10/10
Jim Raynor 2007 jún. 30. - 01:28:21 10/10
(11/131)
Szeretnék összegzõ véleményt írni a sorozatról.

Elõször viszont szeretném korrigálni az elõzõ hozzászólásomat.

Végignézve angolul ( és magyar felirattal ) a 4. és 5. évadot, hozzászoktam az eredeti hanghoz és ugyanolyan színvonalasnak, mélynek és árnyaltnak éreztem, mint a magyar szinkront, amihez ezelõtt hozzá voltam szokva.
Szóval - a profi színészi alakításoknak köszönhetõen - az eredeti hang is nagyszerû.

Nos , most, hogy befejeztem a sorozatot, véleményt is szeretnék mondani róla.
Az egyik kedvencem, ezt már akkor éreztem, mikor még csak néhány részt láttam az elsõ évadból.
Mindegyik évad hihetetlenül színvonalas, nagyszerû forgatókönyvvel, egytõl-egyig fantasztikus színészi játékkal, zenével, operatõri munkával.
Mindez persze nem a véletlen mûve ( bár az is lehetne, miért ne ), ugyanis az Amerikai szépség c. film forgatókönyve jelzi ezt a sorozatot, õ a szülõatyja, a rendezõje és írója. Persze sok más rendezõ és író is részt vett a munkálatokban, az egyes részek így más-más író/rendezõ nevéhez kötõdnek, de egyértelmûen ott a kézjegye Alan Ball-nak.
A sorozat számomra az Amerikai szépség ikertestvére.
Igaz, az egyik film, a másik sorozat, mégis a társadalmi, ezen belül a családi és munkahelyi konfliktusokat oly mértékû komplexitásában ábrázolják, egyfajta sajátos megközelítésben, melynek fényében a két alkotás atmoszférája nagyon hasonló.
Azt megjegyezném egyébként, hogy az IMDB oldalán közölt információk alapján a sorozat az egyes kategóriákban és fesztiválokon 46 díjat nyert és emellett még 113 jelölést kapott. Aki látta a sorozatot, az tudja, hogy ez egyáltalán nem a véletlen mûve.
Az 5. évad nagyon erõteljesre sikeredett, bár mindegyik évad nagyon jó.

Egy kicsit sír azért a szemem. Még nem békéltem meg a befejezéssel, pontosabban az utolsó 5 perccel. Aki látta, tudja mire gondolok, aki nem, az elõtt nem akarok spoilerkedni.
Minden tökéletes volt, az utolsó rész is, egészen a legvégéig minden stílusos volt és jól illett a sorozat atmoszférájába, az elsõ 5 évadban alakulú szálak gyönyörûen el lettek varrva és emellett, ahogy az az életben is lenni szokás, új szálak bontakoztak ki megfelelõ ütembem, mértékben és módon.
És ami a legfontosabb, nagyon bíztatóan, pozitívan, belsõ megnyugvásra derítõen.

Az utolsó 5 perc viszont számomra illúzió romboló volt és nem volt stílusos.
Én szeretem azt a koncepciót és felfogást, hogy ha valami véget ér, akkor valami új is kezdõdik egyúttal. Ez amellett, hogy szomorú, bíztató és reménykeltõ is. Nos, a sorozat utolsó részében gyönyörûen egyensúlyoztak a forgatókönyvírók, hogy hangsúlyt adjanak az elmúlásnak és egyúttal egy új kezdetnek is. Ezt az egyensúlyt, ezt a számomra reménykeltõ, minden szomorúsága és bánata ellenére, egy új kezdetet, egy új életet sugalló befejezést az utolsó 5 perc stílustalanul rombolja szét, egyértelmûen determinálva ezzel az eseményeket, annak az életnek a lehetõségét, melynek kezdetébe még bepillantást nyerhetnénk, viszont a sorozatnak már nem lenne
10/10
Jim Raynor 2007 jún. 21. - 01:59:36 10/10
(10/131)
Nem lehetett nagy sikere itthon a sorozatnak, a Viasat is éjfél körül ( után ) játszotta... ezt sajnálom.
Egyik kedvenc sorozatom, imádom, de csak a harmadik évad végéig volt most a mûsoron.
Így kénytelen vagyok feliratosan, számgépen nézni.

Teljesen más feeling. Ritka mikor ezt, mondom,de eddig még úgy gondolom, hogy jobb magyar szinkronnal, mint angolul.

Sokkal árnyaltabb, részletgazdagabb és kifejezõbb lett a magyar szinkron, mint az eredeti angol hang.

