013 szept. 13. - 19:07:27 9/10
(1317/3431)
SPOILER Azon meglepõdtem hogy a Mathrakos mért igy akarta "megölni" Szádikát. Csomó módszer volt hogy megölje Szádikát, de õ pont azt választotta hogy egy zsákba rakja és a vízbe lökje. SPOILER VÉGE
10/10
Arjan 2013 szept. 13. - 18:22:55 10/10 Előzmény napraforgó
(1316/3431)
Oh, köszi infot. Nem tudam Hürrem németeknél született. Így még érthetõbb, hogy nehezen bírta a törökországi légkört és az atrocitásokat. Valójában akkor ezért is ilyen érdekes nõ, mert vegyes családból származik. Szurkolok neki legyen más filmje, sorozata késõbb is.
Hajreddin Barbarossza 2013 szept. 13. - 11:17:15 Előzmény mosolyga
(1315/3431)
Mivel Hürrem korai éveirõl nem sokat tudunk, így azt sem tudjuk biztosan, hogy hány éves volt, mikor elrabolták. Vannak források, amelyek szerint 1505-ben született, mások szerint 1510-ben. Ha elfogadjuk, hogy 1520-ban hurcolták el Konstantinápolyba, akkor 1510-es születés esetén tényleg gyermek volt még, nem nagyon lehetett senkije. Ha viszont a korábbi születési kor a valós, akkor, lévén már bõven házasodási korban volt, akár lehetett is volna võlegénye...
Petrapetrus 2013 szept. 13. - 07:41:03
(1314/3431)
Tudott, csak döcögõsen. Ez a nyelvi nehézség pedig elõnyére vált a szerepében, hiszen Alexandra sem úgy érkezett, hogy perfekt török. :)
Petrapetrus 2013 szept. 13. - 07:39:59
(1313/3431)
Egyetértek. :) Csak akkor maximum nõi nyomozó csapdosta volna... :D
offtopic
Petrapetrus 2013 szept. 13. - 07:39:19
(1312/3431)
Ezt már én is leírtam neki. Õ arra gondolt, hogy A VALÓSÁGBAN hogy történt. Nem a sorozatra...