offtopic
Rahel 2008 nov. 28. - 20:29:58 Előzmény feketevipera
(938/1158)
-"Fásy Juliette"
-Huhh...
-Csak adjál tippeket, mert még tényleg indul!!:(((((((
1/10
offtopic
feketevipera 2008 nov. 28. - 20:27:14 1/10
(937/1158)
Kösz az elismerést, de te is sok jó dolgot leírtál és felvetettél itt. Nagyjából megértjük egymást. Végül is igazad van abban, hogy a csatornák senkit sem kényszerítenek arra, hogy ilyen szemetet nézz. De szerintem meg kell vizsgálnunk a dolog "kínálat" oldalát is: ha végigzongorázod a csatornákat, akkor nagyrészt hasonló mûsorokat találsz. Õszintén szólva magam sem tudom, hogy az emberek jelentõs része miért állt rá ezekre a mûsorokra, és a csatornák részérõl teljesen természetes reakció, hogy rágyúrnak az ilyenekre. Valamilyen szinten azért szerintem mégiscsak ráerõltették a jónépre az efféle stílust, mert hirtelen beáramlott ez a sok csatorna, aminek bizony csak a kis hányada közvetít értékálló produkciókat, és ezzel õk maguk is alakítják az emberek ízlését. De hát ez a tyúk és a tojás problémája, amiben nem lehet igazságot tenni. Vajon az emberek ízlése hozta, hogy ennyi csatorna futtat ilyen agylágyító mûsorokat, vagy a csatornák kínálatának köszönhetõen lett ilyen az emberek ízlése? Úgy gondolom, az igazán értelmes embernek nem árt meg, ha néha belenéz az ilyenekbe, de azért bõven vesz a valóban kulturális jellegû kínálatból is. De mondjuk a magam részérõl nem túl valószínû, hogy belenéznék a Senorita Szöszibe vagy a Gyõzikébe...
offtopic
idõjós1010 2008 nov. 28. - 20:15:18
(936/1158)
Egyébként sok okosságot írtál.
Egyet értek veled.
offtopic
idõjós1010 2008 nov. 28. - 20:14:47
(935/1158)
A hatalmas mennyiségû tananyag leadása a diákok felé, rovására megy az értõ tanulásnak, a tananyag értékelésének. Ebben nagyon is igazad van.
"Persze ez is része annak ,hogy el kell butítani a lehetõ legtöbb embert" Ezzel a soroddal viszont nem értek egyet. Nekem az jön le belõle, hogy szándékosan butít a tanrendszer.
Pedig a valóság szerintem az, hogy ez már csak egy negatív következménye az egyébként pozitív dolognak(sok-sok tudás bezsúfolása egyetlen "pici" agyacskába). A probléma itt a szûk idõvel, és egyes tanulók hozzáállásával, érdektelenségével van, és nem a rendszer szándékával.

Valóban vannak háztartások ahol 4 csatorna a max, viszont ez csak egy nagyon kevés százaléka a tv nézõknek. Manapság már a legszegényebb házakban is, ahol 20 és 50 év közötti emberek laknak, ott van a kábeltévé, 50-100 csatornával.
No persze abban igazad van, hogy akár hány csatorna is lészen az emberek többsége akkor is ráállt az erõs átlagra RTL, TV2. Az ilyen , és hason kereskedelmi csatornák valóban csak a marhaságot nyomják.
Azt írod, az efféle kereskedelmi csatornáknak feltett szándékuk elbutítani a köznépet. Szerintem ezek a csatornák mindössze azokat a mûsorokat igyekeznek adásba tenni, elkészíteni melyekre az évtizedes tapasztalatok alapján igény van. Nem erõltetnek õk semmit senkire, a választás mindig is a nézõé volt. Hasznos infó, vagy bugyutaságok. Szabadon lehet választani. A nagy többség a bugyutaságot választotta, mindenféle kényszer nélkül. Mára már talán csak megszokásból nézik a hülyeséget, nem tudom. Mindezért viszont én nem a csatornákat hibáztatnám. A tv csatorna mindig csak azt közvetíti amire igény van. Ha a hülyeségre van, akkor az kerül adásba. A kereskedelmi csatornáknak meg kell élniük valamibõl, így nem engedhetik meg maguknak, hogy, ha törik,ha szakad alapon mindenképp csak kulturális mûsorok kerüljenek adásba.
1/10
offtopic
feketevipera 2008 nov. 28. - 19:40:36 1/10
(934/1158)
Részben megint igazad van. Jó lenne, ha többen olvasnának. De 1. a mai világban szinte "ciki" olvasni, elõbb-utóbb leszoktatják az embereket errõl, és ebben van szerintem a tévé egyik káros hatása. 2. A felnõtt embereknek sokkal kevesebb idejük/kedvük van olvasni, mint a gyerekeknek, de sajnos ma már a fiatalokat is megterhelik annyi marhasággal, hogy lassan már önmagukra sem lesz idejük. A tanítás nem tanítást jelent manapság, inkább csak a lexikális tudás gyarapítását, amit aztán tényleg nem lehet használni semmire. Csak figyeld meg, hogy 8. osztályból hány funkcionális analfabéta kerül ki, mert nem tudja értelmezni az elé rakott szöveget. Persze ez is része annak, hogy el kell butítani a lehetõ legtöbb embert, és ebben a funkciójában szorosan összekapcsolódik a Senorita Szöszivel és a kereskedelmi csatornák népbutító propagandájával. És abban is igazad van, hogy ott a távkapcs, de vannak olyan háztartások, ahol összesen 3-4 csatorna fogható. De csak gondolkodj el azon, hogy ahol akár 50 csatorna is van, hány ember nézi pl. a Discoveryt és hány az RTL Klubot vagy a TV2-t. Ez az, amirõl a múltkor írtam, hogy aki belekerül a "tömegkultúra" sodrába, az nehezen fogja tudni kivonni magát belõle. És a tévének régen valóban volt bizonyos fokú kultúraterjesztõ funkciója, csak ez ma már egyre inkább elhalványul, fõleg amióta felfedezték, hogy a tévé milyen alkalmas a propagandára, az "agymosásra". Éppen azért kevesebb a ténylegesen ismeretterjesztõ, kulturális mûsor, mert akkor nem alakulna ki a "zajládát" bambán bámuló tömeg, hanem hasznos ismeretekhez is juthatna. Nem önmagában az a veszélyes, hogy láthatod a tévében Gyõzikét vagy Szöszit. A veszélyes az, ha van max. 3-4 csatornád, és abból legalább kettõn hasonló produkciókat "élvezhetsz" egyidõben. Mivel nincs igazi választék, és a köznépi mentalitás szerint "csak nézni kell valamit, ha nem akar unatkozni az ember", óhatatlanul maradnak az ilyen produkciók.
idõjós1010 2008 nov. 28. - 19:33:05
(933/1158)
Én nem gondoltam hogy a gyerekek torkán is azt a rengetek kultúrát próbálják meg lenyomni, én csak azt gondolom, hogy ha már a felnõtteket nem is, de a gyerekeket már biztosan csak a szórakozás céljából foglalkoztatták.
Nem hiszem hogy a meséken keresztül valamiféle egyéb pozitívumot is eljuttattak hozzájuk, a jópofa önfeledt perceken kívül. No és persze ebbõl kiindulva nem tartottam kizártnak a felnõttek egyéb kultúrán kívül esõ mûsorainak is hason célját, illetve azok meglétét.

Ami a soraid többi részét illeti, nem vitatkozom, nem sokat tudok azokról az idõkrõl.
offtopic
Lady Marian 2008 nov. 28. - 18:47:56
(932/1158)
Akkor elmesélem. 1957-ben azért jött létre a Magyar Televízió, hogy kultúrát közvetítsen az embereknek, legalábbis próbálta ezt az irányvonalat képviselni. Évtizedekig sugároztak színházi közvetítéseket, operákat, és bizony az esti mese is a kulturális jellegû mûsorokhoz tartozott. De természetesen nem csak a magaskultúra közvetítése volt cél, a gyerekekkel nyilvánvalóan nem ilyeneket nézettek, ezt szerintem te magad sem gondoltad komolyan, mikor leírtad. Viszont médiaszociológiai szempontból éppen ez volt az "entertainment" korszak, ahol a szórakoztatás volt a fõ cél. Látod, akkor még feltételezték az emberekrõl, hogy ezekkel lehet leginkább szórakoztatni õket. A következõ korszak az "infotainment", amikor is elkezdtek saját mûsorokat gyártani, ahol az információközlésen volt a hangsúly. Ezek a beszélgetõs mûsorok. Ez volt a nyolcvanas években, ekkor jöttek az elsõ talk show-k. A harmadik korszak, amely napjainkban is tart, az a "tittytainment", ahol csak és kizárólag olyan dolgokkal foglalkoznak egy-egy mûsorban, amely gyakorlatilag senkit nem foglalkoztat, nem vesszük hasznát a gyakorlati életben, egy hírt megcsócsálnak, majd kiköpnek háromszor, és újra beadagolják a nézõnek. Elvégre mi hasznát vesszük Mónikának, Gyõzinek, ennek a Senorita Szöszinek? Semmilyen hasznát nem veszed. Nem magaskultúra, de még csak nem is információközlõ mûsor. Ezek a kilencvenes években megjelent kereskedelmi csatornák hozadékai. Mert akkorra megszûnt az MTV monopolhelyzete, versenytársakat kapott.

