omama2 2011 szept. 19. - 15:55:36
(56165/239045)
http://www.youtube.com/watch?v=rLWiHuyUHME Egy kis összefoglaló. Remélem meg tudjátok nézni. Talán még nem ismeritek ezt. Jó fórumozást a Vaskirályhoz! Én csak olvasgatlak Benneteket minden nap és kellemesen érzem magam köztetek!
10/10
juud 2011 szept. 19. - 13:05:46 10/10
(56164/239045)
"A tea története õsidõkre nyúlik vissza. Egyetlen csésze teában megfigyelhetjük Japán, Kína vagy Korea egész kultúráját. A kínaiak számára az illat a fontosabb, a japánok leginkább a színre helyezik a hangsúlyt. A koreaiak elsõsorban a tea ízét élvezik. Egyetlen csésze tea rádöbbentheti az embert, hogy az élet egy folyóhoz hasonlít."

ez lesz holnap 15.45 kor
10/10
juud 2011 szept. 19. - 12:56:06 10/10
(56163/239045)
micike!
tetszik az osszeallitasod, hozzarendelesed:-)

pont ma a kimcsin gondolkodtam.....miszerint meg kellene neznem az alapgondoaltot, mibol, hogyan keszul, aztan nzilvan variaciok ezer felet adnak.

a kaposzta szerintem nem annyira sajatunk, mert minden eszaki nep fo eteleihez tartozik , a sargarepaval egyutt.

de ez nem vitatkozaskent irtam, nehogy felre erts.

a trilogia kimagaslo sorozat, szerdan lesz du-n a duna tv-ben
10/10
micike_MSc 2011 szept. 19. - 12:12:45 10/10
(56162/239045)
Kedves Sillalakó Libagolytársak!
Mivel a ma kezdõdõ filmelemzésbe idõ híján nem tudok bekapcsolódni (ráadásul ma éjszakás is leszek), így ahhoz csak nagyon jó szórakozást, kellemes beszélgetést kívánok Nektek!
Azért igyekszem majd követni, amit írtok, mert természetesen minden érdekel, ami ezeken az oldalakon "elhangzik"...:)

És még valami:
A "Cultural Trilogy"-sorozat kapcsán az jutott eszembe, hogy talán a mûsor tematikája alapján, az egyes részek címeihez kapcsolódva megkereshetnénk a magyar sajátságokat, hagyományokat – ehhez még a filmet sem muszáj látni (bár érdemes), mert sajnos nincs online elérhetõsége.
http://port.hu/korea,_kina_es_japan_kulturajanak_tortenete_cultural_trilogy/pls/fi/films.episode_list?i_film_id=112221&i_season=-1
Íme, az egyes részek címei – és ami címszavakban eszembe jutott róluk:
* kimcsi, paocsáj, cukemono – ha olyan kell, amit sok mindenhez eszünk, akkor talán a házi kenyér
* ínyencek asztala – hagyományos magyar ételek: gulyás, halászlé, káposzta-ételek, stb.
* a viseletek bûvölete – gyönyörû népviseletek és csipkék
* az õsi házak szelleme – pl. a Szentendrei skanzen, Hollókõ
* a maszkok lelke – busójárás, kiszebáb-égetés, népi hagyományok: farsang, húsvét
* a szépség egy csésze teában – inkább kávé, kávéházak, Pilvax...
* a tészták paradicsoma – túrós csusza, rétesek, piték
* a vásárok napja – mai piacok, õstermelõk, háztáji zöldségek, gyümölcsök, állattartás: mangalica, szürke marha
* buddhista templomok – Pannonhalmi Bencés kolostor, Esztergom, Szent Jobb-körmenet
* utcai ételek – talán a lángos?
* bohócok és akrobaták – cirkusz, vidámpark, búcsúk
* keleti édességek – hangulatos cukrászdák, Gerbeaud-zserbó, Dobos-torta, aug.20-i „Ország-torta”
* a szeszesitalok világa – pálinkák és borok, mint hungarikumok
* a harcmûvészetek – baranta, lovas íjászat
* hangok szívnek, léleknek – népzene, Kodály-módszer!
* kerámia – Zsolnay, Herendi, Hollóházi porcelán, Kovács Margit
* a papír újrafelfedezése
* bábok és babák – Kemény Henrik, Hollókõ: Palóc Babamúzeum, egyéb pl. Keszthely, Tihany
* óvodák – az elsõ kisdedóvó: Brunszvik Teréz
* a tél
* hagyományõrzõ falvak - http://hu.wikipedia.org/wiki/Falusi_turizmus
* a gyógyítás titkai – a hagyományos népi gyógymódok mellett Semmelweis, Kossuth Zsuzsanna, Korányi Sándor, az orvosi Nobel-díjasok: Szent-Györgyi, Bárány Róbert, Békési György.
* a festészet világa – népi motívumok, ill. Munkácsy, Szinyei Merse, Csontváry, Vasarely és a többiek
* fiatal nõk
* esküvõk
* három ország – múlt, jelen, jövõ – a határon túli területekrõl sem feledkezhetünk meg...

Egyelõre ennyi jutott eszembe, ha valakinek van kedve, folytassa, egészítse ki a leírtakat.
További szép napot, jó munkát és jó beszélgetést kívánok mindenkinek!
:)))
10/10
micike_MSc 2011 szept. 19. - 11:55:04 10/10 Előzmény taylor88
(56161/239045)
Kedves Taylor!
A válaszom egyik része az, amit edimirnek is írtam.
Továbbá: Nem csak a Silla vagy éppen más koreai sorozatok miatt jutottam arra a következtetésre, „hogy a keleti kultúrában az élet tisztelete sokkal fontosabb volt (és ma is az), mint a bûnösök nyilvános megkínzása, trancsírozása."
Már évekkel ezelõtt A palota ékköve felkeltette a Korea iránti érdeklõdésemet, aztán Silla ezt csak fokozta – de ezzel nem vagyok egyedül, nagyon sokan vagyunk itt a fórumon, akik utánanéztek, -olvastak a Korea-témának.
Ezenkívül a Korea, Kína és Japán közötti különbségeket és hasonlóságokat bemutató „Cultural Trilogy” c. dokusorozat sem rossz forrás a koreai emberek megismeréséhez.
Szóval az összbenyomásomat sokkal inkább ezek adják, mint csak úgy általában a sorozatok.
Még akkor is, ha a sorozat koreai készítésû, és nyilván inkább a jó, mint a rossz dolgokat mutatja be a három ország vonatkozásában, de tkp. mintegy „országimázs-filmként” is mûködik – az embernek arra támad kedve, hogy mindezt személyesen is megismerje.
Engem leginkább Korea vonz, Kína túl hatalmas, viszont Japán is szimpi...:)
10/10
micike_MSc 2011 szept. 19. - 11:50:28 10/10 Előzmény edimir
(56160/239045)
Szép napot, jó hétkezdést kívánok Mindenkinek!

Kedves edimir!
Ami az emberi élet értékének megítélését illeti, különválasztanám az egyszerû emberek reakcióit a hatalmon lévõk gyilkosságaitól.
Az, hogy egy ember, akinek hatalma van, mire és hogyan használja a hatalmát, nyilván egyéniség kérdése is.
És ez a hatalom lehet pl. a pozíció (származás), az erõ, a karizma, a tudás, a pénz, vagy éppen az erkölcs, a hit hatalma – mindig a hatalmon lévõ ember lesz az, aki eldönti akár a körülmények hatására is, hogy miként él (vissza) vele.
Mishil az egyszerû emberek tudatlanságát – hitét – használta ki hatalma megerõsítésére, a nemeseket pedig pénzzel vagy katonai erõvel (nyissz...) állította maga mellé, de megvoltak hozzá a személyes adottságai is.
A katedrális William-je szívbaj nélkül gyilkolja az ártatlanokat, csak akkor tétovázik, ha emlékeztetik rá, hogy ezért a túlvilágon bûnhõdni fog. Ha éppen lelkiismeret furdalás gyötri, akkor az anyja telebeszéli a fejét, Walerantól pedig megkapja a feloldozást, és minden kezdõdik elölrõl. Vagyis a „hithû” katolikusoknak sem kell, kellett soha a szomszédba menni, ha képmutatásról van/volt szó...
Bár ez a két példa is távol áll egymástól, mégis a kegyetlenségükben nincs különbség: olykor a hatalmon lévõk számára egy-egy ember élete valóban nem jelentett semmit; függetlenül attól, hogy saját kezûleg gyilkoltak vagy csak utasították rá az embereiket.
A különbséget kelet és nyugat között inkább abban látom, ahogyan az egyszerû nép reagál a hatalmasok kegyetlenkedéseire.
Az biztos, hogy A katedrálisban meglehetõsen élethûen ábrázolják a középkori Európa közállapotait.
A koreai történelmi sorozatokról is azt gondolom (úgy általában), hogy az akkori emberek életkörülményeit, mindennapjait ábrázolják – benne olykor a kegyetlen gyilkosságokkal, de az egyszerû nép örömujjongása nélkül. Tehát vagy tényleg ilyenek voltak az emberek akkoriban, vagy csak a sorozatkészítõk finomkodtak (amit pedig nem hiszek).
A Katedrális – mint építmény, és mint eszme – pedig valóban gyönyörû, ezt nem is vitatom. :))

[És ne haragudj, hogy csak most válaszoltam, de ha volt egy kis idõm mostanában, akkor éppen idegzetem nem volt hozzá, ugyanis már hetek óta fogfájással küszködöm, de a fogorvoslás és a sok gyógyszer ellenére az utóbbi napokban vissza-visszatérõen nagyon erõs féloldali, az egész állkapcsomra, fülemre, nyakamra kiterjedõ lüktetõ-villogó fájdalmaim vannak idõnként. Remélem, lassan már túl leszek rajta...:(]
kje 2011 szept. 19. - 11:05:20
(56159/239045)
Ez is Jeju, de én már ott ülök. Ki tart velem?
maggi99 2011 szept. 19. - 08:18:22
(56158/239045)
Várunk ...... :))
maggi99 2011 szept. 19. - 08:17:39
(56157/239045)
Egy pedig Nekem, hogy legyen, aki vár Gayaban :))))
10/10
diane 2011 szept. 19. - 08:16:59 10/10
(56156/239045)
Nagyon kedvesek vagytok. Igazán meghatódtam. Most olvastam vissza az üdvözleteiteket.
Kíváncsi leszek a "Vaskirályra".
maggi99 2011 szept. 19. - 08:15:33
(56155/239045)
Megyek Gayaba,
Vigyázzatok Magatokra estig.
Mindenkit hazavárunk :))))))))

És egy reggeli mosoly.....
maggi99 2011 szept. 19. - 08:12:56
(56154/239045)
Szia,
Szerintem mindkettõnek nagy sikere lesz :)))
maggi99 2011 szept. 19. - 08:12:17
(56153/239045)
Örülök, hogy lassan mindenki bejelentkezett estére :))
10/10
diane 2011 szept. 19. - 08:09:51 10/10
(56152/239045)
Bocs, ezt a képet akartam berakni....
maggi99 2011 szept. 19. - 08:08:41
(56151/239045)
Szép reggelt Mindenkinek :))

Egy életmentõ kávé? :))))
10/10
diane 2011 szept. 19. - 08:08:34 10/10
(56150/239045)
Kedves, kedves Bidam!

Nagyon köszönöm a névnapi jókívánságot!
10/10
juud 2011 szept. 19. - 00:51:11 10/10
(56149/239045)
szisztok!
almodok!

mai koreai kincsemben van kronologiai oldal, amit mindig imadtam anno
(es vesszoparipam volt, h idoben kiteritetten azaz ugyanabban az idoben ki hol tartott? mit csinalt, talalt fel, epitett, gyogyitott, milyen kozossegi formakban eltek stb
szoval itt csak a 3 orszag es a vilag van egymas melle teve

megyek is , megnezem a vaskiraly elso reszet, h visszautazzak idoben ketezer evet.
maggi99 2011 szept. 18. - 23:43:27
(56148/239045)
Kedves Libaglyok, Kukucskálók, Olvasók,
Szép csillagfényes, hátmelengetõs, odabújós álmokat kinek-kinek kedve szerint :))
Sarkcsillagfényeset annak, akit illet :))
Aludjatok jól :)))
maggi99 2011 szept. 18. - 23:36:22
(56147/239045)
Jó filmnézést,
Odabújós álmokat :)))
Aludj jól :))
maggi99 2011 szept. 18. - 23:34:59
(56146/239045)
Aludj jól Cilike,
Csillagfényes. Hátmelengetõs álmokat :)))