offtopic
Bemes 2015 ápr. 18. - 23:02:49
(2053/4273)
Olvasgattam amit írtatok, és el is fogadom. Talán a szerelmet is másként élik meg az emberek. Van aki a hormonok hatására azt hiszi szerelmes, mert ellenállhatatlan vonzalmat érez. Van, amikor szinte barátságból alakul ki mély szerelem. Azért gondolom az utóbbinál sem volt az érintés visszataszító.
Mindegyik igen ütõs , lehet hogy nem rögtön ismeri fel az ember. Fõleg ha a környezet, vagy akár a saját erkölcsi normáink miatt nem akarjuk tudomásul venni.
Itt a testvérharc, más filmben nagybácsi és fiatal feleség háromszög, vagy barát csaja... Nehéz kérdések. Szerintem ezért nem érezni a kémiát Kuzey tekintetében. A Tiltott szerelemben azért egy gyengébb jellemet formált meg. Ott az volt a cél, hogy bemutassa, hogy az õrült vágy felborította az erkölcsi gátat, tragédiába torkollott, ott a fiú ellenállni sem tudott, de felvállalni sem a szerelmet a lelkiismerete miatt.
Handan esetében arra gondoltam, hogy pl. a saját üzletükben is besegíthetett volna, akár Simay is. Új embereket vettek fel több munkakörbe, de Simay is inkább unatkozott.
Azt hiszem mindenkinek akkor teljes az élete, ha azt csinálja amit szeretne. Persze sokszor ez nem adatik meg, mert a pénzkereseti lehetõség elõtérbe kerül. Akkor marad hobbynak, a lényeg hogy megpróbáljuk valahogy egyensúlyt kialakítani.
Aki összetart egy családot, felnevel három gyereket és "csak" háztartásbeli, lehet hasznosabb az élete a szerettei , vagy akár a társadalom számára is, mint egy karrierista emberé.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a nõk ne törekedjenek elõléptetésre,stb. hisz ugyan olyan értékesek vagyunk mint a férfiak.
Csak lehet olyan szituáció, amikor a pár szeretne gyerekeket és nincs nagyihálózat, és otthon marad a nõ. Attól ugyanolyan mûvelt stb. mint aki máshol dolgozik.
zandra 2015 ápr. 18. - 20:19:13
(2052/4273)
Szerintem vannak a szerelemnek fokozatai is, nem mindegyik olyan fenséges, mint a Cemre-Kuzey szerelem. A Güney-szerelem ilyen lanyhább dolog lehetett, de azért ha teljesen közömbös lett volna, szerintem nem járt volna vele 4 évig. És a szakítás után is eléggé kibukott.

Igen, Cemre alapvetõen rendes, nem rossz indulatú, ezért is mondtam, hogy, amit Barissal csinált nem illik a karakteréhez. Egyébként személyiségre szerintem is összeillenek Kuzeyjel, bár Kuzey mindenképpen magasztosabb jellemnek tartom (õ nem szórakozna mások érzéseivel, meg egyébként is,)
Zeynep részérõl nem is értem annyira ezt a nagy szerelmet, teljesen más világ mint Kuzey, ahogy Barist sem értem, hogy mit eszik annyira Cemrén.

Hát, Handan inkább rabszolgája volt Saminak.... Szerintem Saminak nem is tetszett volna, ha Handan dolgozik, amennyire régimódi, ezt úgy értelmezné, hogy Handan úgy gondolja õ nem képes eltartani õt. A férjezett nõk sokszor nem dolgoznak a török sorozatokban egyébként. (Pl. emlékszem a Seherzádéban rendszeresen vitatkoztak ezen, hogy minek dolgozik a nõ, mikor így is van elég pénzük. )
Néha kicsit korlátoltak ezek a török férjek, nõk és önmegvalósítás némelyiküknek ezt magas szint megérteni...
zandra 2015 ápr. 18. - 19:59:38
(2051/4273)
Igen, de írtam is, hogy Simayjal nem volt ilyen. Csak azokkal a lányokkal "suta", akiket tisztel.