Na, szóval így van ez a magyar televízióval. Remélem, így már érthetõ.
offtopic
idõjós1010 2008 nov. 28. - 18:30:54
(931/1158)
Anyám gyerekkorában még bõven a nyolcvanas évek elõtt meséket nézett rajta. Hol van abban a kultúra?
Inkább szórakozás.
A magyar órákat illetõen igazad van, valóban olyan emberek képzik a többséget akik nem a szépsége miatt olvasnak szépirodalmat.
offtopic
Lady Marian 2008 nov. 28. - 17:31:24
(930/1158)
Tévedsz, a Magyar Televízió egészen a nyolcvanas évekig a kultúra közvetítése miatt volt fenntartva. Sõt, ezért jött létre! Elõbb volt színházi közvetítés, mint híradó. (Mondjuk az is igaz, hogy az elsõ adás egy sportmûsor közvetítése volt.)

Neked nagyon rossz magyartanárjaid lehettek. Nagyon sajnálom, mert annyi szép és értékes dologról maradtál le. Ha tudnád, amit mi olyan sokan tudunk...! (És ezt nem sértésnek szántam, hanem tényleg sajnálom, hogy így van, mert biztosan nem te vagy az egyetlen, aki így vélekedik.)
offtopic
idõjós1010 2008 nov. 28. - 17:11:32 Előzmény feketevipera
(929/1158)
Akinek nincs nete és DVD lejátszója, viszont mûvelõdni szeretne az olvasson könyvet, és ne tévézzen.
De ha már mindenképp a TV, akkor csak meg kell keresni a hasznos infó szerzésre alkalmas csatornát, és annak mûsoraiból sokszor sokat lehet tanulni. Pl: National geographic, Discovery, Spektrum, Animalplanet ................stb
Állatokról, emberekrõl, tudományról, történelemrõl, vallásról.......sok-sok infó mindenrõl ami nem haszontalan, és nem mellesleg érdekes is.

A Tv-nek szerintem sosem volt feladata a kultúra
terjesztése. Kezdetekben tán csak információt, híradót közvetített, de nem sokkal késõbb már szórakoztató mûsorokat sugárzott nagy többségében.

Nagy költõink, íróink az irodalomtankönyvekbõl valóban rengeteg szellemi, és lelki értéket hagytak ránk, de ezeket a mai emberek 80,90százaléka, pláne a felnövekvõ új generáció gyermekei, ha olvassák is, csak azért teszik, mert csak így kapják meg az évvégi bizonyítványukat. Magyarán, olvassák, és jó részük valószínû hogy érti is, viszont egyáltalán nem értékeli, nem érzi át a sorokat(magam sem).
Így Petõfi, Arany....stb sorai generációról generációra egyre kevesebb ember számára fog majdan értéket közvetíteni. Egyfajta lexikális tudás marad minden papírra vetett sor, pedig nem -e célból íródtak eredendõen. Mára viszont nem többek egy-egy kötelezõ tananyagnál( tisztelet a kivételnek, bár én sem tartozom közéjük).
1/10
offtopic
feketevipera 2008 nov. 27. - 22:09:35 1/10
(928/1158)
Nem feltétlenül azért butítja a tömeget, mert kiröhögik Gyõzikét. Azért butítja, mert nem igazi humor, legalábbis szerintem. Az én véleményem szerint a humor az, amin nevetni lehet, nem röhögni. Azért butít az ilyen mûsor, mert az embereket leszoktatja pl. az igényes humorról, és a többség kénytelen ezt nézni, mert nincs más. Az oké, hogy esetleg nem fognak valakin Gyõzõ beütései, de akinek nincs más lehetõsége, hogy "mûvelõdjön" (pl. nincs nete vagy DVD-lejátszója), az óhatatlanul is belesimul ebbe a környezetbe. Azért is butít az ilyen mûsor, mert helyette lehetne mást adni, ami sokkal értelmesebb. Pl. volt annak idején a Tévémagiszter (nem biztos, hogy te még emlékszel erre), abból pl. lehetett tanulni. Ha mostanában megnézed a kereskedelmi csatornák kínálatát, mit látsz? Sorozatok, telefonos játékok, show-k stb. A tévének többek között a kultúra terjesztése is a feladata lenne, de ezt egyre inkább elhanyagolják. Tudod, aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók. Szóval lehet valaki akármilyen intelligens, és kiröhögheti Gyõzikét, a csordaszellem hatására vagy õ is beáll a sorba (többé-kevésbé), vagy "kirekeszti" magát az ilyenekbõl. Más megoldás nincs. És ezért van az elbutítás, illetve a társadalom atomizálása, ami nagyon veszélyes dolog.
Más kérdés, hogy valóban sokan vannak, akik elcserélnék a tudásukat Gyõzike pénzével. De megérné-e ez? Milyen árat fizet érte Gyõzike? Kiröhögik, ugráltatják, mint a vásári majmot. Igazad van abban, hogy pénzen sok mindent meg lehet venni, és sajnos én se vagyok az a hurráoptimista ember, és látom a pénz mindent felölelõ és megnyomorító hatalmát. De ha most visszatérünk az alapproblémára: a magyar költészet mestereit remélhetõleg még sokáig ismerni fogják, Gyõzikét pedig hamar elfelejtik. Éppen azért fogják elfelejteni, mert csak röhögni lehet rajta. Akkor pedig el fog fogyni Gyõzi pénze, mert sehová nem fogják hívni. Nagy magyar költõinknek, íróinknak olyan szellemi hagyatéka van, ami nemzedékrõl nemzedékre öröklõdik, és ez a szellemi tõke elpusztíthatatlan (legalábbis remélem). Ez is a részét alkotja annak, ami miatt magyarok vagyunk, ami segít kialakítani a nemzetet, azt az érzést, hogy aki ezeknek a költõknek a mûveit ismeri és megérti, az a magyar nemzet tagja. Ilyen szempontból a "gyõzikék" (látszólagos) uralma csak ideiglenes, még ha ez most nem is tûnik így. Nem feltétlenül az a baj, ha nézik Gyõzikét, bár a magam részérõl nem sok minden tartalmasat nézek ki belõle. Az igazi baj az, ha a napi program nagy részét az ilyen mûsorok teszik ki, és az igényesebb dolgokra nem fordítanak idõt. Mostanra nagyjából ennyi...
offtopic
idõjós1010 2008 nov. 27. - 21:42:23
(927/1158)
No igen kb ez minden pozitívuma Gyõzõnek, hogy lehet rajta röhögni. Sokan viszont elfelejtik, hogy Gyõzin is csak az tud röhögni aki nincs vele egy szinten.
Sokak szerint az is olyan hülye mint õ aki nézi, pedig valójában szerintem max az nevezhetõ hülyének aki nem tud röhögni rajta, pedig rendszeres nézõje a mûsornak.

