Téma: Ezel

10/10
ezelimádó 2011 júl. 17. - 19:23:19 10/10
(2536/7116)
:)
offtopic
-csengõzoli-- 2011 júl. 17. - 19:21:13
(2535/7116)
Ha csak ez lett volna benne a hiba....
A legjobban a "külömben" fájt :)
10/10
offtopic
Keep the Faith 2011 júl. 17. - 19:21:06 10/10
(2534/7116)
Az "azoMban"-t és a külöMben"t direkt írtad úgy ahogy írtad? :)
Szerintem aki jól ír helyesen, annak hiába diktálnak gyorsan, attól még helyesen írja, maximum rondán. :)
offtopic
-csengõzoli-- 2011 júl. 17. - 19:19:24
(2533/7116)
Szerintem a "Szevasz tavasz" megfelelõ.
10/10
nemkati 2011 júl. 17. - 19:16:18 10/10
(2532/7116)
céljából = hosszú ó :P
slywer 2011 júl. 17. - 19:09:53
(2531/7116)
Az elõbb megnéztem a pénteki epizódot----és utána a youtube-on is visszanéztem.....eszméletlen-PinkPearl:köszönöm a pontos kivágás-leírásokat!Tudjátok:"sok kicsi,sokra megy".Ahogy írta "Pinki":kivágták,a fiatalkori Ramíz késelését és Kenan okádását.Aztán amikor Ramíz haldoklik,kétszer is mutatják ahogy fiatalon leszáll a vonatról és utána,ahogy "meghal".
10/10
ezelimádó 2011 júl. 17. - 18:56:04 10/10
(2530/7116)
Sziasztok fórumozók! Off! Jól mondom tavasznyár? Off!! Csak vicc, nem piszkálódás! :):)Te tudod miért!:):):)
Látom ahogy olvasgatok, hogy megoszlanak a vélemények, a helyesírást illetõen! Kifejthetném az enyémet? Ha nem akkor is kifejtem:):)
Véleményem szerint, a helyesírás nagyon fontos az élet minden területén, hozzátartozik az általános mûveltséghez!
Azomban ha csetelünk, kommentezünk, fórumozunk, vagy sms-t írunk,szerintem nem feltétlenûl a helyesírás a fõ szempont, jobban inkább a mondandónk a lényeg, amit közölni akarunk! Természetesen törekedni kell rá, oda kell figyelnünk, de ezekben az esetekben, nem egy tollbamondást írunk amit majd egy magyar tanár minõsíteni fog, hanem csak lazán baráti beszélgetéseket folytatunk. Gondoljatok csak bele! Ha a tanár gyorsan diktálja az anyagot, odafigyelsz a helyesírásra? Dehogy! Még a kiváló helyesírók is hibát hibára halmoznak, gyorsan lefirkantják, mert külömben lemaradnak. Itt is gyakran megesik, hogy általában gyorsan billentyûzünk, ezért óhatatlanul is mellényomunk 1-2 betût,vagy hozzáteszünk, ill. kisbetüvel kezdjük a mondatot, vagy a tulajdonnevet,és mire észrevesszük már el is küldtük! Sõt! Ha át is olvassuk vagy15-ször, tutira nem látunk benne hibát,de mikor elküldjük és mégegyszer átolvassuk , (én szoktam)akkor fedezzük fel vétkeinket: Igaz? )Én tucatnyi alkalommal jártam már így! Ezért úgygondolom, hogy ezekben az esetekben ha valaki hibát vét, nem feltétlenûl béna helyesírásból, inkább csak figyelmetlen!
A nyomtatott betûkkel kapcsolatban: kiabálásnak tudjuk, de számomra sem az! Közlésem különösen fontos kiemelése céljábol használom néha,( irónia, poén, stb...)amiért,aminek, akinek-akiknek szól, azok tudják:)
Persze azért ha leülsz és átgondolva, levelet írsz, vagy e-mailt, vagy az élet bármely más területén írásban kell közölnöd vmit, figyelj oda, ha valamiben nem vagy biztos,inkább nézz utána de ne irj helytelenûl! Köszi, hogy meghallgattatok!
Többször átolvastam, de lehet , így is lesz benne hiba, mert azért a gyengén látás se kutyaD:D:D
10/10
BrianC 2011 júl. 17. - 17:12:47 10/10
(2529/7116)
Ezel napszemüvegének mi a márkája vagy egyedi? vki plz :)
10/10
klumpa2010 2011 júl. 17. - 11:45:26 10/10
(2528/7116)
Szia,nekem is írd le kérlek :) nagyon köszi
10/10
offtopic
nemkati 2011 júl. 17. - 09:52:19 10/10
(2527/7116)
Biztos vagyok benne, hogy ez csak Neked okoz problémát, a szomszéd talán nem is veszi észre. Ha jóban vagytok, akár meg is kérdezheted tõle, de szerintem csak megszokás kérdése, amint hozzászoksz hogy rendszeresen így köszönsz, már Te se veszed észre, hogy mit mondasz, és elfelejted, hogy ez valaha probléma volt.

Én a szomszéd bácsit kellett letegeznem, mert felajánlotta. Szerbusszal köszönök neki, és tegezõdve beszélgetünk, de az egésznek olyan fílingje van, mintha magáznám. Engem is meglepett, hogy lehet valakivel úgy beszélgetni tegezõdve, hogy szinte mintha magáznám. :) Talán az a magyarázat, hogy nem haverkodok vele, hanem tegezõdve is megadom a korának a tiszteletet.
9/10
Tavasznyár 2011 júl. 17. - 09:31:34 9/10
(2526/7116)
OFF:

Pink, Nemkati: Köszi!

Mivel szomszédról van szó, akivel jóban voltam/vagyok, ezért nehezebb a köszönési forma. A megszólítással már elbirkózom, és a magázás sem okoz problémát (természetesen õk tegeznek engem, zavarna is, ha visszamagáznának)csak ez a fránya csókolom/jó napot kívánok okoz galibát...
10/10
Pink Pearl 2011 júl. 17. - 08:59:46 10/10
(2525/7116)
Domiranyu!

A kérdésedre leírtam a választ priviben! Csekkold a priviket :)
10/10
nemkati 2011 júl. 17. - 08:56:45 10/10
(2524/7116)
Ahogy Pink mondja, minden attól függ, ki mondja, kinek mondja, hogyan mondja. Én nem csinálok ebbõl problémát, Jó reggeltet, jó napotot, viszont látásra-t mondok, és senki nem ütközik meg rajta. A kollégáknak is szoktam így köszönni, akikkel tegezõdöm, de ott ez persze poén. Abban pl, hogy "szép napot kívánok", szerintem se tegezõdés, se magázódás nincs.
És ha beszélgetni akarsz a szomszédokkal, de nem tudod, tegezd-e vagy magázd, ott van a jó öreg Karinthy mintája: Hogy vagyunk, hogy vagyunk? Szép napunk van.
:)))
10/10
Pink Pearl 2011 júl. 17. - 08:54:45 10/10
(2523/7116)
Tavasznyár!

Kérdésedre válaszolva,itt sok múlik azon is, hogy általad kedvelt vagy nem kedvelt emberekrõl van-e szó?!

Általánosan az etikett szerint a gyerekkori ismerõst (a te döntésed alapján)szólíthatod "néni"-nek, "bácsi"-nak (ha így szoktad meg).Amennyiben gyerekkorodban ismerted õket és AKKOR ezt várták el tõled és/vagy így szoktad meg, akkor felnõtt korodban sem számít illetlenségnek a Te részedrõl ha a gyerekkorodban megszokott megszólítást alkalmazod.

Ezt inkább esetleg õk vehetik "sértés"-nek,hiszen egy 55-60 éves ember manapság még "fiatal"-nak számít :)
A nõk ha tegezõdni akarnak, akkor föl fogják nyílván ajánlani neked,hogy tegezõdjetek.
Az õ részükrõl nem illetlenség ha most felnõttként is letegeznek téged (ha gyerekkorodban is ismertek téged)

A férfiak részérõl kicsit összetettebb a dolog.
Errõl is volt egy elõadásunk etikett-protokoll órán. :)
Pl sok tanár (férfi) zavarba jön ha találkozik egy tanítványával (nõnemûvel)akit kisgyerekként tegezett.....és nem tudja eldönteni, hogy az egykori "kislány"-t lássa benne (vagyis letegezze) vagy a felnõtt "ismeretlen" nõt?!

Erre vonatkozólag nincs kõbevésett szabály. Vagyis ha a férfi tanár (esetleg) letegezi a felnõtt nõvé érett egykori tanítványát,nem követ el éppenséggel illetlenséget....de egy UDVARIAS férfi, ilyen esetben is (!) elõször magázva szólítja meg a hölgyet, vagy megkérdezi, hogy "szabad-e még letegeznem téged/Önt? "

Azért is ajánlatos a férfi tanárnak így tennie, mert ha pl egy olyan egykori tanítványát szólítja meg TEGEZÕ módban aki õt anno régen is "utálta",jó alkalmat fog adni az illetõ hölgynek (az ex tanítványnak),hogy azt mesélje a közös ismerõsöknek, hogy "XY tanár úr mekkora bunkó még mindig" :DDDDD
Nem tudtam most szó szerint idézni (ezt nekünk a prof mesélte) de ahogy õ ezt elõadta...mindnyájan dõltünk a röhögéstõl....:DDDD

De a témára visszatérve....más a helyzet a "gyerekkorban megismert" felnõttekkel és más az ha felnõttként ismersz meg nálad 20-30 évvel idõsebb embereket.
Pl egy házibulin vagy utazáson , tanfolyamon ez szinte általános szokás, hogy MINDENKI MINDENKIVEL TEGEZÕDIK. Beleértve 18 évest és a 90 évest is :)))

Gyerekkori ismerõsnek én speciel úgyanúgy köszönnék mint gyerekkoromban. (ez az én EGYÉNI véleményem. Más érezheti/gondolhatja máshogy)

Férfitól sem venném zokon , ha egy általam kedvelt személyrõl van szó. Ha viszont olyan akit nem kedveltem...és az illetõ letegezne ...ÉN rendre utasítanám ......(ez is az Én EGYÉNI véleményem)

Kérdeztél, én válaszoltam :))
domiranyu 2011 júl. 17. - 08:46:16
(2522/7116)
Valaki írja le már nekem priviben, hogy mikor mondja el már végre Ezel az apjának és Mertnek, hogy õ Ömer? Engem ez a szál nagyon idegesít, ha jól számoltam, már legalább 4x nekikezdett, aztán mégsem... Pedig most már elég sok ember tudja (köztük Eysan is), akkor mi értelme van még titkolni?!
10/10
Pink Pearl 2011 júl. 17. - 08:29:46 10/10
(2521/7116)
Szia Sunfleur! :)

Igen tudom persze, de azért kedves volt tõled, hogy Te is megerõsítetted :) Aranyos vagy :)

Avagy ha "ezelesen" akarnám mondani....Tessekür edelim :) ( = köszönöm ) :)))))
9/10
Tavasznyár 2011 júl. 17. - 08:03:37 9/10
(2520/7116)
OFF:

Én a következõ esetben kérnék segítséget. Egy panelben nõttem fel öcsémmel együtt, a lépcsõházban mindenki ismert mindenkit és a szüleimmel egykorú felnõtteket természetesen magáztam, csókolommal köszöntem nekik. Aztán felnõttem, eljöttem otthonról, gyerekeim lettek, az akkori felnõttek most 55-60 év körüliek, én 35 éves vagyok és baromi hülyén hangozna, ha csókolommal köszönnék továbbra is, fõleg a férfiaknak. A "Jó napot kívánok!" pedig annyira idegenül és távolságtartóan hangzik... De nem tudtam jobb megoldást... No, ebben az esetben mi lenne a helyes út? Hogy köszönjek férfinak és nõnek?
10/10
Geschichte 2011 júl. 17. - 08:00:53 10/10
(2519/7116)
Jó reggelt Mindenkinek!:-)))
10/10
offtopic
Sunfleur 2011 júl. 17. - 07:03:40 10/10
(2518/7116)
Tavasznyár: Én irtam a fordítós témát. Google chrome böngészõ + facebook. :) Zolikán pedig ne mérgelõdj, "meglett férfi" létére még mindig nem tudja mit jelent az idézet és mik is azok az idézõjelek. Ne várj logikai csodát tõle:)
Pink : Átolvastam jó pár helyen a Netiquette -et , magyarul Netikett-et , ami irányelvnek minõsül az internetes kommunikáció szabályait illetõen.
Semmi bûnt nem követsz el, sehol nem tiltják a nagybetûs KIEMELÉSt. A capslock folyamatos használatára térnek csak ki, miszerint
" * Használj vegyesen kis- és nagybetût. A CSUPA NAGYBETÛ OLYAN, MINTHA ORDÍTANÁL! "
Forrás : http://www.kzs.hu/local/netikett.htm

Továbbá csak JAVASOLNAK alternatív kiemelési módozatokat, nem tiltanak semmit.

"
* Használj szimbólumokat a hangsúlyozásra. *Erre* gondoltam.Használj aláhúzásjeleket aláhúzásra. "A kedvenc könyvem a _Háború és béke_."
Forrás : http://www.kzs.hu/local/netikett.htm

"
Hangsúlyozásra *szimbólumokat*, nyomatékosításra _aláhúzást_ lehet használni."
Forrás - http://hu.wikipedia.org/wiki/Netikett

Szóval, nyugi, nem tettél semmi rosszat. Tudom, te tudtad, de azért csak beírtam, hogy mások is tudják:)
Szép napot hölgyeim. :)
10/10
Pink Pearl 2011 júl. 17. - 00:40:58 10/10
(2517/7116)
Csenge31 tegnapi írásával kapcsolatban eszembe jutott néhány gondolat,ami nagyon kikívánkozik belõlem.
Elõre szólok, hogy ez most OFF topic lesz....tehát akit csak az Ezel téma érdekel, azt megkérem, hogy NE olvassa el amit most írni fogok!

Az illem/udvariasság kérdésében a mai idõkben nagyon nagy eltérések vannak az "írott" ( = etikett által meghatározott)illemszabályok és a VALÓ ÉLET között!

Egy való életbõl vett példa: Egy 50 éves pasi egy fogadáson letegezett egy 19 éves lányt,a lány pedig ezt kikérte magának,,,,"õ nem engedte meg, hogy letegezze..."...stb...A pasi utána órákig õrjöngött a kollegáival, hogy "micsoda szemtelen" kis fruska volt ez....hiszen az apja lehetne....az õ lánya is 19 éves.....stb
Na itt ki volt "udvariatlan"?!

Ha az etikett szempontjából nézzük a dolgot akkor a FÉRFI VOLT UDVARIATLAN! Ugyanis (az etikett szerint)férfi és nõ között NINCS JELENTÕSÉGE annak,hogy ki hány éves....teljesen mindegy ki az idõsebb....férfi és nõ között MINDEN esetben a férfi-nõ szabály számít és nem az idõsebb-fiatalabb szabály!

Az csak azonos nemûek között számít, hogy ki hány éves.....! Tehát egy idõsebb nõ kezdeményezheti (fölajánlhatja)a tegezõdést a fiatalabb nõnek, vagy egy idõsebb férfi a fiatalabbnak.....de férfi és nõ között a kor NEM SZÁMÍT!
MINDEN esetben a NÕ az aki kezdeményezheti (megengedheti)a tegezõdést.Akármennyire is fiatal de felnõtt,aki se nem rokona, se nem barátja, se nem a szeretõje.....akkor egy FÉRFINAK (az etikett szerint) ILLETLENSÉG letegezni!

Ettõl függetlenül a férfi a lányt tartotta udvariatlannak (ez volt az õ egyéni véleménye)

Az megint külön téma, hogy manapság nagyon sokan tegezõdnek szinte mindenkivel....és sokaknak eszébe sem jut ezen megsértõdni....sokan viszont az ETIKETTET veszik alapul......

A fõiskolán ahova jártam, volt etikett-protokoll nevû tantárgyunk is, tehát ezt még hivatalból is kellett tudnunk :) A tanárunk egy hasonló estet mesélt egyszer:
Egy 24 éves kezdõ színésznõt és egy 64 éves Kossuth díjas írót mutatnak be egymásnak valahol....mit gondolunk pl egy ilyen szituban KI az aki kezdeményezHETi (ha akarja) a tegezõdést? (ezt a tanár tette föl nekünk kérdésként)
Röpködtek ilyen-olyan válaszok.....Én azt válaszoltam, hogy a színésznõ kezdeményezHETi...hiszen õ a "nõ".....És a professzor Úr is helyeselt, bizony EZ a KORREKT válasz!

Tehát ezt mondja az etikett........

Az én személyes véleményem errõl, hogy ez MANAPSÁG, nem annyira egyértelmû, hogy ki mit vesz sértésnek!
Pl ha egy 25 éves lány egy hivatalos helyen találkozik egy 60 év körüli nõvel, akkor az "etikett szerint" magáznia illik!
Én is ezt tettem 3 évvel ezelõtt egy cégnél.....a hölgy erre rettenetesen sértõdötten nézett rám és kb 2 hónapig szóba se állt velem....én nem értettem az okát.....késõbb megtudtam, hogy azon sértõdött meg, hogy "hogy jövök én ahhoz, hogy olyan öregnek nézem õt akit már magázni kell"?!......

Másik példa:Hasonló korú hölgyet letegeztem....a hölgy felháborodott, mondván, "hogy jövök én ahhoz, hogy letegezzem õt, amikor õ az anyám lehetne"?!......

Tehát hiába mondja az etikett, hogy mit illik és mit nem....egy ismeretlen ember esetében nem mindig egyértelmû, hogy ki mit fog sértésnek venni....ezt senki nem tudhatja,hacsak nem rendelkezik gondolatolvasói képességgel....

Harmadik példa:Általános iskolában volt egy tanárnõnk akihez hasonló primitív, bunkót keveset ismertem (élvezetbõl mocskolt, sértegetett, porig alázott szórakozásból gyerekeket)ezzel szemben õ imádott másokat kioktatni arról, hogy mit "illik" és mit "nem illik"....
Pl fiúknál folyton dührohamot kapott ha egy fiú zsebretett kézzel állt vele szemben.....
Hmm....
Az etikett szerint valóban "nem illik" zsebredugott kézzel beszélni mással.....engem személy szerint ez pl sosem tudna érdekelni. Nekem pl eszembe nem jutna, hogy meg kéne azon sértõdnöm ha valaki zsebredugott kézzel beszél velem.... (ez legyen a legnagyobb illetlenség amit valaki elkövet életében :D)

Negyedik példa:A vacsora csata és a Hal a tortán mûsorokat ismeritek gondolom....pl azokkal a mûsorokkal kapcsban is rengeteg kritika érte a mûsort azzal kapcsolatban, hogy némelyik Celeb házigazda levetette a cipõt a vendégekkel....Hm....nos ez valóban ILLETLENSÉG AZ ETIKETT SZERINT! ( = az etikett szerint NEM illik levetetni a cipõt a vendéggel)

Én ha hazamegyek,leszoktam venni az utcai cipõt az elõszobában, de ha vendégeket hívok,én a vendégekkel SOHA NEM vetettem le a cipõt!
Ha sáros idõ lenne még akkor se szólnék....annyi intelligenciát én mindenkirõl feltételezek, hogy nyílván sáros lábbal senki nem megy be a szobába.....
Én se kerültem még hasonló helyzetbe....de kb azt érezném amit Lakatos Márk is mondott: "baromi furcsa, hogy itt ülök csinosan felöltözve, a lábamon meg ez szövetpapucs".....

Visszakanyarodva a Csenge31 által tegnap írt "illik-nem illik" témához.....pl ez is "illetlenség" ha valaki KIJELENTÕ módban írja ezt le, hogy: " Kérem, hogy ne ordítsunk. A nagy betûvel írt szavak, kifejezések használata az e - mailben és fórumhasználatban ugyanis ezt jelenti. Nem kiemelést, nem hangsúlyozást, hanem kiabálást. Nagy udvariatlanság."

Kb 20 évvel ezelõtt amikor a net elkezdett divatbajönni...."valaki" kitalálta, hogy megalkotja a netes hangulatjeleket....
A :D = Nevetés
A :) =mosoly
A :( = szomorúság
A :P=Nyelvnyújtás, incselkedés, viccelõdés......

Szóval ezt VALAKI kitalálta, hogy ezek a jelek EZT jelentik és mások ezt ÁTVETTÉK ( értsd:bemagolták mint iskolai anyagot)
Ugyanez vonatkozik a "kisbetú-nagybetû" témára is.
VALAKI kitalálta, hogy legyen az a szabály, hogy a NAGYbetû=kiabálás és mások ezt ÁTVETTÉK!
Mindenkinek szuverén joga átvenni amit akar! Persze! De attól még NEM ILLIK ezt kijelentõ módban leírni, mintha ez egy objektív, általános érvényû "igazság" lenne, mert ez ÍGY NEM igaz!

Sok olyan levelet, fórumot szoktam olvasni ahol nagyon sokan használnak nagybetûs kiemelést és TUDOM, hogy egyikük sem kiabálásnak szánja, hanem egy általa fontosnak ítélt mondatrészt akar vele KIHANGSÚLYOZNI! (amennyiben az adott fórumon nincs betûvastagítási vagy színes kiemelési lehetõség,ahogy itt a port.hu- sincs! )

Aki kiabálni akar, az minden mondatot és a mondat összes tagját nagybetûvel írja.....na az már egy külön téma....

Nem illik más helyett megmondani, hogy a másik mit akart azzal kifejezni....
Ha odateszed elé azt, hogy "szerinted" ez és ez "ezt" jelent, azzal nincs probléma mert azzal csak elmondod a te EGYÉNI véleményedet.

Hadd mondjak még egy példát! Ha valaki azt mondja, hogy : "te vadbarom" vagy "hülye majom"? Ez szerintem illetlenség....le is döbbentem mikor 2 ember közötti párbeszédben ezt olvastam valahol....de késõbb megmagyarázták, hogy õk régi barátok ...és õk ezt poénból mondják egymásnak....egyikük sem veszi sértésnek.....
Hát igen....EZ IS egy jó példa arra, hogy nem lehet elsõre ítélkezni amíg nem tudjuk, hogy ki....mit...és miért mond.....és persze feltételezések alapján ítélkezni is "illetlen" dolog.....és persze egy adott szó vagy mondat írásban teljesen másnak tûnHET, ha az ember nem hallja a hangsúlyt (ahogy az illetõ mondja) és nem látja hozzá a mimikát (az illetõ arckifejezését,esetleges huncutkodó,viccelõdõ pillantását)és legfõképpen ha nem ismeri s másikat......

Egy elcsépelt, de mégis (szerintem) bölcs idézettel zárva a gondolataimat: " Nem csak az számít, hogy MIT mondunk, hanem az is, hogy HOGYAN mondjuk.....KINEK mondjuk.....MIÉRT mondjuk.....és MILYEN szituációban....."