De Cemrével is elég tartózkodónak találom, ahhoz képest, hogy mennyire szeretik egymást, nem tudom, lehet, hogy bennem van a hiba, de nekem "nem jön át" ez a nagy szenvedélyes szerelem, inkább csak a szeretet. Lehet, hogy azért ilyen vele, mert végig bûntudata van Güney miatt, vagy mert annyira tiszteli Cemrét, hogy tiszteletlenségnek érzi legeltetni a szemét rajta, mindenesetre, Baris jobban kimutatja a vonzalmát, pedig õ nem halna meg Cemréért.
zandra 2015 ápr. 18. - 19:47:45
(2050/4273)
Nekem ez azért fura, mert a többi sorozatban nem csináltak ekkora ügyet ebbõl a házasság elõtti szex dologból. Mondjuk a Kuzeyben is csak Cemre esetében.

A 2. írásodra válaszolva: Nem is az a bajom, hogy nincsenek karrierambíciói (egy háztartásbeli is lehet érdekes karakter, de nekem Cemre nagyon unalmas), hanem hogy tényleg az egész karakterét csak a Kuzey iránti kapcsolata határozza meg mióta szerelmes lett belé. Az életben is ismerek ilyen lányokat, akiket csak a szerelmi életük érdekli, és csak arról képesek beszélni egész nap, és engem nagyon irritálnak az ilyenek.
Bemes 2015 ápr. 18. - 18:11:29
(2049/4273)
Úgy értettem hogy gyerek volt Cemre, hogy elsõ szerelem volt Güney, ami lehet hogy nem is igazi szerelem volt. Én nem éreztem benne szenvedélyt, olyan vágyakozást sem mint Kuzey iránt.
Gülten miatt szerintem késõn érett. Mindentõl óvva, anyja döntéseivel, kényeztetésével, örökös ajnározásával nem lett kiforrott egyéniség. Talán épp ezért nem voltak céljai sem.
Ki is mondta, hogy Güney lett volna a kulcs elkerülni, feljebb jutni. Lehet, hogy vadul hangzik, de pechesen akár Handanná is válhatott volna.
Én Cemrèt azért szeretem, mert nincs benne szándékos rosszindulat, még Zeynep kihasználós nyomulásakor is próbál háttérbe vonulni, igazi barát, szóval az alap emberi tulajdonságait szeretem.
Egyszerû lány, igaz nem önmegvalósító típus, de igazi társa lehet Kuzeynek. Nem alárendelt , hanem TÁRS. Erre nem volt képes sem Banu, sem Zeynep, sem Simay. Egyébként szerintem Handan sem volt társa Saminak. Õ sem csinált mást, mint vàrta, hogy a férje biztosítsa neki a jólétet stb
Emlékeztek, amikor Güney kirúgta az üzletbõl Kuzeyt, szívesen csinált volna valami közöset a fiúkkal.
Bemes 2015 ápr. 18. - 17:55:18
(2048/4273)
Én nem érzem sutának Kuzeyt a nõkkel kapcsolatban. Simán jött össze nõkkel barokban, vitte ágyba õket. Akik látták már végig, azok látják milyen lazán, de nagyonis rutinosan szed fel valakit. Majd gondolom ezt is kitárgyaljuk akkor.
Zeyneppel azért fura szerintem, mert nem hasonlítható Simyhoz, más kategória,. Nem akar becstelen lenni, de igazán bár tetszik a lány neki, de érzi hogy nem az igazi. Inkább csak szeretné, ha elfeledtetné vele Cemrét.

Érdekes lehet Törökországban a modern városi élet és a hagyományosabb vidéki módi. Nekem furcsa, hogy ebben a filmben a cégnél elég kihívóan öltözködnek, szupermini, tizencentis sarok, mély kivágás- érdekes nekem egy iszlám országban, ahol még a fejkendõ is viselet.
Olvastam a neten, hogy a külföldieket rossz erkölcsûeknek tartják, azt hiszik mi könnyûvérûek vagyunk. Ehhez képest láttam ankarai utcaképet, hát elég ribis szerelések voltak.
Szóval biztosan ez a kettõsség is bejátszhat abba, hogy némely dolgot nem tudunk átérezni.
Mint ahogy én sem vagyok képes a mexikói érzelemkavalkádot elhinni, pedig lehet hogy õk tényleg így élik meg a dolgokat.
zandra 2015 ápr. 18. - 15:03:12
(2047/4273)
Dettó!
