10/10
Papp Sándorné 2016 márc. 04. - 12:33:35 10/10
(57/77)
Tudja valaki, hogy lesz-e folytatása, vagy itt van vége, mint a botnak?
Kaliff 2016 febr. 26. - 20:15:40
(56/77)
A Narnia egy baromsag, sot meg baromsagnak is olcso, szirupos ocskasag. A Shannara sokkal eredetibb, es nem idiota balfaszok jatszak a karaktereket. Eretriat jatszo Ivana mar feltunt A Faun Labirintusaban is. Nagyszeru szineszno lesz belole! Allanont alakito Manu Bennetten kivul õ a kedvencem. Ne hasonlitsuk mar a Shannarat es a Gyuruk Urat a Narniahoz. Narnia story egy cimeres okorseg, a regeny is, meg a filmek is. A masik ketto izgalmas fantazia, kiraly tortenet, jo szineszekkel.
robicsek2 2016 febr. 20. - 19:33:05
(55/77)
Elégé elvont lehet a csávó.

Amugy Narniaból létezik rajzfilm , és filmsorozat is.

A szatirral mit akar jelképezni ?
Talán azt hogy a Görög mitológia, és a keresztény vallás nem áll túlzottan távol egymástól ?
Mert én úgy tudom a keresztényeknél a patás állat az az ördög :) Itt a Narniában egyáltalán nem .
offtopic
Torolt Felhasználo 2016 febr. 20. - 18:46:20
(54/77)
A Narnia írója volt az a "tróger".
robicsek2 2016 febr. 20. - 18:41:05 Előzmény Torolt Felhasználo
(53/77)
"A Narnia ugyanis keresztény propaganda mellet "

Ezt nem tudom melyik troger találta kis hogy köze van a kereszténységhez, azért mert az oroszlán feltámad ?
Ennyi erõvel akkor a Dragon ball is lehetne keresztény mû.
Az egy légbõl kapott elmélet, valaki azért találhatta kis, hogy nagyobb nézõ közönség legyen. Mert ha az van elterjesztve hogy egy keresztény film akkor majd a keresztény emberek is elmennek megnézni, mondván végre valami ami nekik is jó.

A sorozatról.

Nekem átment olyan stílusba hogy nézem, de annyira nem köt le, mármint nézem mert elkezdtem, és nincs olyan alacsonyan a színvonal hogy dobnám, de nem is olyan hogy lerágnám a körmöm.

Viszont abban hasonlít a Gyûrûk urára hogy ebben is mennek mennek és mennek :)) Közben néha van valami akció, de több hangsúlyt helyeznek, a szereplõk érzelmeinek bemutatására.
offtopic
r0t0 2016 febr. 07. - 17:50:25
(52/77)
Nem igazán értem, mirõl vitatkoztatok... én például az utolsó 20 hozzászólással mind egyetértek. :)
Torolt Felhasználo 2016 febr. 06. - 13:52:13
(51/77)
És Robert DeNiro MAJDNEM dug egy 20-évessel a filmjében.

A majdnem nem számít.
balazs456 2016 febr. 06. - 13:03:43
(50/77)
6. részben majdnem leszbiznek a p*csák :D
offtopic
Assa 2016 febr. 04. - 16:30:56
(49/77)
xD Értem. Nem megyek bele egy óvodás de igen-de nem vitába errõl. Az igazi vita érvekkel nem mûködött, ehhez meg hosszú volt a délután.
Legyen további szép napod!
offtopic
Torolt Felhasználo 2016 febr. 04. - 16:18:23
(48/77)
Azt modnani hgy hazug vagy TÉNY, nem pedig támadás.
offtopic
Assa 2016 febr. 04. - 15:51:19
(47/77)
Ez esetben én meg kénytelen vagyok a te stílusodat kikérni magamnak.

Nem én támadtalak, nem én neveztelek hazugnak, se semmi egyébnek. Teljesen semlegesen írtam, amit írtam, ha mást látsz bele, arról nem tehetek.
Én is említettem tényeket, ahogy te. Nem hasraütésbõl írtam õket, olvastam a témáról korábban több forrásból is.
Nem tagadtam azt a két állítást, amit te ismételgetsz, csak másként állok hozzájuk. Amiben tényleg nem értettem egyet az a Narnia kategorizálása.

Ha nem fogadod el a véleményemet, nem fogadod el. De tartsd tiszteletben. Mert én is tiszteletben tartottam a tiédet, érveltem egyes részei ellen, igen, de nem minõsítettem.
Torolt Felhasználo 2016 febr. 04. - 15:04:48
(46/77)
Kikérem magamnak azt a hangot amit megütsz.

Hazugságnak nevezni ami hazugság, azaz tudatosan hamisat állítani az totálisan oké.

És ez volt a helyzet.

Mert mind tudjuk hogy a Narnia írója maga állította hogy Tolkient másolja, ugyanakkor keresztény propagandát kíván közreadni.
Tagadni hogy Tolkient másolja, és teszi ezt azzala céllal hogy vallást népszerûsítsen egyszerûen hazugság, történelemtagadás.
Assa 2016 febr. 04. - 11:43:27
(45/77)
Hazudni? Erre a stílusra semmi szükség, értelmes(nek szánt) vitában helye sincs, fõleg, hogy meggyõzõbbé nem tesz senkit.

Nem értem, mit értékelsz hazugságnak, és hogy amit írtam, az miben mondana ellent annak, hogy vannak hasonlóságok Tolkiennal, és hogy vallásos téma.
Különösen, hogy mindkettõt kijelentettem már én is.

Igen, Lewis és Tolkien az Inklings tagjai voltak, munkatársak, barátok, megbeszélték az írásaikat, a módszereiket és az ötleteiket, tanácsokat adtak egymásnak, és kritizálták egymás munkáját; nagyban egyezett a mûveltségük, hasonló volt az érdeklõdési körük. Egyaránt merítettek a korábbi korok irodalmából, mitológiájából. Ezért hogyne, van nem kevés hasonlóság. (Meg különbség is, amirõl nem kellene elfeledkezni.)
És még egyszer: egy korábbi hozzászólásban én is is elismertem a hasonlóságok létét.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy egy akkoriban nem is létezõ kategorizálásnak próbált volna bármelyikük megfelelni (ahogy te sugalltad). A kategorizálás késõbbi, és többek között az õ mûveik adták az alapját, mindkettejüké. Ezt írtam.

[Ha már másolók, a késõbbi évtizedekbõl lehet emlegetni jópár nevet, köztük például Brooksét (ha már Shannara), aki bevallottan Tolkient tekintette mintának. Lewis viszont más eset a fentiek miatt.]

Ha körülnézel objektív netes forrásokban és a nyomtatott szakirodalomban, azt láthatod, hogy a Narniát fantasynek éspedig high fantasynek tekintik. Nem hazudnak, megalapozott tényeket közölnek. (Miközben megemlítik a vallásos oldalát, és nem tagadják le, hogy az IS.)
Nyilván nem kell feltétlenül egyetérteni ezzel, lehet érvelni ellene, de mindeközben nem árt belátni, hogy egy meglehetõsen általánosan elfogadott vélekedésrõl van szó, és sokan gondolják így.

Én sem írtam, hogy nem vallásos, ha már itt tartunk. Ellenkezõleg, leírtam, szerintem többször, hogy az. Csak épp hozzátettem, hogy 1. ez engem nem zavart 2. nem tartom ezt a történet minden más feletti jellegzetességének, nekem csak az egyik vonása 3. nem gondolom, hogy ez kirekeszti a fantasyk között, vagy ez határozza meg az értékét a zsáneren belül.
Te másként látod, rendben van.

Kétségtelenül jobb ezt itt és most lezárni. Ebben legalább egyetértünk.
Ha ragaszkodsz hozzá, hogy tiéd legyen az utolsó szó, engem nem zavar, a személykedést viszont ezúttal kerüljük.

----

Shannara:

Örültem annak, hogy a 4. rész végén csapatokra bontották a szereplõket, és úgy tûnik, nem egy-egy rész erejéig, mint pl. mikor Amberlét kellett visszahozni, hanem tartósabban. Ez talán segít kibontakozni a karaktereknek, és rendesen beindulni a történetnek.
Fõleg, ha túllépnek az olyan megoldásokon, mint pl. alakváltó démon vadászik a kastélyban, de azért ezt úgy tárgyalják meg - többször is -, hogy ott vannak kb. tucatnyian. Mert hát biztos nincs köztük az alakváltó, és így biztos nem fog kiszivárogni a titkos és veszélyes információ, amirõl szó volt... Aztán értetlenkednek, hogy nem sikerül az ellenség nyomára bukkani.
Torolt Felhasználo 2016 febr. 03. - 22:51:37
(44/77)
Legalább ne hazudj.

A Narnia írója bevallottan:
- Tolkient másolta
- vallásos témát kívánt elõadni.
Ennyi, ügy lezárva.
Assa 2016 febr. 03. - 21:59:37
(43/77)
Nem igyekszik annak feltûnni, akkoriban nem létezett high fantasy kategória, aminek meg akarhatott felelni, vagy aminek álcázni akarhatta magát. A kategória késõbb született, többek között C. S. Lewis könyveibõl merítve a jellemzõit. Meg Tolkientõl és még lehetne sorolni, pl. azokat is, akiktõl õk a mintáikat vették.
Csak manapság akarjuk ennek vagy annak feltüntetni, de ez a fentieken nem változtat. (És amúgy is máshogy néz rá a mai kor embere, mint az akkori olvasó.)

A kérdés csak az, hogy ma ki melyik rétegét és vonását látja döntõnek, és annak alapján minek fogadja el vagy minek tekinti. Amirõl nyilván nem fogjuk meggyõzni egymást, de ez nem is baj.
Bár szerintem egy mû gond nélkül tartozhat több (al)kategóriába is, amik nem zárják ki egymást. Így nálam ez high fantasy ÉS vallási allegória. És nem lesz kevésbé az elõbbi az utóbbi miatt. És összehasonlíthatónak tartom más fantasykkel.
Nem ez az egyetlen, és az elsõ vagy az utolsó könyv, amiben az író kinyilvánítja a saját nézeteit (és amire hat az adott kor jól vagy rosszul). Attól még, ha élvezetes olvasni és ha nem érzem, hogy bosszantó módon gyõzködni akar valamirõl, akkor nem zavar; úgyis magam döntöm el, mivel értek egyet és mivel nem. Pl. régen, mikor olvastam a Narniát, nem zavartak a párhuzamok, csak megjegyeztem, mint érdekességet.

De túlzottan belefolytunk ebbe, pedig Shannara topik.
Torolt Felhasználo 2016 febr. 03. - 20:24:27
(42/77)
Ismételten:
HIÁBA IGYEKSZIK a Narnia high-fantasyként feltûnni, nem lesz az, nem igazán. Egy mindenütt jelenlévõ al-kategóriába kerül a high-fantasyn belül, méghozzá a vallásos szegletbe, ami miatt összehasonlíthatatlanná teszi magát a rendes high-fantasyval, mert erõsen eltérõ a célcsoportja, mondanivalója, megközelítése.

Mint vallásos irodalom, nem célja a megértés amúgy. A célja az agymosás, ezért szól kifejezetten fiatalok számára, direkt úgy is írták, mint a keresztény rockegyütteseket.

Meghatározó és elválasztó különbség egy "sima" fantasy és egy Narnia között pl. az alábbiak:
- a mágia gonosz, mindegy milyen célra használják
- az emberek felsõbbrendûek minden más fajnál, kivéve persze Istent
- a nem-emberi fajok konkrétan az "alacsonyabb rendû emberi fajok", értsd feketék, zsidók stb. egyenes jelképei (ne feledjük a mû keletkezésének idejét és alkotójának saját nézeteit - 2.VH alatt dühöngött a fajelmélet), szemben egy normál fantasyvalahol az elfek az árja faj (vagy elképzelt tökéletességet, vagy az író saját hovatartozását szimbolizálják, l. pl. Gyûrûk Ura)
- a végcél sosem egy morális, vagy hõsies kimenetel, hanem Isten parancsainak teljesítése, azegyházhoz tartozás súlykolása.

Hasonlóképpen pl. A Képlet (Nicholas Cage film) ugyan "sci-fi"-ként tetszeleg, de NEM AZ. A Lost (sorozat) "misztikus sorozat"-ként tetszeleg holott NEM AZ. Legmegengedõbb esetben is al-kategóriák, bár valójában egy külön mûfajt képeznek, a vallásos populáris irodalmat.
Assa 2016 febr. 03. - 20:10:06
(41/77)
Persze van számos különbség, de vannak egyezések is, mint ahogy mindkettõ hasonlít és különbözik kismillió másik high fantasy könyvre/könyvtõl, de attól még a kategória közös. És ha azt nézzük, mirõl szól a Hobbit, kik a szereplõi és õk milyen figurák, amellett milyen nyelvezettel, milyen stílusban lett megírva, valamint ugyanez a Narniával, szerintem egyáltalán nem volt olyan más a célközönség a könyvek születése idején.

