Téma: Rambo

AvatáR Gil Maerth 2012 márc. 03. - 10:52:19
(148/208)
Félelmetes klasszikus, nagyonnagy, mind színészekben mind hangulatban.
A zene nagyon eltalált. A táj gyönyörû !
Idézhetõ mondásokkal teli.

péel: "Ön a vágóhidat félti az ökörtõl"
:)))))))))

10/8-9 !
10/10
olahmiki1959 2012 márc. 03. - 10:20:21 10/10
(147/208)
Azt tudtátok egyébként, hogy az eredeti sztoriban, ami könyvben megjelent, Rambo meghal? Ha jól emlékszem, a végén a nagy jelenetben kinyírják egymást a seriffel. Csak a filmesek elõre gondolkodtak, talán rögtön látták, hogy ebbõl a történetbõl, ezzel a figurával még többet ki lehet hozni, benne van a lehetõség, hogy egy több részes széria is elkészüljön esetleg. A film sikere õket igazolta, de érdekes így, ennek tudatában elolvasni az egyébként nem túl vastag kisregényt.
9/10
retrojedi 2012 márc. 03. - 01:22:09 9/10
(146/208)
Meg kell hagyni rafináltan van kitalálva John Rambo figurája: egyszerre az országot gyalogosan végigkószáló hippi, aki a liberálisok és a '70-es évek rajongóinak kedvence lehetne, és veterán katona, aki még mindig hallgat a felettese szavára, amivel a rendpártiak és konzervatívok szívébe lopja be magát. Olyan filmbõl volt már néhány, ahol sima hippikbe kötnek bele a begyöpösödött vidéki közegek (pl. Szelíd motorosok), és bizonyára tudnánk példát mondani olyanra is ahol rendes középosztálybeli polgárokat ér atrocitás... itt viszont szerencsésen kulminálhat a két világlátás - mellesleg a kisvárosi lakosok kárára, de õk úgy sincsenek sokan. Mindenesetre ez is egy Valkenvánia-film (ami a végsõkig primitíven ábrázolt vidéki hatóságok rosszindulatára épít), akárcsak Chuck Norris Országúti bunyós-a, vagy Dan Aykroyd Eszelõs szivatás-a. Persze ezen a vonalon az egyik legjobb.
És most már végre széles változatban láthatjuk az egyébként gyönyörû oregoni (ha minden igaz, de legalábbis sziklás hegység-beli) tájakat.
A fenyõfákra való ugrás nem biztos hogy lehetetlen, régebben hallani lehetett egy-két sztorit II. világháborús pilótákról, akik a gépük kényszerû elhagyását állítólag úgy úszták meg, hogy ilyen nagyobb fenyõkön landoltak. Persze nem sérülés nélkül, hogy utána csak így elsétálnak...
10/10
olahmiki1959 2012 márc. 02. - 20:21:17 10/10
(145/208)
Ez is igaz. Errõl is lehetne vitát nyitni, csak talán nem itt. Hajrá Stallone! (Azért - magunk között - az a sziklafalról a fenyõfákra való ugrás, jobban mondva zuhanás egy kissé erõs volt! Én mindent elhiszek, de van egy határ!).
Keló Scofield 2012 márc. 02. - 19:25:42
(144/208)
Szerintem ennyire nem drámai a helyzet. Sajnos biztosan voltak olyan Vietnámból visszatért katonák, akik bekattantak, megjegyzem nem is csodálkozom rajta. Csak az a gyanús, hogy mindig ez a háború kerül középpontba ilyen témánál, mintha más háborús hõsök nem is léteztek volna.
