Téma: Kódjátszma

6/10
Una pura formalita 2015 jan. 26. - 11:55:05 6/10
(8/128)
Spoiler

Pozitívum

Aki nem ismeri Alan Turing munkásságát, illetve az általa elszenvedett megaláztatást és igazságtalanságot, az egy bár túlsztárolt, de megfelelõen szórakoztató filmet kap Benedict Cumberbatch kétségtelenül nagyszerû alakításával.

Negatívum

Ez a film valójában Hollywoodnak készült végtelenül leegyszerûsített történelemfelfogásban. Hiányzik belõle mindaz a mélység, ami igazán komolyan vehetõvé tehetné. Csak néhány példa:
- Turingot sosem látjuk férfi szeretõkkel. Nem tudunk meg semmit arról, milyen lehetett a magánéletben. A kényes amerikai ízlésnek ez biztos túl sok lett volna.
- Komolyan hihetõ az a jelenet, ahol Turing bevallja addig minden eszközzel titkolt homoszexualitását valakinek, aki emberileg egyáltalán nem áll közel hozzá?
- A kód megfejtése után, a tengeralattjáró-támadásra való figyelmeztetés körül kibontakozó vita hiteltelen, az egyik kódfejtõ személyes érintettsége pedig a jelenetet nem drámaivá, hanem teljesen nevetségessé teszi.
- A világháború egyik legnagyobb jelentõségû tudományos projektjén mindössze néhány tudós dolgozik? És egyébként Turingon (meg Joan Clarcke-on) kívül mit csinált a többi?
- Turing "illetlen viselkedése" miatti letartóztatása után egy teljesen ismeretlen rendõrnek minden ok nélkül nemzetbiztonsági titkokat fed fel. Mi van???

Egyébként pedig végig az volt az érzésem, hogy ebbõl a történetbõl sorozatot kellett volna csinálni. Kár, hogy az alkotók inkább hírnévre mintsem minõségre és hitelességre törekedtek.
moderator2 2015 jan. 26. - 08:55:01
(7/128)
Kedves Felhasználók!

Kérünk Benneteket, kerüljétek a sértõ és személyeskedõ hozzászólásokat, különben továbbra is törölnünk kell véleményeket a topikból. Elõre is köszönjük!

Üdvözlettel:
Moderátor
9/10
_Freddy_ 2015 jan. 25. - 15:01:30 9/10
(6/128)
Nagyszerû alkotás..régen láttam ilyen filmet ami ennyire lekötötte volna a figyelmem, amikor belekezdtem csak annyit tudtam, hogy valami Enigmát próbálnak majd feltörni. És ahogy haladtunk elõre, egyre izgalmasabbá vált számomra, végig azon izgultam vajon sikerül e feltörni. Benedict és Keira tökéletes játéka, az igaz történetet feldolgozó film, a kihívások, a tanulságok, a viccek mind nagyszerûek voltak. Úgy vélem ennek a filmnek valóban ott van a helye az Oscar gálán, talán még nyer is valamit. :D

10/9
9/10
Catharin 2015 jan. 22. - 13:34:24 9/10
(5/128)
Nagyon,nagyon jó film! :)
A végén még meg is hatódtam ,végig leköti az ember figyelmét,érdekes,jó történet,jó színészek.Szerencsére nincs benne "true love" nem kell nézni a szerelmi vívódásokat,a homoszexualitás sem jelenik meg igazán,csak beszélnek róla.
Mindenképpen nézze meg aki teheti,jól sikerült alkotás.
k11zoltan 2015 jan. 17. - 23:44:11
(4/128)
Érdekes történetet dolgoz fel ez a helyenként unalmas film.
10/10
bruderlein 2014 nov. 26. - 14:18:03 10/10 Előzmény Edmond Dantes
(3/128)
Valamikor februarban lesz magyar bemutatoja.. Legalabb ket masik film is keszult mar rola korabban (bar mind a ketto TV film volt, ha hol tudom), de hidd el nekem, ez a mostani, kifejezetten jo! :) (najo, picit elfogult is vagyok, de en mar 3szor lattam :) )
Edmond Dantes 2014 nov. 21. - 12:17:43
(2/128)
Voltak hasonló témát feldolgozó más filmek is, az egyikre emlékszem:
http://www.port.hu/enigma/pls/w/films.film_page?i_film_id=45070
de ez is érdekes lehet + fordulatos életû valós személyrõl szól. Vetítették tegnap egy fesztiválon, de lemaradtam róla. Talán hivatalosan is bemutatják késõbb, érdekelne.
10/10
bruderlein 2014 okt. 10. - 16:33:47 10/10
(1/128)
Tegnap volt szerencsem latni a filmet - nem, nem beszelek felre, London Film Festival van :) - es azt kell mondjam, h az utobbi evek egyik legjobb filmje!! Benedict zsenialis benne de a tobbi szereplo is nagyon ott van.. egy ket jelenet lehetett volna kidolgozottabb, de egyebkent egy nagyon hatasos nagyon jol megcsinalt mozi! (nem hatasvadasz! es nagyon angol :) )