Kuzey sok tekintetben férfisabb mint Baris, de a nõkkel való kapcsolataiban olyan kis, hogymondjam, suta? (Még Simayal volt talpraesettebb, de õ eleve csak a szexre kellet neki szerintem) Mondja is a 49. részben, hogy õ nehezen tudja kifejezni a szeretetét. Talán emiatt, de nekem se mûködik egyáltalán köztük a kémia. Baris mindig úgy néz Cemrére, hogy majd' föl falja a szemeivel, míg Kuzey inkább csak szeretettel, mint egy barátra vagy testvérre. Nem tudom, ez tudatos-e Kivanctól, mert a TSZ-ben, Gümüsben nem volt baj ezzel.
Nekem is bejön, van valami karizmatikus benne, fõleg amikor szomorú. Meg nagyon jó a színész is.

Ja igen, a Gümüs is elég képtelenség volt. De az fele ilyen igényes sorozat sem volt, szóval rajtuk annyira nem is kérem számon a logikát. (Én a 3/4-énél abba is hagytam.)
zandra 2015 ápr. 18. - 14:35:24
(2046/4273)
Azért szerintem nem volt már annyira gyerek Cemre, végzõsként jöttek össze Güneyjel, tehát minimum 18 lehetett.
Én nem mondom, hogy a szüzesség nem lehet érték.
A problémám csak az, hogy a sorozat úgy állítja be, mintha ez lenne az EGYETLEN értéke egy nõnek. Mintha egy nõ csak akkor maradhatna tisztességes, ha megõrzi magát a férjének. (Cemre itt túlzásokba esett, mert a férjével sem volt hajlandó...:D)
Érdekes, hogy õ az egyetlen ártatlan nõ a sorozatban, szerintem azért, hogy ezzel is érzékeltessék: Cemre más, õ fölötte áll az ilyen dolgoknak.
Azzal egyetértek, hogy tartogatni kell az elsõ szerelemig. Na de Cemrének Güney volt az elsõ szerelme, mert ha nem is úgy mint Kuzeyt, de szerette, vonzódnia kellett hozzá, ha már 4(!!!) évig együtt volt vele, és feleségül akart menni hozzá, szóval nem egy futó kaland volt... Lehet, hogy sekélyesnek tûnök, de nem hiszem el, hogy létezik ilyen a valóságban még a törököknél sem a 21. században. (Nem tudom nézitek-e a Downton Abbeyt, 20. század eleji sorozat, igaz, ott még tabu a házasság elõtti szex, de már létezik, meg is döbbentem rajta.)
Én úgy érzem a sorozat készítõi minden ésszerûséget feláldoztak annak érdekében hogy megõrizzék Cemre "felsõbrrendûségét", de ez sajnos csak a szüzességében és a Kuzey iránti tántoríthatatlan szerelmében merül ki. Mert egyébként nem egy túlzottan kidolgozott, érdekes vagy mély karakter. Ez nekem olyan, mintha egy nõnek nem lenne önálló személyisége és csakis a férfiakhoz fûzõdõ kapcsolata határozná meg az értéküket. Ha Cemre több intelligenciát, büszkeséget, sót kap az íróktól még talán kedvelni is tudtam volna. De ezzel a házassággal nálam végleg elásta magát, akármi is volt az indoka, akármennyire is kétségbe volt esve. Én egyszerûen nem tudom elfogadni, hogy kihasznált valakit. Persze Baris is hibás, de késõbb mondja is, hogy arra várt, hogy Cemre megszeresse. Cemre viszont eleve úgy ment bele a házasságba, hogy rossz lesz, esélyt sem adott rá, sõt, úgy ment bele, hogy hátha Kuzey majd megakadályozza. Ami a legnagyobb szemétség, fõleg ha Cemre szemével nézzük a dolgot (mert õ nem tud annyit Barisról, mint mi nézõk). Mert képzeljük el, hogy Baris tényleg szerelmes belé, erre betoppan Kuzey az esküvõn, és ellovagol Cemrével a naplementébe. Hogy érezte volna magát az a szerencsétlen? Akkor most képzeljük el, hogy Cemre ugyanúgy szerelmes Kuzeybe, erre pl. Zeynep betoppan és ellovagolnak Kuzeyjel a naplementébe. Mit tenne ezek után Cemre? Szerintem kb. felvágná az ereit. Szóval ez zavar, hogy ennyi empátia nem volt venne Baris iránt. Számomra ez felháborító.
Sokkal jobban tetszett volna, ha tényleg megpróbálja Barissal, és Kuzey is küzd érte egy kicsit. Nem kedvelem az ilyen jégkirálynõket se, mint a Seherzádéban Sehrezat, de az az esdeklés amit Cemre lemûvelt a 2. évadban végig, az nekem már férfitól is sok lett volna. Érdekes, hogy túl régimódi a házasság elõtti szexhez, de ahhoz nem, hogy lány létére õ udvaroljon de hardcore-módon.

SPOILER
Én nem láttam semmi hajlandóságot Cemrében az 51. részben sem, szerintem inkább csak tartani akarta magát a 3 hónapos alkuhoz.
Bemes 2015 ápr. 18. - 10:47:18
(2045/4273)
Ja, még a kitartásról. Lehet, hogy nem is kitartás ez, hanem az õrûlt szenvedély, vágy. Ráadásul kölcsönös, szóval azért reménykedik a szíve mélyén.
Bemes 2015 ápr. 18. - 10:44:07
(2044/4273)
Nagyon szellemes a fogászati hasonlatod!
Bemes 2015 ápr. 18. - 08:46:00
(2043/4273)
Ja, és ne felejtsük el miért ilyen Gülten. Szerelmesen vakon bízott egy pasiban, akitõl terhes lett, és aki nem vállalta fel õt a babával. Mennyit küzdött, szègyenkezett, hibáztatta magát naívságáért, hogy nem volt apai jelenlét Cemre nevelésekor. A csalódottsága, aggodalma, saját rossz tapasztalata miatt mindenáron (!)védi a lányát egy hasonló helyzettõl.
Cemre pedig ismeri anyja történetét, ezért nem is tudna olyan könnyen ágyba bújni - bár Kuzey õt is megszédítené szerintem, õ sem birna ellenállni. Mert ugye a szerelem...
Bemes 2015 ápr. 18. - 08:25:19
(2042/4273)
Nagyon érdekes amit írsz, én is felróttam a filmnek hogy ez nem életszerû. Fõleg, hogy volt egy kis idõ amíg szervezték a házassági ceremóniát. Aztán azon gondolkodtam, ha én más vagyok, másféle hülyeségekkel, akkor akár ez így is történhet. Pl. azért, mert a négy év alatt Cemre még kislány volt, nem is tudott különbséget tenni a szeretet és szerelem között.(Güneyre gondolok)
Biztosan azért gondolok másként a szûzesség kérdésére, mert egy generációval korábban még itthon is érték volt a fiúk szemében. A lányok meg az elsõ igaz szerelemre tartogatták, akkoriban az intimitás komolyabb dolog volt, nem akart az ember a testi vágy kielégítése után egy idegen arcba nèzni.
Szóval Cemre még nem igazán nõtt fel, Gülten védõszárnyai alatt nem is hozott saját döntéseket. Gülten, Güney egyarànt az akaratuk alá rendelték. Azért amikor Güney dobta õt, azért az megviselte . Kinek esett volna jól? Aztán folyamatosan kialakult, elhatalmasodott Kuzey iránt érzett szerelme, aki mindig, folyamatosan elhajtja. Alin kívül mindenki lebeszéli róla, naponta kapja anyjától hogy Kuzey nem fogja felvállalni õt. Cemre itt még egy megzavarodott csitri. Ezért nagy a felelõssége Gültennek. Aztán Zeynep ármànykodása, és az összes körülmény kihozza belõle ezt a lépést. Azt hiszi Baris szereti, mint barátot kezdi megkedvelni-hisz az anyjának, stb.
Csak amikor jönnének az intimebb érintések, akkor jön rá, hogy ez nem fog menni. Én nem látom Barist olya átvertnek. Õ már tapasztalt férfi, éreznie kellett volna, hogy Cemre nem szereti az érintését. Neki is egy befolyàsolható, ártatlan szépség kellett, akiit felhasználhat Güney ellen is.