10/10
olahmiki1959 2012 márc. 02. - 18:29:02 10/10
(143/208)
Nem hittem volna, hogy ennyire félreérthetõ lesz amit írok. Én is csak újságokból, tv-bõl, dokumentumfilmekbõl tájékozódom, és ezekbõl bizony kiderül, hogy Amerikában bizony ez egy mai napig létezõ probléma. A háborúból visszatérõ emberek nagyon nagy része nem tud mit kezdeni magával, a profi gyilkoláson kívül semmihez sem ért. A társadalom szõnyeg alá söpri a problémát, azt hiszi, ha nem beszél róla, akkor nincs is.
Ezek közül a "vietnámi veteránok" közül nagyon sokan bûnözõk lettek, beszippantotta õket az alvilág. Vagy ha szerencséjük volt, kiképzõk lettek valahol, ahol továbbadhatják a fegyveres és fegyvertelen harc, a küzdelem, és a gyilkolás tudományát. Nem egy nagy perspektíva...
Rambót egyébként valóságos személyrõl mintázták. Egy tv stáb néhány évvel ezelõtt megtalálta, valahol a kanadai határ közelében él a hegyek között az erdõben, egy kis faházban, egy kutyával. Egy teljesen átlagos külsejû, de láthatóan kemény fickó az illetõ.
Elmondta, hogy akkor döntött úgy, hogy elvonul a világ szeme elõl, amikor véletlenül majdnem megölte a saját anyját, aki egyik délután halkan odalépett a nappaliban szunyókáló fiához, és megfogta a vállát. A belenevelt reflexek miatt a fickó félálomban egy hatalmasat üvöltve akkorát ütött a levegõbe, hogy csak alig vétette el az anyját, aki majdnem szívrohamot kapott az ijedtségtõl, és bevizelt az élmény hatására.
Ekkor hívta össze a családot, mindenkitõl elbúcsúzott, azt mondta, hogy nem akarja, hogy valakinek baja essék, és szépen elment.
Azt mondta a tv-seknek, hogy tudja, nagyon sokan vannak így a "fúk" közül, a "régiek" közül, akik remeteként, a világtól elvonulva élnek valahol. Nem akarnak bajt, inkább az önkéntes számûzetést választják.
Természetesen igazad van, úgy is lehet a "Rambót" nézni, hogy nem kell agyalni a mondanivalón, elég, ha csak végig izgulod a filmet, és drukkolsz Stallone-nak, hogy tanítsa móresre a rossz fiúkat. (Na, milyen választékos vagyok? Haha!).
Csak ne vitasd el a jogát annak a nézõnek sem, aki felismeri, hogy sokkal több van ebben a filmben, mintha simán csak egy színvonalas akciófilm lenne.
Meklód fia 2012 márc. 02. - 16:45:17 Előzmény technokrata
(142/208)
mintha most jobbak készülnének... :P
10/10
fredi60 2012 márc. 02. - 16:33:07 10/10 Előzmény olahmiki1959
(141/208)
"Nagyon kemény kritikája az amerikai társadalomnak, amelyik átlagos fiatalemberekbõl gyilkológépeket alkotott a vietnami háború miatt, aztán amikor ezek közül visszatértek azok, akik életben maradtak, nem tudott velük mit kezdeni."

Mondjuk itt, ebben a filmben Rambo elvolt magának. Ide vetõdött a városkába, ahol a seriff egyfolytában belekötött. Hol abba, hogy honnan jön, hová megy, hol a ruházatába. Ennyiben az "átlagos fiatalemberekbõl gyilkológépet alkotott..... akik életben maradtak, nem tudott velük mit kezdeni" erõs túlzás e film kapcsán.

Apropó: a katonaság arra van "kitalálva", hogy az "átlagos fiatalemberekbõl gyilkológépet" alkosson.
Mondjuk a hajdanvolt itthoni "operetthadsereg" erre nem igazán jó példa.
10/10
olahmiki1959 2012 márc. 02. - 12:55:28 10/10
(140/208)
Sokan akciófilmnek gondolják a Rambo-t, holott sokkal többrõl szól. Nagyon kemény kritikája az amerikai társadalomnak, amelyik átlagos fiatalemberekbõl gyilkológépeket alkotott a vietnami háború miatt, aztán amikor ezek közül visszatértek azok, akik életben maradtak, nem tudott velük mit kezdeni.
A film valóban alapmû, szinte hibátlan. Izgalmas és logikus a történet, sincs benne egy perc üresjárat sem. Jók a színészek, kitûnõ az operatõri munka, - a magyar származású Andrew László munkáját dicséri, csak hogy ebben a stábban is legyen legalább egy magyar, a producer Andy Vajna mellett, - és a film, annak ellenére, hogy 30 évvel ezelõtt készült, nem öregedett, nem avult semmit.
Abba a kategóriába tartozó film, amit akárhányszor újból megnézhetsz, mindig ugyanolyan izgalmas, egyben elgondolkodtató élményt nyújt, mint amikor elõször láttad.
A további részek sem rosszak, de meg sem közelítik ennek a színvonalát.
8/10
technokrata 2012 márc. 01. - 15:47:42 8/10
(139/208)
Nagyon jó film, de fõleg a maga idején volt kiemelkedõ.
kisu 2011 okt. 25. - 16:37:24
(138/208)
Nem csak amerikában,itthon az 56-os ok is nyomorognak.De ez a film Alapmû-kötelezõ olvasmány szerintem mindenkinek.
10/10
Ford Mustang 2011 okt. 25. - 15:11:23 10/10
(137/208)
Én is, egyetértek.
9/10
g.patrik 2011 okt. 09. - 11:43:50 9/10
(136/208)
Én hosszú idõ után rászántam magam , hogy megnézem , hisz már annyit hallottam róla (18 éves vagyok) Mindenképp érdemes egyszer megnézni. A vége volt számomra (kb.az utolsó 5 perc) a legkeményebb , mikor a "sebezhetetlen akcióhõs" is elsírja magát , szerintem az az egész filmnek a lényege , az a monológ nagyon erõsre sikeredett. Szerintem akinek végig nem is nagyon tetszett a film , a vége az magáért beszélt és mindenkinek eljutott a tudatáig.. 9/10
10/10
NANU..! NANU..! 2011 szept. 11. - 22:29:19 10/10
(135/208)
Gyerünk Rambo, mutasd meg a puding zabálóknak... !:(
10/10
offtopic
Ford Mustang 2011 szept. 11. - 21:22:03 10/10
(134/208)
:D
10/10
NANU..! NANU..! 2011 szept. 11. - 21:13:39 10/10
(133/208)
Már a helyiben, a kocsiban kinyírtam volna ezt a hájfejû bunkót... :(
10/10
offtopic
NANU..! NANU..! 2011 szept. 11. - 21:07:42 10/10
(132/208)
Most Kezdte !:)
10/10
Ford Mustang 2011 jún. 13. - 17:03:04 10/10
(131/208)
Na, lesz a Trója után, lehet megnézem megint. ;)
10/10
Ford Mustang 2011 máj. 29. - 10:55:19 10/10 Előzmény NANU..! NANU..!
(130/208)
Pontosan, egy ilyen story ki is elégítene minket;)
10/10
NANU..! NANU..! 2011 máj. 29. - 00:22:50 10/10
(129/208)
Hát, ja ja, sajnos, hogy legalább 2 rész simán lehetett volna belõle kihozni még... :(
Akár egy terrorista elhárító vagy bérgyilkost vagy, akár valami drogos dolgot kihozhattak volna storynak... :)
Még most sem lenne késõ, egy mondjuk nyugdíj elõtt álló vagy nyugdíjba vonulás után visszahívnák egy megoldatlan sorozatgyilkos elkapásához, felgöngyölítéséhez, mint egy kemény, tapasztalt zsaru szerepében, kinek át kell hágnia a szabályokat, hogy elkaphassa... :)
Simán lehetne egy ilyes fajta storyval megírt COBRA II. részt kihozni... :)