Az aktuális rész ismertetője: Olaszország nagy részétől eltérően Puglia a síkságok tartománya, a végtelenbe nyúló földek egységét csak néhány kőfal bontja meg, amely az ősi olajfaligeteket védi. Floyddal el is látogatunk egy olajkészítő üzembe. Traniban, amely egyike a Puglia tengerpartjára települt számtalan kikötővárosnak, a mester főz egy paprikával, fokhagymával és paradicsompürével készített kagylót. Nociban, ahol hetente egyszer utcai vásárt tartanak, szalonnával, friss disznóbabbal, garnélákkal és spenóttal tálalt tagliatelle kerül sorra, majd az út következő állomásán, egy farmon jellegzetes helyi ételt készít: nyulat vadász módra, olajbogyóval és kapribogyóval. Az epizód a "salt in bocca" receptjével zárul, ami nem mást jelent, mint: "Ugorj a számba" - vagyis pármai sonkával és langusztával töltött borjútekercs.
A műsor ismertetése: "Köztudott, hogy a 19. században egyetlen író vagy tudós sem hagyhatta ki a nagy európai körutat. Az igazi szakács számára pedig legalább ugyanilyen fontos, hogy ellátogasson Olaszországba" - indítja sorozatát Keith Floyd, aki útját az "Öt föld" vidékén, északnyugaton kezdi. Menet közben aztán főz pestós halat, Piemonte szívében, Barolóban pedig, amely az olaszok egyik legnagyobb bortermelő vidéke, egy igazi, munkásoknak való pikáns előételt, a szardellából, fokhagymából, vajból és olívaolajból álló mártogatós bagna caudát. A Lago Maggiore tónál frissen fogott sügért tálal mandulás mártással, majd sort kerít egy klasszikus ételre, a bollitóra, ami egy többféle húsból (kakas, marhaoldalas és -lábszár, ökörnyelv, disznófejhús, házikolbász) álló, pörköltszerű étel. Végül bemutatóját egy helyi fogással, a fehér szarvasgomba-forgácsokkal ízesített fondutával koronázza meg.
Hozzászólások