Az aktuális rész ismertetője: Tarhoson, Békés megyében jártunk. Ennek az ezer fő alatti lélekszámú kisközségnek nagy büszkesége újonnan épült ökumenikus temploma. A település legfőbb értéke a Wenckheim-kastély, amely az 1946-ban ott létesült énekiskoláról tette messze földön híressé Tarhost. Átadásán Kodály Zoltán is részt vett. A település lakossága évszázadokon át mezőgazdaságból élt, sokan éltek tanyán. Műsorunk is ezek egyikén, a Libás Tanyán készült. Belepillantottunk a helyi gazdaság életébe, megnéztük, mi mindenre lehet hasznosítani ezt a sokak szerint legszebb baromfit. A tarhosiak több hagyományos ételt is készítettek libahússal. Libatepertős szilvalekváros papucsuk igazi különlegesség, ajánljuk figyelmükbe. A többi elkészített étel a következő: Birsalmás kacsaleves, Töltött káposzta libahúsból, Libasült, libazsírban sült burgonyával, párolt lila káposztával, Ludaskása tarhonyával, és Mákos nudli. Nagy örömünkre most sem maradtunk néptánc nélkül. Ezúttal a szomszédos Doboz település fiatal táncosai léptek fel a tanya udvarán.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások