Téma: Ben Hur

10/10
Marie Claire 2016 szept. 19. - 14:37:47 10/10
(16/56)
AZTA!

Még életemben nem néztem remake filmet, mert útálom az újrakészítéseket, de most annyira kíváncsi lettem- ki az aki készíteni met filmet Ben Hurról William Wyler és Charlton Heston után?! Elõtte nem olvastam semi kritikát, nem tudtam mi a szereposztás, egyszerûen az utcáról beestem a moziba erõs elõítélettel, mert, ugye, Charlton Heston után nincs Ben Hur!....
És amikor kijöttem a moziból, hirtelen nem tudtam hol vagyok, rámzúdult az érzelmek, jelenetek, zene vihara, annyira látványos, erõteljes, reális, annyira mellbe ütõ, mély történet! Még csodálkoztam is miért nem tudtam aludni az éjszaka...

Igen, kellett egy remake, nem is mondanám remake, hanem "reimagine" (új megközelítés).
A 60 évvel ezelõtti Mercédesz is tökéletes volt azokban az idõkben, de a 2016. évi Mercédesz, azért, jobb.
Persze a Charlton Heston-os Ben Hur, A klasszikus! Minden tiszteletem! Etalon.

Különösen nagy hatással voltak a, viszonylag, ismeretlen színészek, akik mindegyik a maga modján tökéletesen festette a neki szánt karaktereket.
Jack Huston, igaz nem Charlton Heston, de nagyon egyedi, úriemberszerû, nagy szemével, széles holmlokával igazi, nemes herceg. Lehet látni az érzelmeket az arcán: a szeretet, az öröm, a lemondás... az elején még naiv is, annyira nyílt és õszinte...Lehet, hogy ez miatt valaki mondta hogy Messala túljátszotta. Igen, de csak az elején, mert ahogy fejlõdik a történet egyre erõsebb, karizmatikusabb lesz! Az arcán megjelenik a düh, a gyûlölet, a bosszúvágy, az elszántság… de akkor sem egy hollywoodi macho férfi, hanem hús-vér ember aki fél a gályarabságtól, és sír amikor odaültetik az evezõ mellé… félelem, hihetetlenség jelenik meg az arcán... és sír a keresztere feszített Jézus elõt, de olyan keservesen, mert "Elveszítettem õt, elveszítettem a testvéremet!"...az arcán a bûntudat… hû, mekkora jelenet ez a Ben Hur megváltása! Hiteles, ragyogó játék!

Toby Kebbel egy tökéletes romai katona, erõs szeméyliségû, szenvedélyes, férfias... DE! Kisebbségi komplexusban szenved, mert õ "csak egy befogadott gyerek", az anyja látványosan a saját gyerekét, Judát jobban szereti, ezért vágyik szeretetre és méginkább tiszteletre, allandó bizonyítási kényszere van, és még pluszba a rómaiaknál meg van jelõlve mint egy Cezár árulójának az unokája, viszi a nagyapja keresztjét és hiába elismert és tisztelt tiszt lett a római hadseregben ez a pecsét rajta van, fõleg amikor a felettese odaszól neki:"Vagy talán te is áruló vagy, vagy gyáva és haszontalan?!" Ebbõl a szemszögbõl nézve talán meg lehet éreteni miért cselekedett úgy ahogy cselekedett...

Kölönben is az egész történet jelenetrõl jelenetre fejlõdik, mindegyik jelenet egy lépéssel tovább viszi a történetet, mindegyiknek van oka és okozata, mindegyiknek van mondanivalója... és a feszültség folyamatosan nõl...Ami igazán mûvészi az a jelenetek váltása, egyik a másikba csak úgy átfolyik... így a történet kerek.

Esther-Nazanin Boniadi- nem egy kisminkelt hollywoodi diva, hanem egy egzotikus (iráni származású), nagy szemû, gyönyörû fekete hajú, egyszerû de nagyszerû érzéki nõ, aki minimális játszással (arckifejezésekkel) elõvarázsolta a szeretetet, a jóságot, az aggodalmat, az örömöt, a hitet abban hogy más út is van a gyûlöleten és bosszún kívül.

Morgan Freemen- elképesztõ jó, mint mindig! Komoly, de szellemes megjegyzésekkel, tapasztalt, nyugodt, bölcs idõsember akinek minden szava idézet lehet. Neki is van elszámolni való a rómaiakkal, mert.... de õ máshogy teszi... profitál a rómaiakból... pénzért mindent lehet! Egyik kritikában olvastam, hogy Judát saját elveszett fia helyett fiának tekinti, rosszúl... Badarság! Kettõjük között alku van: ha te nekem ezt teszed meg, akkor én neked azt... ennyi...

Rodrigo Santoro- Jézus- nem egy misztikus "noname" valaki, hanem hús-vér ember, egyszerû ács,emberi, könyörületes, de erõs személyiségû, erõs tekintetû... nincs misztikum, nincs pátosz, ném játszák túl a Jézus jeleneteket, pont annyi amennyi kell a történetben. A Jézus jelenetnek ebben a filmben a cél, hogy Juda megtisztuljon a gyûlölettõl, haragtól, félelemtõl, mert, ahogy Jézus mondja "... ezek azok amelyeket a Birodalom kihasznál, hogy rávegyen titeket, hogy gyilkoljátok egymást". Istenem, mennyire aktuális téma! Igen, a vége "happy end" és "világbéke", de attól még nem gagyi a film! Éppen az ellenkezõje, hangos kiáltás a mai világnak!

A környezet nem hollywoodi színes díszletek, Jeruzsálem annyira autentikus,és a kocsi versenyt nem viszik Rómába, hanem itt, Judeában történik. Mindenkinek megvan a saját motivációja a kocsi versenyre: Ben Hur- személyes bosszú, Ilderim- nyereség, Judea- ha már nem tudják fegyverrel kivívni a szabadságukat, legalább itt nyerjen az õ emberük! Mekkora szimbólum!
Maga a szekér verseny annyira impozáns, annyira látványos, ahogy "macroplan"ban, úgy a részletekben (porfelhõkben fehér fogak)... annyira (ezt nem tudom magyarul) hang/ zene-...os: hallani a kerekek/ lovak dübörgését, kiáltásokat, lovak nyerítését... és a vége felé amikor az egész Circus egy torokból szurkol és kiált:"Juda!Juda!" .. hát az embernek összeszorul a torka! Hátborzongató! Csak utána vettem észre hogy nem is lélegeztem, hanem szívvel lélekkel szurkoltam, holott már tudtam az elõzõ filmbõl, hogy Juda fog nyerni... annyira elragad a hangulat!

Na, igen, és ide jön ez a modern 2016. technológia mûvészete! (Az új Mercédesz) Elképesztõ! Ugyanúgy mint a gályaharcban, amit a kamera általában a gályarabok szemszögébõl "lát"! Zseniális!

Ez nem egy akciófilm, nem is egy "big summer box office", a kritikák, szerintem jogtalanúl hordták le a filmet. Persze mindig van olyan akinek valami tetszik, valaki másnak meg ugyanaz nem tetszik, de ennyire nem gagyi ez a film.
Ez egy történet a szeretetrõl, ambicióról, szenvedésrõl, személyes áldozatról, emberségrõl, könyörületrõl, alázatról, kitartásról, bosszúról, kétségbeesésrõl, reményrõl és a.... megváltásról és megbocsátásról.
Mind ezt a rendezõ mesterien, mûvészien szövi, a zeneszerzõ meg alátámasztja fantasztikus zenével!

Uraim és Hölgyeim tõlem 10!
Tudom hogy most ezzel nem vagyok "IN", de múszáj volt ezt leírnom (rém nehéz magyarul írni!)mert úgy érzem hogy jogtalanul van ennyi negative kritika.

Menjetek el moziba, amíg még játszik a nagy vásznon, de elõítéletek nélkül, saját szemmel/lélekkel nézzétek meg a filmet.
Nem szoktam kétszer nézni filmet a moziban, de ezt már ...-szer megnéztem, és mindig van valami új amit felfedezek benne.
timisske 2016 szept. 13. - 09:23:22
(15/56)
Nem volt olyan rossz, de hû de nagy élmény sem. Egyszer meg lehet nézni, a szereplõk jók. A vége viszont szerintem borzalmas, ahogy a misszjuniverzek mondják: "világbéke".
tgabor72 2016 aug. 27. - 00:46:33
(14/56)
Ma megnéztük, hiba volt. Teljesen súlytalan az egész, Ben Hur élete értelmetlen csapongás, jellemfejlõdés halovány nyomait sem lehet felfedezni. A filmben látható szenvedés sem akar átjönni, megérinteni. Több helyen túlságosan mai vonásokat fedeztem fel, modern, európai érzések és viselkedések fedezhetõk fel benne, amik idõben képzavarossá teszik a sztorit. A dokumentarista kézben tartott kamera leírhatatlanul idegesítõ. Jézus inkább egy jóllakott óvodás fejével mosolyog, kisugárzása zéró. Történelmi hibák is felfedezhetõek, nem is egy. Végig figyeltem, hogy a tervezett feszültségkeltések (szomorú, hogy kb. hatvanas pulzussal szemléltem végig õket) esetleg kicsúcsosodnak-e valahova, lesz-e valamilyen ütõs befejezés, de nem, ahogy összecsapták a végét, az is siralmas.

Mintha sok pici sztorit meséltek volna el, közben a teljes kép zavaros lett.

Bekmambetovtól nem ezt vártam, de sajnos úgy látszik nem elég a jó rendezõ, kellett volna egy jó forgatókönyv is. A látvány tökéletes, bár a sötét jeleneteknél azért elkélt volna egy picit szakmaibb világítás, és a CGI is nagyon szépen, észrevehetetlenül ül a filmbe, ez azért dicséretes.

Még szerencse, hogy az 59-es változatot 70mm-es filmre forgatták, így ma is teljes pompájában élvezhetõ. Ha túl tud valaki lépni a mai szemmel picit egyszerûbbnek ható maketthasználaton, még mindig tökéletes.
frenchbullie 2016 aug. 25. - 11:26:05
(13/56)
Üdv! Megnéztük, tetszett. Rövidebb, mint az '59-es klasszikus, de ez nem vált hátrányára.

Spoiler (ha már...)

Átírtak egy-két jelenet is, de ez nem ment a sztori rovására, inkább feszesebbé vált. A régi filmben, a versenyben látható, körjelzõ "delfinek" most is szerepeltek, ez további jó pont nálam. Tisztelgés az elõd elõtt. Féltem, hogy a két ifjú fõszereplõ, hogy fog megbirkózni a "nagy elõdök árnyékával", de szerintem remekül teljesítettek.

Egészében véve látványos, szórakoztató, a történet mondanivalóját megõrzõ filmet kaptunk.
Törolt Felhasznaló 2016 aug. 23. - 09:54:29 Előzmény Anditos
(12/56)
Stephen Boyd már a második színész volt aki Messala-t alakította.
Az elsõ Francis Xavier Bushman.
10/10
Mária Kissné Pap 2016 aug. 23. - 09:35:36 10/10 Előzmény keveled
(11/56)
Egyetértek. Annyira nem volt rossz, mint amekkora hisztériát keltett.
Anditos 2016 aug. 19. - 20:48:49 Előzmény spidermeeen001
(10/56)
Nem láttam a filmet, nem is szoktam véleményt írni olyankor, de most mégis látatlanban egyetértek veled. Vannak filmek, amiket békén kell hagyni, egy Elfújta a szél, Casablanca, Volt egyszer egy Vadnyugat remake gondolata értelmetlen, mert ezek egyszeri, megismételhetetlen remekmûvek. A Mona Lisa-t sem festi le senki még egyszer.
Gyerekkorom meghatározó filmje ez, minden szereplõje telitalálat, az eredeti szinkronokról nem is beszélve. Nekem a Messala-t alakító Stephen Boyd volt életem egyik nagy szerelme, és mind a mai napon kocsányon lóg a szemem, amikor nézem. :)
10/10
keveled 2016 aug. 19. - 16:46:15 10/10
(9/56)
Én is adtam egy esélyt Ben Hurnak,és jól tettem.
Igaz, az eredetit nagyon régen és szinte gyerekként láttam.
Egy kosztümös kalandfilmre számítottam, és így is volt.
A helyszín, a jelmezek engem lenyûgöztek, és a színészek is jók voltak, hitelesek számomra.
A kocsiverseny látványos volt és bár a végére emlékeztem, mégis izgalmas tudott lenni.
A Jézus-szál nem volt eltúlozva, épp annyi volt benne, amennyi kell, mégis megérintett.

Lehet, hogy csak látvány ragadott el,és hogy igyekeztem nem nagy elvárásokkal menni a moziba, akkor sem értem a rettenetesen negatív kritikát.
Nekem tetszett.
Andrew8 2016 aug. 18. - 19:34:45
(8/56)
Jack Huston azért nem ismeretlen, a híres rendezõ John Huston unokája. Plusz nagyot alakított a Boardwalk Empire Gengszterkorzóban!
nyugiss 2016 aug. 07. - 14:20:17
(7/56)
szinte mindegyik színész ismeretlen, de nagy hiba egybõl rávágni, hogy tehetségtelenek is
én adok neki egy esélyt, annak ellenére, hogy nagyon szeretem a heston-féle filmet
1/10
spidermeeen001 2016 aug. 07. - 13:44:30 1/10 Előzmény nyugiss
(6/56)
A moziban egy egész másfajta bemutatót láttam. Amit ide linkeltél az egy "A" kategóriás akciófilm bemutatója. Amit én láttam a moziba az "C" kategóriás film bemutatója. Ez mindenesetre érdekes...
Nem emlékszem, hogy a Ben Hur akciófilm lett volna :))
1/10
spidermeeen001 2016 aug. 07. - 13:37:23 1/10
(5/56)
Ez a film a bemutatója alapján olyan mint egy filmbox-os c kategóriás fos.
Jellegtelen, karakternélküli, judeai fiatal szépfiúk tökéletesen nyírt hajjal és hajszálpontos sminkelésû hölgyeményekkel.
Annyira természet és történelemidegen a film, hogy az katasztrófa. A bemutatóban felfedezett drámaiság ami a film, vagyis a történet alapja egy felszínes elcsépelt párbeszédekkel tarkított történetté soványodik, a felszínes és tehetségtelen színészek kezében.
De azért nézzétek meg, mert ha mélységében drámaiság nem is lesz, tuti ezt is teleb.szták számítógépes effektekkel. :DDD
Jó szórakozást hozzá.
Charlton Heston a király! Ez a történet nélküle sosem lett volna az ami. Ha remake akkor elõször is õt kellett volna megtalálni a mai kiadásban.
nyugiss 2016 aug. 04. - 09:08:52
(4/56)
Sz(ar)Peter megint okoskodik

egyébként nem szoktam ezt mondani a rimékekre, de erre a filmre kiváncsi vagyok
láttam a bemutatóját, annyira nem tûnt rossznak

https://www.youtube.com/watch?v=epTJASK5coA
varta 2016 ápr. 18. - 20:35:00
(3/56)
Egyik nagy nagy kedvencem a mai napig a film!
Remélem méltó lesz hozzá.Nekem ezek a régi filmek az akkori technológiával és hétköznapi hihetõ látványaival,történetével,sokkal jobban bejönnek, mint ezek a mai híper szuper számítógépes trükkök!Minden évben megnézem ezt a zseniális klasszikust.szerintem min 10x láttam. Mégis mikor újra nézem ,teljesen el tud varázsolni!Emlékszem, egyszer mikor régen kórházban voltam és néztük" a folyosón az orvosok is megálltak kicsit, még ha csak néhány másodpercre is. És elmerültek a filmben..Egyszerûen mindenkit !kortól függetlenül.
Sz Peter 2015 okt. 03. - 10:23:36
(2/56)
A Charlton Heston fõszereplésével készült, 1959-es Ben Hur is egy remake. ;)
somersby 2015 okt. 03. - 10:01:19
(1/56)
A Charlton Heston fõszereplésével készült, 1959-es Ben Hur minden idõk egyik leghatalmasabb filmje, amit annak idején 11 Oscar-díjjal jutalmaztak. Az idén az orosz származású Timur Bekmambetov (Éjszakai õrség, Wanted) rendezésében forgó, jövõre érkezõ remake-kel kapcsolatban magyar vonatkozású hír keltett visszhangot, miszerint az egyéniben és csapatban is világbajnok fogathajtó Juhász László és fia, Ifj. Juhász László nyerték el a jogot arra, hogy a két fõhõs kocsijait hajthassák a produkció verseny-jelenetének forgatásán.
A filmet a dél-olaszországi Materában forgatják, ahová Juhászék kilenc kamionnal, 40 lóval, a szükséges lovászokkal és lószerszámokkal keltek útra, hogy kaszkadõrként és lovasszakértõként vegyenek részt a forgatásban. A hatalmas megtiszteltetés és elismerés kapcsán Ifj. Juhász László elmondta, hogy komoly verseny folyt a szereplés jogáért. Végül egy kaszkadõr barátja segítségével készített intenzív videóval gyõzték meg a rendezõt.

Az új Ben Hur forgatókönyvét Keith Clarke és John Ridley írta újra, a szöveg a hírek szerint pontosabban követi Lew Wallace 1880-ban megjelent regényét. A felújításban párhuzamos szálként szintén feltûnik Jézus Krisztus története, de nagyobb hangsúlyt kap a zsidó herceg, Ben Hur és a római adóbehajtó fia, Messala közötti küzdelem.

Az MGM és a Paramount Pictures produkciójában Jack Huston, a Gengszterkorzó címû tévésorozat sztárja játssza Ben Hurt, Messalát Toby Kebbell alakítja, és Morgan Freeman is fontos szerepet kap: õ alakítja majd a rabszolgává lett zsidó herceget legyõzhetetlen gladiátorrá képzõ Ildarint.

Bemutató dátuma: 2016. február 26.