Az aktuális rész ismertetője: A sárgadinnyét egykor az Itáliából érkező pápák hozták ajándékba Provence-ba, és mára a francia konyha kedvenc nyári csemegéjévé vált. A gyümölcsöt a dél-franciaországi Vaucluse-ban már a XIV. század óta termesztik. És még mindig új módszereket ötlenek ki a tálalására. Például tatárként, vagy sült tengeri herkentyűkkel töltve. Egy másik regionális étel, a provence-i zöldségleves pistou-val a régió kvintesszenciája.
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások