10/10
-greghouse- 2013 máj. 05. - 17:36:31 10/10
(47/107)
"Vino"-val és St.Peterrel (és másokkal) egyetértve, itt a háború egy keret. Ez a leginkább mûvészfilmje (ha van ilyen kategória, szerintem van, ami nem jelenti azt, hogy csak ezek a jók), Coppolának. A háború egy keret, és a lényege Brando figurája, és az utolsó szavai: "Borzalom... borzalom..." amikor a korábbi beszédére céloz, "A borzalomnak arca lett, szembe kell nézni vele." meg "üres emberek, kitömött bábuk vagyunk", aztán "bombákat dobálunk le a falvakra, de a parancsnokok megtiltották, hogy a repülõkre felmázolják a pilóták, hogy 'bazdmeg', mert az obszcén..", és fõleg az az okfejtése, hogy "Olyan emberek kellenek.. akik erkölcsösek, és mégis képesek gondolkodás nélkül ölni... Itélkezés nélkül, mert csak az itélkezés gyõz le minket."
...Gyönyörû a képi világa is, kicsit Fellinis, (olasz az operatõr is), szines füstök, már-már jelzés-szerû díszletek, mint Fellininél, oda nem illõ alakok, a Playboy lányok, stb., nagytotálok és szuperplánok váltása, nagyon lassú mozgások fényképezése, árnyak az ellenfényben, nekem nagyon Fellinis hatásúak (mármint a képek). Ha lenne olyan hiper szuper tévém, néha leállítottam volna és csak a képet néztem volna.De nincs. A zene is nagyon jó (már amikor zene, inkább az is valami háttér zaj sokszor, most nem Wagnerról beszélek).
...A lényeget én is ott látom, hogy a háború igazi borzalmai nem kívül, a harctéren vannak, hanem az emberen belül játszódnak le. Minden mindegy lesz (a szörf mániás ezredes, stb.), semmi sem érdekes, a háború mellékes, teljesen elveszti mindenki a realitás érzékét. Az is jó kép, mikor a végén a kimázolt arcú százados elõtt leborulnak Kurtz "katonái".
...Kétségtelen, hogy moziban sokkal jobban hat, teljes vásznon, szinte ott vagy vietnamban a dzsungelben, és ezt nem tudja semmilyen tévé pótolni.
...Elvileg ez a rendezõi verzió, csakhogy így is kb. olyan hosszú, mint az eredeti mozi-verzió, tehát a rendezõ amennyit betett, ki is vett (valaki) belõle. A leírás szerint pl. a rendezõiben van csak a Playboy lányok második jelenése (a helikopternél mikor két hordó gázolajért kapják õket), vagy a hosszú beszélgetés a francia táborban, a moziban ez erõsen rövidre van vágva, valamint Brando monológjai is sokkal rövidebbek a moziban.
........CSAK AZT TUDNÁM, ki volt az az idióta, aki a mûsorújságban ezt "akciófilm"-nek írta.
vino-et-veritas 2013 máj. 05. - 13:07:21
(46/107)
Valóban, ha van olyan szereplõ, akihez lehet valamilyen módon viszonyulni (azonosulni vagy éppen ellenkezõleg, elutasítani), az "nézhetõbbé" teszi a filmet. Itt ez nagyjából egyikre sem mondható el (sem pozitív, sem negatív irányban - v.ö.: pl. A szakasz).

Ugyanakkor, ahogyan írtam, nekem nem voltak igazán "mûvészi" üresjáratok, de aki így látta, az meg az õ érzése, ennyi.
4/10
stanmore 2013 máj. 05. - 11:42:45 4/10
(45/107)
Ez igaz a két említett filmre,de azok ezt fel is vállalják mármint az abszurditást, és nem akarják magukat komolyan venni egy mûvésziekedõ beállítással,ami miatt a nézõ bámul sokszor unatkozik de semmiképpen nem tud azonosulni egyetlen szereplõvel sem.Ez pedig komoly hiba.
vino-et-veritas 2013 máj. 05. - 11:33:52
(44/107)
Mindenkinek más az egyéni "ingerküszöbe", ami szintén nem minõsítés, de óhatatlanul így van.

A "mûvészieskedést" én nem érzem ki annyira ebbõl a filmbõl.

Az abszurditás viszont alapvetõen benne van. Szerencsére háborúban nem jártam, de azért még katona voltam. Aki szolgált a seregben (különösen az "átkosban"), az bizony találkozhatott - a valószínûleg minden hadseregre jellemzõ - abszurditásokkal és irrealitásokkal. Ezt egy kiélezett, háborús helyzet még jobban felnagyíthatja vagy sarkíthatja. Ez is számtalan "háborús" mûben/filmben megjelenik (pl. A 22-es csapdája, vagy a "könnyedebb" Jó reggelt Vietnám, stb.).
4/10
stanmore 2013 máj. 05. - 11:23:36 4/10
(43/107)
Hát elég nehéz ezt a fonalat megtalálni ,amikor az abszurd és a mûvészieskedés nem kifejezetten kapcsolható egy átélhetõ reális háborús helyzethez.
vino-et-veritas 2013 máj. 05. - 10:11:38
(42/107)
Ha valaki ezt a fonalat megtalálja, akkor nem azon gondolkodik, hogy nem "történik semmi" a filmben, meg, hogy milyen hosszú...
Pont emiatt, így nem is érdemes összehasonlítani az említett "akciódúsabb" filmekkel.
Ezek nem jobbak vagy rosszabbak a másiknál, hanem más módon szólnak ugyanarról, a háború borzalmasságáról.
Sz Peter 2013 máj. 05. - 10:02:45
(41/107)
Pontosan. Ez már elmegy a mûvészfilm irányba, mintsem a valódi háborút mutatná. Ellentét pl a "A szakasz".
vino-et-veritas 2013 máj. 05. - 08:55:24
(40/107)
Nálam ez a film inkább a háború irrealitásának és szürrealitásának határán mozog, mint a realitás területén. Ebben a harci cselekmények, "kegyetlenkedések" a keretet adják, a (minden) háború borzalmának bemutatása itt nem ezek valósághû ábrázolásán alapul, mint megannyi más ilyen témájú filmben...
A szakasz vagy, mondjuk a Full metal jacket már inkább mutatja a háború "realitását", "igazi véres arcát"...
10/10
-greghouse- 2013 máj. 04. - 22:44:02 10/10
(39/107)
Ízlés dolga. Szerintem nem csak minden idõk egyik legjobb háborús filmje a háború (minden háború) õrültségeirõl, hanem általában is a legjobb amerikai filmek egyike. (És nem azért, mert Marlon Brando percenként 1 millió dollárt keresett vele, 10 perc jelenléte 10 millióba került, persze nyilván a forgatás jóval több idõ). Annyira borzalmas, gyomorforgató, pedig csak realista. Nálam ez az 1. a hasonló témájúak közt, aztán a Szakasz és a Szarvasvadász.
..Elképesztõen hasonlít Charlie Sheen az akkori apjára, a fõszereplõ Martin Sheenre.
Robert Duvallt, Harrison Fordot, Lawrence Fishburnt alig lehet felismerni... ez a film nagyot dobott mindegyik karrierjén, biztos vagyok benne. Abszolút tizes.
4/10
stanmore 2013 máj. 04. - 21:52:30 4/10
(38/107)
Ez is és a Szarvasvadász is erõsen felejthetõ és hatásvadász.Viszont pl A szakasz az zseniális és más sok ennél jobb háborús támájú film is van.
badoer 2013 máj. 04. - 21:33:32
(37/107)
Coppola olvasná ezeket a sorokat amiker irtál tuti örülne mert ez volt a célja:)
cirmuli 2013 máj. 04. - 19:26:43
(36/107)
Sose felejtem el ezt a filmet, készítése után nem sokkal, még 14-15 évesen, kötelezõ iskolai mozilátogatásként láttam. Az egyik tanárnõm kiment, mert rosszul lett a vetítés alatt. Bennem is az iszonyat nyoma maradt meg róla. Meg szeretném nézni, vajon felnõtt fejjel más-e a véleményem, de annyira irtóztam tõle, hogy képtelen vagyok leülni elé.
Dolphus Lundgrennus 2013 máj. 04. - 14:30:21 Előzmény havajj
(35/107)
Na gyerekek itt legalább demokrácia van...itt minden - hogy is mondjam kedvesen - "okostóni" értékel a teljes TV nézõ társadalom "nagy örömére". Nézzetek meg már könyörgöm 1-2 jobb értékelést az IMDB-n...1. nemcsak fikázzák, vagy ajnározzák a filmeket. 2. bármennyire is szubjektív egy értékelés, legalább próbálnak érvelni, korrekt leírást adni.

Úgy tûnik legyen is bármilyen korszakos, filmtörténeti alkotás egy film, itt valakitõl megkapja "hû de sz@r...ez egy fostömeg" stb. sommás "értékelést", degradáló címkét.
havajj 2012 febr. 28. - 14:57:11 Előzmény zottyo534
(34/107)
Igen, nekem is eszembe jutott hogy ez lehet a baj. :-)
De jobban örültem volna -35 percnek.
offtopic
zottyo534 2012 febr. 27. - 19:46:52
(33/107)
Ajánlanám figyelmedbe a rendezõi változatot, lehet pont az a 35 perc hiányzik a tökéletes filmélményhez, amivel az több.
havajj 2012 febr. 27. - 19:19:42
(32/107)
Ez de egy nézhetetlen hulladék, egy darabig várja az ember a nagy csodát, ami miatt 8,4-re van pontozva, de semmi. Aztán már csak azt vártam hogy legalább történjen bármi érdekes, de neeeem. Dögunalom. A ponyvaregényhez tudnám hasonlítani az érzést, az is valamiért "kultuszfilm" de én 3x aludtam bele. Tökéletesen egyetértek nostrival.
offtopic
zottyo534 2011 okt. 19. - 10:19:43 Előzmény zottyo534
(31/107)
Bár nyugodtan fenntarthatod a jogot, hogy Chief-re gondolj, én meg fenntartom a jogot, hogy hülyeségeket beszéljek, de ezek nekem is annyira egyformák...
offtopic
zottyo534 2011 okt. 19. - 08:34:44
(30/107)
Laurence Fishburne de nem lényeges...
n4poleon 2011 okt. 19. - 00:45:25
(29/107)
Szerintem Danny Glover vagy legalábbis az alteregoja vezeti a hajót Kambodzsába.
9/10
offtopic
pozsizsuzsi 2010 aug. 27. - 13:23:38 9/10
(28/107)
Akkor meg minek hivatkoztál számokra és listákra? Nekem valóban nem fontosak. :D