Úgy érzem ez a nagyon rossz döntést tette felnõtté, hogy elkezdje járni a saját útját.
Ha mindig ésszerû döntéseket hoznánk, nem lenne pl. annyi válás. Sokszor az intenzív érzelmek ( harag, vàgy, szeretet) annyira elvakítanak, hogy mondhatni abból csak rossz döntés születhet. Aztán ha még mindig zûrösek a kôrülmények ( Cemre- Kuzey bizonytalansága) akkor tisztára megzavarodottan, irracionálisan lehet viselkedni. Mert ez olyasmi, mint amikor a depressziósok feketén látják a világot.
Szóval én valahogy így magyarázom ezt a szálat a filmben.
malvinkicska 2015 ápr. 18. - 07:37:50
(2041/4273)
Elõször is köszönöm Zandra részletes jellemzését, Cemrét illetõen, nagyon érdekes egy nõ az biztos. A mai részt látva sok idõ kell ahhoz, hogy Kuzey élete rendezõdjön, mert tele van gondokkal, Simay aki közölte nem akar válni tõle, aztán még költözni sem szeretne, õ akar a legnagyobb ellensége maradni az anyja halála miatt, õ magában nem néz, mit tett Kuzey életével, szerintem egyformán hibásak a kialakult helyzetért, nem is ragozom tovább.Ferhat megölését nagyon sok kérdõ jel lengi körül. Baris jól játsza a hõs szerelmest Cemre oldalán, Güney tekintete, sok mindent elárult az asztalnál Cemret illetõen, nem kellett, hogy meg szólaljon. Handan nevetséges amilyen uralkodói lázban van a személyzet felett, idõsebb létére utánozza Ebrut, de azt nehéz, mert az mindig volt valaki, õ meg egy buta senki. A mondás azt tartja Ha a szegény ember lóra kap a jehova nem éri utol, most õ ebben a hibában esett, aztán Üres kalász fent tartja a fejét ez is illik rá.
zandra 2015 ápr. 18. - 00:56:46
(2040/4273)
Szerintem is nagyon életszerûtleg ez a Cemre-Baris dolog. Biztos az életben is történnek elhamarkodott, érdek, bosszú stb. házasságok, de ebben egyszerûen semmi ráció nincs. (Hasonló baromságot utoljára Az arany emberben olvastam, (tényleg, Tímea is török volt, ezek mind ilyenek?:D) de mentségére az 19. század, romantika.) Mert mit látott Cemre? Kuzey Deniz mellett ment. Tehát gyakorlatilag semmit. Elõtte végig kitartóan könyörgött, de most 3 hétig képtelen volt kinyitni a száját és megkérdezni Kuzeyt. Inkább gyorsan férjhez ment. Logikus. Mi mást tehetett volna?

Mûködhetett volna ez a szál jól is (mert én abszolút érzem a kémiát Baris részérõl Cemre felé), de az írók mindenáron arra törekedtek, hogy a kecske is jóllakjon (legyen feszültség, húzzuk a nézõ idegeit) de azért és a káposzta (Cemre szüzessége) is megmaradjon. Alapvetõen tényleg nagyon realisztikus a sorozat, emberi karakterekkel, de akkor itt van a kakukktojás Cemre, aki egy Disney-hercegnõ; 4 évig kapcsolatban van valakivel, szûz marad, férjhez megy, szûz marad. Cemre nem hús-vér katakter hanem egy eszménykép. És miért? Mert a forgatókönyvírók annyira prûdnek és korlátolt gondolkodásúnak tarjták a nézõt, hogy azt hiszik, csak akkor tudjuk tisztelni a fõhõsnõt, ha megõrzi a szüzességét a szeretett férfinak, sõt, rá se néz másra. Bezzeg Kuzeynek szabad. Jó, nem vagyok annyira modern, hogy egy kalap alá vegyem ilyen tekintetben a két nemet, de nem is azt mondom, hogy feküdjön össze Cemre mindenkivel, hanem a férjével(!). Ha meg mindenáron ennyire eszményi és szûz nõt akarok írni, akkor egyrészt nem adom férjhez, másrészt, nem degradálom azzal, az egyébként empatikusnak bemutatott nõi fõszereplõmet, hogy olyan karaktert csinálok belõle, aki mások érzéseivel játszik. Mert ezek után én nem tartom méltónak erkölcsileg Kuzeyhez, aki még Simayjal és Güneyjel is törõdik, Cemre meg pont abba rúg bele, akirõl úgy tudja szerelmes belé (bár nekem nem meggyõzõdésem teljesen, hogy nem). Ez mi ha nem a legnagyobb kegyetlenség, önzõség a világon? Én nem találok erre mentséget. Egy Banu-féle kataktertõl még oké, de Cemrétõl nekem ez nagyon krakteridegen volt.
Elfogadnám egyébként Cemre tettét, ha legalább megpróbálta volna elfelejteni Kuzeyt és szeretni Barist (persze nem sikerült volna, és jöhettek volna a bonyodalmak), és nem úgy állt volna hozzá az egészhez, hogy na, irány a boldogtalanság. De ami különösen ellenszenves volt, hogy tényleg semmi bûntudatot nem érzett Baris iránt, sõt, szvsz férjezett török asszony létére elég polgár(én)pukkasztó lesz a viselkedése házasság alatt, és még neki áll feljebb.
9/10
gabus53 2015 ápr. 17. - 21:09:51 9/10
(2039/4273)
Kedves Fórumtársaim!

Nagyon kellemes hétvégét és jó pihenést kívánok mindenkinek.

Ezt a képet elsõsorban azoknak küldöm, akinek nincs FB hozzáférésük.

:-)
malvinkicska 2015 ápr. 17. - 20:20:48 Előzmény Érsekvári
(2038/4273)
Nem érdemes találgatni Burak is tud valamit, sokan voltak ,de lehet pont Güney de jól tud leplezni dolgokat, azt is hogy titkolja Cemret, még mindig szereti.
8/10
Érsekvári 2015 ápr. 17. - 16:43:49 8/10
(2037/4273)
Most megint tévúton állok . Lehet félre értem , de Güney csak tagadja vagy tényleg nem õ volt . Az öreg Sami rosszul volt mégse lehetett , de akkor meg ki ? Ez olyan már mint egy krimi .
Na mindegy ne is írjátok meg legyen meglepi.
Itt mindenki álarcot visel a Sinaner családba , színészkedik csak a jó hírükön ne essék csorba. A fotósok elõtt bájologni kell csak ilyen kép kerülhet az újságba .
Cemre most visszakapja , hogy Baris kihasználja õt .
Handannak igaza is van meg nem is , de a luxusról nem fog lemondani az tuti .Kuzey élete semmit nem könnyebbült , tele van feszültséggel sok mindent helyre kell tennie még .
9/10
gabus53 2015 ápr. 17. - 14:02:25 9/10
(2036/4273)
Csak én nem vagyok benne biztos, hogy a te kollégád is olyan gazdag, mint Baris. Vagy igen? Mert gondolom egy csóróhoz te sem mennél hozzá, legalábbis ilyen hirtelen, mint ahogy Cemre tette. :-)
malvinkicska 2015 ápr. 17. - 11:11:03
(2035/4273)
Nem akarok nagy arcot mutatni, de én is tudnék olyan dolgokat mondani egy forgató könyv írónak nyugodtan filmre vihetné, és azt hinnék, szappanopera, pedig a valós élet kemény igazsága. Régen több gyerek volta családban, mint most egyszerre két 3 nagy lány, egyiknek udvarolt, és a másikat vette el, pedig még akkor nem volt ilyen szabad a vílág szerelem terén, mint napjainkba.Aztán sok olyan dolog történik, szinte hihetetlen de mégis megtörtént. Annyi benne, mint mellette ebben nagyon sok dolog a valós életben is lehet, a karakterek nagyon jók élethûen játszanak, én így látom.
10/10
lizbell 2015 ápr. 17. - 11:03:39 10/10
(2034/4273)
Van bizony, még ennél nagyobb hülyeségek is! Néha csak pislogok mik történnek a közvetlen környezetemben is, meg miket hallok barátoktól, kollégáktól!