De az is lehet, hogy még csak nem szoktam hozzá.

Ott van Claire például. A magyar szinkron-ból tényleg átjön az utálok mindenkit és mindent és én vagyok az irónia királynõje feeling, viszont angolul sokkal visszafogottabb a karaktere, sokkal kevésbé cinikus és zsörtölõdõ, nem jön át az a kamaszos attitûd, aki tehernek érzi a szüleit és mindenkit, aki bele akar szólni az életébe és akinek fáj minden lélegzetvétel, mert elege van a világból.

Keith pedig egyáltalán nem olyan félelmetes, mint magyar szinkronnal. Volt egy veszekedõs jelenet, amiben úgy éreztem, hogy David volt a domináns és nem éreztem fenyegetõnek Keith-t. Magyar szinkronnal ez a jelenet teljesen másképp jött le.

Brenda szarkazmusa sem jön át, magyar szinkronnal minden megjegyzése csattant, mint egy ostor, a jéghercegnõ jellemét hiányolom, azt a csajt, aki kemény, mint a beton, de laza is, mint a cérnaszál, aki félvállról vesz mindent és mindenkit és bármilyen véleménynek teljesen hitelesen elõ tudja adni az ellentetjét.

Ruth hangja pedig törékeny, mint egy virágszál és nehezen fedezem fel benne a depresszív/hisztérikus árnyalatot, amit a magyar szinkron nagyon f*szán visszaad.

Furcsa, hogy azt mondom, h az eredeti hang kevésbé olyan jó, mint a magyar szinkron.

Mondom, lehet, hogy még nem szoktam hozzá, lehet, h egy kis idõ elteltével az angol hangot fogom jobbnak tartani, de egyelõre úgy érzem, hogy kevésbé árnyaltabbak a karekterek az eredeti hanggal.

Egyébként jobb volt TV-ben nézni, olyan rituálé jellege volt, mindig rákészültem a vacsival és már órákkal elõtte ezt vártam, félóránként az órán volt a szemem, hogy mikor kezdõdik már a sorozat.
Meli 2007 ápr. 05. - 16:51:13 Előzmény m00n
(9/131)
Ismét mûsoron a Sírhant Mûvek!
Igaz, nem a folytatás, hanem régebbi részek.
m00n 2007 jan. 29. - 16:34:37
(8/131)
ne is mondd... épp ma vettem észre. Megnéztem jövõ hétfõig az esti mûsorokat. MIndenféle erotikus sorozat, az igen. Sírhant Mûvek nuku:(
clevergirl 2007 jan. 29. - 10:20:50
(7/131)
elõbb nézhetetlenül késõn kezdik adni aztán meg leveszik??? nem igazság!!!
perry 2006 nov. 19. - 16:21:56 Előzmény Jim Raynor
(6/131)
Tudomásom szerint a 2003-2004 s. évadot sugrozzák,ez a HBO
elõtti széria, amit majd a Viasat 3 perget.
Igazán a sorozat a filmes ironitól és attól a fogyatékosságtól jó amit emberi "fogyatékosságnak" neveznek. Valamint egy zseniális ötlettõl,még pedik a halottak visszabeszélnek:)
10/10
Jim Raynor 2006 aug. 28. - 20:02:23 10/10
(5/131)
Sziasztok!

Én is szeretem a sorozatot!
Egyébként azt nem értem, h a Viasat 3 reklámozta, h új évaddal jelentkezik õsszel, mégis csak az HBO sugározza egyelõre... tudtok vmit errõl? Vagy azért nem írják még ki a Viasat 3 mûsorán, mert csak késõbb kezdik el sugározni? Remélem fogják adni azért...

Raynor
benzinkutas2 2006 júl. 07. - 18:32:24
(4/131)
Végre lemegy az HBO-ról!!!!!!!!!!!!!!!!!!
godless 2006 jún. 09. - 17:14:46
(3/131)
én is imádom,még szép!Ki nem?Például az összes ember,akit ismerek és más,szarabb mûsorokat néznek.:-)Így csak én maradtam,egyedül,aki nagyon szereti!sztem a sorozat után mindenki másképp gondolkodik az életrõl és a halálról!
wesele 2006 máj. 29. - 22:32:54
(2/131)
azért nem írunk ide m csak azt tudnánk írni h szerintünk is jó sorozat...
üdv, a többi rajongó nevében ÷)
666 2006 máj. 29. - 20:59:30
(1/131)
Hogyhogy ide még senki nem írt?? Szerintem ez egy nagyon jó sorozat, bár én már a téma alapján beleszerettem...