Téma: Forrest Gump

offtopic
Vinogradov 2010 jan. 04. - 10:30:31
(662/1022)
OK, én is sokféle filmet kedvelek, még a trash-kategóriába sorolható alkotások között is vannak kedvenceim... :)
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 04. - 10:28:40
(661/1022)
"Akkor se értenéd mirõl szólt ez a film ha megkínoznának."

Ah, be vártalak már!

1. Milyen filmrõl beszélsz? Ha a "Mohikánról", azon nincs mit érteni, ha a "Forrestrõl", akkor meg te vagy tévedésben (csak pozitív kontextusban írtam errõl a filmrõl, de ne zavarjon...)

2. Nekem inkább ne mondja azt, hogy nem értem ezt vagy azt a filmet, egy olyan ember, aki szerint a "Fehér tenyér" egy "szélsõséges pedofiliát propagáló alkotás", és akkor pedig hadd ne folytassam, hogy neki mi a véleménye a pedofíliáról...
10/10
Hannibal Lecter 2010 jan. 04. - 10:28:29 10/10
(660/1022)
Ha így lenne, nem rohant volna vissza a többiekért a biztosnak tûnõ halálba, Vietnámban.
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 04. - 10:23:17
(659/1022)
A Collateral szerintem egy közepes színvonalú Michael Mann-film: pontosan el vannak találva benne a hangsúlyok, az atmosztférája is elképesztõen sûrû és összességében véve egy tisztességes megtermunka.

De nem több.
10/10
ondok 2010 jan. 04. - 10:14:58 10/10
(658/1022)
nem állítottam,hogy az "életszemlélete" tudatos.Olyan mint egy ösztönlény mint egy madár ,amelyik él és ösztönösen tudja ,hogy mi a fontos számára.
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 04. - 10:04:03
(657/1022)
Köszönöm a választ!

Egy: a szépen kidolgozott érvelésért jár a csillagos ötös.

Kettõ: Én általában nem szoktam semmihez hasonlítani az embereket - néha kapnak tõlem olyat, hogy "szibarita", meg hogy "magister militum per orientem" (késõ római katonai tisztség - az egyik legjelentõsebb - nálam a különösen nagytermetû és külösen bunkó embereket jelöli), de ha elolvastad, hogy miket írtak itt egyesek, még akkor is indokolt volt az önmagamból való kikelés, ha

Három: Bocsánatot kérek - csak hogy boldog és kiegyensúlyozott lehess, mert hiányos információk alapján érzelmi módon nyilatkoztam meg olyan esetben, mikor talán jóval finomabban is tehettem volna.

Négy: a szokásos ferdítéseidre pedig csak annyit, hogy én nem írtam azt, hogy Hitler az abszolút gonosz vagy hasonló badarságok. De az történeti tény, hogy az õ és garnitúrája szájából hangzottak el olyan dolgok elõször, amelyektõl korábban egy szónok nem csak visszariadt volna, de mindenféle retorikai hagyománnyal szembenállónak tekinthette volna az ilyen megnyilatkozásokat.

És ha Hitler kimondott ilyeneket, akkor utána már jöhetett Pol-Pot, Mao, Rákosi, Enver Hodzsa, Minh apó, Chauchesku, Kim Ir Szen és a többiek (nem véletlen, hogy csak államszocializmussal kapcsolatos példákat hoztam), akik úgy és olyan módon beszéltek az emberrõl, ahogy elõttük senki sem mert (még Sztálin sem!).

Ha ez neked náci kártya, akkor azt a kártyát nyugodtan... (és itt egy illetlen cselekvésre irányuló felszólítás jönne)

Öt: Tök mindegy, hogy mit mondasz (mondom, átlátok én a demagógiáidon), mert mindketten tudjuk, hogy amikor pl. anno dacumál egy ízben azt írtam, hogy az angolszász vallásosságban fellelhetõek a protestantizmus sarkosabb, primitívebb jegyei, amelyek egyenesen az elsõ protestáns vallásból, a lutheránusból származtathatóak, és, hogy ennek nyomán tessék megnézni a mai amerikai vallási irányzatok által kínált, sok tekintetben rendkívül felületes élet-recepteket, mit kaptam, na mit?

Hogy rasszista vagyok, EZÉRT!

És még én húzom elõ folyton a nácikártyát...

Hat: az antiszemitizmus-kártya is elõkerült valahonnan, brávó!

Csakhogy tudd, és ezt mindig is vállaltam, anyai nagyapám zsidó származású volt (mellesleg hatalmas csoda, hogy visszatért Buchenwaldból). És emellett magyar, horvát, székely és német vér is folyik bennem.

Szóval csak óvatosan a válasszal... :)
jbaj 2010 jan. 04. - 00:43:20
(656/1022)
Jó film!!!
10/10
Hannibal Lecter 2010 jan. 04. - 00:37:47 10/10
(655/1022)
Éppen az a lényeg, hogy nincs életszemlélete, õ maga a Zen, ezért nem értik a többiek miért fut és miért áll meg váratlanul. Annyira egyszerû az egész, éppen ezért nem veszi észre senki.
Dudlicsek 2010 jan. 04. - 00:37:06
(654/1022)
Nem túl érdekfeszítõ.
10/10
Hannibal Lecter 2010 jan. 04. - 00:34:33 10/10
(653/1022)
Akkor se értenéd mirõl szólt ez a film ha megkínoznának.
10/10
ondok 2010 jan. 03. - 23:34:04 10/10
(652/1022)
Ha már szimbólumokról esik szó és hatáskeltésrõl,akkor nekem a végén ,amikor Jennyt a nagy fájuk alá temeti el,kicsit visszaköszön a Távol Afrikától-ból amikor a repülõjével lezuhant szerelmét a fõhõsnõ az oroszlánok kedvenc pihenõhelyénél temeti el.Nem tartom hatásvadászatnak,hiszen ebben a filmben is teljesen indokolt a dolog lelkileg. És tudomásul kell venni ,hogy az élet már csak olyan ,hogy vannak igenis nagyon szép naplementék pl,ráadásul idõnként bõgõ szarvasokkal is.
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 03. - 22:14:57 Előzmény filiszteus
(651/1022)
"Nem próbállak tovább gyõzködni. Tényleg rejtély számomra, hogy a tájékozottságod és érzékenységed dacára nem érzed ennek a filmnek a varázsát. Engem most is megfogott ennek a You Tube-ra rossz minõségben föltett záró jelenetnek a hatása, ahogyan a szereplõk mozgása kissé stilizálva filmezve van, beszéd nélkül az arckifejezések tökéletes átéltsége és hozzá a ZENE."

Kinek a pap, kinek a papné, ez van...

Amúgy meg lírázhatunk még a saját vesszõparipánkról még hosszan, nagyon hosszan, de egymás véleményét akkor sem fogjuk tudni megváltoztatni...

"A "Tavaly Marienbadban" lényegét tökéletesen megfogalmaztad: leült az ember a moziban (3szor láttam), kizárta a külvilágot, szinte nem is próbált gondolkozni, csak elmerült a film hangulatában.
Kicsit olyan érzés mint amikor a hare krishnát mantrázzák a hívõk és a monotonítástól egyfajta transzba, hipnózisba esnek."

Érdekes hasonlat, de részben valóban találó. A film nem kevés ráhangolódást ígényel, de nagyon-nagyon megéri ezt a kis küzdelmet az elménk éberebb részével.

"Gondolni lehet?
Valóban meg merem kérdezni: boldog lesz az a gyerek valaha, aki nyitott gerinccel, csökevényes vesével stb. születik, egész rövid és szenvedésekkel teli életében megalázó módon másokra van szorulva és boldogok lesznek a szülei? Mindehhez vedd hozzá, hogy évente hány egészséges embriót pusztítanak el pusztán egzisztenciális okokból?"

Visszatetszõ érvelés.

Az embriók elpusztítása egzisztenciális okokból sztem gyilkosság (a fogamzásgátlás, bár ez abszolút nem tartozik ide, ellenben egyáltalán nem az).

És ugyanígy gyilkosság az is, ha egy ilyen gyermeket kitesznek a Taigetoszra.

Lehet persze csinálni a dolgot, minthogy egy egészen nehezen megítélhetõ dilemmahelyzetbe kerül ilyenkor az ember, de az attól még csak gyilkosság marad.

És gondolj bele abba is, mit tennél Te ilyen helyzetben...
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 03. - 22:01:07
(650/1022)
Szóról szóra egyetértek!
10/10
ondok 2010 jan. 03. - 21:23:26 10/10
(649/1022)
Most ,hogy gondolkodtam a filmen ,és ez a fórum ezért is jó,az jutott eszembe ,hogy Forrest életszemlélete,ahogy megragadja ,hogy mi a fontos az életben nagyon hasonló mint az "Amerikai szépség"-ben abuzi,nácihajlamú férfi fiáé,aki a fõhõs lányának udvarol.Pl a falevél szimbólum ,ahogy sodorja szél talán pont ugyanúgy szerepel ott is,amikor a fiú állandóan fényképezi a szép és érdekes dolgokat.
10/10
ondok 2010 jan. 03. - 21:14:44 10/10 Előzmény valamit
(648/1022)
Nagyjából mindenkit magáz ,mert tudja ,hogy neki a sor végén a helye ,hiszen örökké éreztetik vele ,már az iskolabuszon is.
10/10
ondok 2010 jan. 03. - 21:12:18 10/10 Előzmény Vinogradov
(647/1022)
Egyetértek veled nekem is teljesen logikus Forrest szerénysége ,alázatossága ,ami jó lelket takar.csak itt valaki ezen szörnyülködött.Ez a jellemének a része ,olyan emberé ,aki megszokta ,hogy irányítják és örülhet ha leülhet valaki mellé az iskolabuszon.
Egy szó mint száz jó kis film és nagyon eredeti látásmódja van és a témafelvetés is zseniális.
10/10
ondok 2010 jan. 03. - 21:07:05 10/10 Előzmény Vinogradov
(646/1022)
Nem szemrehányásként írtam ,és talán inkább filiszteusnak kellett volna címeznem ,hiszen õ tagadta meg az "indián film"minõsítést ,mint Péter az Urat.nos számomra egyáltalán nem degradáló az indián film minõsítés.csupán úhgy gondolom ,hogy élvezete életkorhoz kötött nagyjából,ugyanúgy ,ahogy a Cooper és may károly regények is.Én mindet olvastam kb nagy élvezettel tinédzser koromban ,ugyanúgy ahogy Verne regényeit.namármost ma már azért nem jelentném ki ,hogy a forest gumppal szemben a legjobb film pl egy Utolsó mohikán,mert már azon túl vagyok:)A degradálás érzet annyiban jogos ,hogy bizonyos infantilizmust jelent ha valaki,aki az adatlapja szerint 101 éves:) még minmdig ezt tartja az etalonnak:)
kisbogáncs 2010 jan. 03. - 20:54:10
(645/1022)
:-) nem sok.
10/10
János H 2010 jan. 03. - 20:43:37 10/10
(644/1022)
Nálam ez viszi a prímet:
"Én nem vagyok egy okos ember, de azt tudom, hogy mi a szerelem."
10/10
10/10
DarkGirl 2010 jan. 03. - 18:44:35 10/10
(643/1022)
... ,,a mamám szerint az a hülye,aki mondja!" Ez a legjobb mondat. :)