A vallásosság és a keresztény allegória más tészta. A Narniának azt a rétegét az idõsebb olvasók értik meg igazán, de az csak plusz jelentés, nem olyasmi, ami nélkül a történet nem értelmezhetõ vagy mûködésképtelen.

Nemcsak a terjedelem miatt említi annyi forrás a high fantasyk között, ott van:
- jól elkülöníthetõ Jó és Gonosz, ezek küzdelme
- természetfeletti, sötét erõk elleni harc
- mágiával teli világ
- fantázialények
- preindusztriális környezet
- sorsszerûség
- erkölcsi parancs a hõsök küldetése mögött
- a tét az egész világ sorsa, egy faj/minden faj léte
- alacsony sorból származó hõs(ök)
Persze igaz, hogy van, amelyik stimmel másik fantasytípusra is, nem kizárólag a high-ra.
Torolt Felhasználo 2016 febr. 03. - 19:05:08
(40/77)
A Narnia NEM úgy fantasy mint a Hobbit, NAGYON MÁS volt a célközönsége mint a Hobbitnak, vagy azátlagfantasynak.
A Narnia ugyanis keresztény propaganda amellett hogy fantasy. Épp ezért legfeljebb terjedelmileg soroljákahigh-fantasyk közé, valójában vallásos ponyvairodalom.
Assa 2016 febr. 03. - 18:30:06 Előzmény joshsword
(39/77)
A Narnia nagyon is fantasy. Ugyanaz volt a célközönsége, mint a Hobbitnak, ami persze hozott magával egyfajta történetépítést és elbeszélõi stílust, de attól még mindkettõt a high fantasy körébe sorolják.

-----

Részrõl részre egyre inkább kiábrándulok. Reménykedtem egy jó kis fantasy sorozatban. Nem újabb Game of Thronesra gondoltam, hanem egy Legend of the Seeker típusra. De sajnos messze elmarad tõle. A LotS-be pl. még most is bármikor szívesen bele-belenézek, és még mindig elszórakoztat. A Shannara viszont valahogy... sótlan.
A GoT-ra hasonlít abban, hogy nincsenek igazán részenként megoldandó ügyek/konfliktusok/küldetések, csak átívelõ szálak, viszont ez a sztori, ezek a karakterek egyelõre kevesek ahhoz, hogy izgalmasan és tartalmasan kitöltsék azt a heti 40akárhány percet.
A szereplõk nagyrésze erõtlen és lapos nekem, a kevés kivétel meg aligha tehet csodát.
A posztapokaliptikus vonal még érdekes lehet, ha kezdenek is vele idõvel valamit, és nem csak díszletelemként vagy az öltözködésben jelenik meg a régi világ emléke. (De egyelõre messze jobban tetszik, ahogy The Broken Empire könyvek kezelték a maguk hasonló szituációját.)

Azért az évad végét mindeképpen kivárom, hátha javul.
joshsword 2016 febr. 03. - 14:57:55
(38/77)
Úgy látom sokan úgy alkotnak véleményt, hogy nem fantasy rajongók. Aki olvas fantasy-t az tudja, hogy a fajok tulajdonságai, mind az emberi természet pszichológiája. Az esetek nagy többségében rá lehet húzni egy emberre a fajok jellemzõit. Törpe , ork, elf, ember (aki közel sem a legjobb faj). Mindnek megvannak a hibái és "elõnyei".
az, hogy még kapott egy kis sci-fi-t is a történet, pedig külön érdekessé teszi! Vajon mennyire fog szerepet játszani a történetben egy 3000 éve letûnt 20. századi kultúra?
Ráadásul egy másik probléma is elõkerült a hozzászólásokban: Narnia?! Az egy mese!!! ez pedig fantasy! Óriási a különbség!
Az pedig, hogy ki honnan lop? Aki látta az Avatart (ki nem?) és olvas sci-fi-t, már fejben sorolta a könyvek címeit, amibõl összeollózták a filmet! (Pl. Harry Harrison: Halálvilág. Csak, hogy legalább egyet mondjak)
Én magam részérõl kíváncsian várom a folytatást!