Mért van az hogy mindenki hiszi:a Gyõzike show, és hason mûsorok törvényszerûen, és válogatás nélkül butítják közönségüket. Ha valaki röhög Gyõzin az már nem lehet olyan sötét, márpedig ha nem olyan sötét akkor van annyira intelligens is, hogy ne fogjanak rajta a ("sztár") beütései.

Azt mondod, hogy bár lehetek okos, még sem lesz biztosítva a gazadag megélhetésem, ami viszont a fejemben van az többet ér.
Sokan cserélnék le a megszerzett tudásukat szerintem Gyõzike vagyonára.

Egyébként egyetértünk mindenben.
1/10
offtopic
feketevipera 2008 nov. 27. - 21:34:23 1/10
(926/1158)
Kint hideg van, bent nincs. Szóval az ajtóm mindig nyitva áll elõtted... :DDDD
1/10
offtopic
Giada 2008 nov. 27. - 21:33:16 1/10
(925/1158)
c u, hogyha már angolozunk, na tényleg mennem kék már:)
1/10
offtopic
Giada 2008 nov. 27. - 21:32:19 1/10
(924/1158)
jó ötlet a fotel, köszi, hideg van nálatok?:DDD
1/10
offtopic
feketevipera 2008 nov. 27. - 21:30:20 1/10
(923/1158)
Amúgy a kemény angol a "hard english". :)))) Lehet, hogy legközelebb Fásy Juliette is fog indulni?
Rahel 2008 nov. 27. - 21:29:03
(922/1158)
-Kemény angol:

-See you!!!

-Hogy bemutassam, hazánk is elindult a nyelvismeret irányában!!!:DD
1/10
offtopic
feketevipera 2008 nov. 27. - 21:28:45 1/10
(921/1158)
Nem is kell, hogy oda vigyél, nálunk is van hely. A többit majd megbeszéljük. :)))) Akkor jó utat, és vigyázz magadra. Szép álmokat. Próbálj meg fotelban aludni, hátha nem mozdulsz el... :)))
1/10
offtopic
Giada 2008 nov. 27. - 21:27:39 1/10
(920/1158)
óh, az megváltás lenne:)
neked is jóéjt:P megyek:)
offtopic
Rahel 2008 nov. 27. - 21:27:03
(919/1158)
-És szombaton jön a Megaszar is!!

-Arra lélekben készülni kell!!:DDD

-Hátha az a majom Lüszi kiesik!:DDD