Az aktuális rész ismertetője: Táborfalva jellegzetes alföldi település. A 3400 lelkes nagyközségnek mindössze 70 éves múltja van. Kialakulása, neve összefonódott a honvédséggel. A lőtér területe egyben egy hatalmas természetvédelmi terület. A szépen felújított tiszti kaszinó épülete civil szervezetek otthonává vált, illetve itt tekinthettük meg a Birinyi család gazdag és érdekes népi hangszergyűjteményének ott kiállított részét is. A Honvéd utcán továbbhaladva a Vadászháznál megnéztük a Kocsimúzeumot, és az ételek egy része is a kemence szomszédságában készült: Sajtos pogácsa, Lecsós csirkemáj tárcsán, Kemencében sült savanyú káposztás vaddisznó krumplis nudlival. Táborfalván ellátogattunk még a helyi horgásztóhoz, ennek partján zenélt nekünk a Csutorás Együttes is, Birinyi József vezetésével. Innét már csak pár lépésre voltunk Nagy Andrásék portájától, ahol gyönyörű környezetben nagyszerű ételeket sütöttek-főztek az asszonyok. Tárkonyos-tejszínes gímszarvas raguleves, Matutkás sertésszelet gombás-májas raguval, Áfonyalekváros, túróval töltött zsemle.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások