10/10
BicskaMaxi 2011 febr. 04. - 13:29:24 10/10
(14245/239045)
Szerintem is, az idõk során csak mélyült ez a szerelem.

Állítólag van egy olyan német mondás, hogy "csak a meg nem történt tart örökké". Nem tudom, ez mennyire igaz, én mindenesetre beteljesülés-párti vagyok. :)
10/10
BicskaMaxi 2011 febr. 04. - 13:22:40 10/10
(14244/239045)
Megnéztük. Nekem nagyon tetszett, fõleg, hogy ott utólag meg is tudtuk beszélni. :)
8/10
edimir 2011 febr. 04. - 13:11:19 8/10
(14243/239045)
Igazad van, sõt szerintem az évek során ez a szerelem csak erõsödött, nincs a beteljesülés kiábrándító hatása, esetleg a hétköznapok koptató ereje sem kezdi ki...lásd megszokás, neki õ megnyugtató sziget és izgalmas kihívás egyszerre, és még sok minden eszenciája.
10/10
habbbea 2011 febr. 04. - 13:07:41 10/10
(14242/239045)
Megnéztétek már az Aranyvirág átkát?
És?
Tegu 2011 febr. 04. - 12:02:58
(14241/239045)
én bemásolom a beszélgetést a forgatókönyvirók egyikével, angolul van, sajnos nincs idõm leforditani, elnézést attól, aki nem érti.
remélem lejön a link, a röviditést nem fogadja el a fórum
http://www.hs.facebook.com/note.php?note_id=114126085268552&id=288913751479&ref=share
Tegu 2011 febr. 04. - 12:01:03
(14240/239045)
igy van, s ehhez még hozzájönnek olyan korabeli filozofiai meggondolások, amelyek számunkra idegenek, de az ázsiaiak számára teljesen természetesek, de itt pl. középpontban áll a bizalom kérdése, amely tekintetében majd minden pozitiv szereplõ ingadozik, nem ugy a Mishil féle csapat.
Tegu 2011 febr. 04. - 11:59:03
(14239/239045)
egyébként pedig a forgatókönyvirók eredeti szándéka szerint igazad is lehetne, mert Bidamot nem ilyennek tervezték, a forgatás alatt és a visszajelzések miatt alakitották bonyolultabbá és szimpatikusabbá a karakterét.
abban igazad lehet, hogy a szinész tette azzá a szerepet, amivé lett, de már eleve kilógott ugy megjelenésben, mint karakterben a többi közül, az még szándékosan történt, de a jellemén idõközben változtattak.
van egy hosszu angol nyelvü cikk errõl, nekem sokat megmagyaráz Bidamból is és a forgatókönyvirók elképzeléseirõl.
valójában sajnos az utsó 12 rész már csak ráadás volt, nem olyan mesterien kidolgozott mint az elsõ 50 Mishil haláláig.
Tegu 2011 febr. 04. - 11:52:54
(14238/239045)
szerintem vissza kéne nézned, én is azt tettem, s egészen más megvilágitásba kerül az, amit most szerintem egészen tévesen hiszel.Éppen Tokmán nyitotta rá a szemét arra, hogy lehet célja is a létének, a származásával kapsolatos titkok ugyan megzavarták, de esélyt adtak arra, hogy többre legyen lehetõsége, hwarangnak sem unalomból jelentkezett, fontosak a párbeszédek és az, hgoy rengeteg alkalommal jelen van a célok meghatározásánál és neki az tetszik, amit Tokmán célként kitüzött, amellé teszi le a voksot, igaz nem az ország, hanem Tokmán szeretetéért.
dr molnár marianna 2011 febr. 04. - 11:47:23
(14237/239045)
Arra egyébként rájött már valaki miért kérdzegette mindig ingerülten Munnó Bidamot,hogy megint húst ettél? Vegetáriánus volt? Vagy azt hitte ha állatokat se enged neki ölni tplálkozás céljából sem akkor majd az emberekhez is kegyesebb lesz?
De ahogy így eszembe juttattad, az elején tényleg elég drasztikus volt a belépõje.Flegma, pökhendi...nem is tudom igazán milyen jelzõt is írjak, de valahogy tudtam, hogy na innét lehet aztán nagyot változni, és Deokman - Yushin páros lesz az aki felnyitja a szemét, hogy JÉÉÉÉ.. ilyen kapcsolat is lehet 2 ember között? Ember mert akkor még nem tudta, hogy Deokman nõ.Csak kicsit késõbb. De eleinte még ezen is csak nevetett..mi az ezek csak nem szeretik egymást????
9/10
napraforgó 2011 febr. 04. - 11:45:13 9/10
(14236/239045)
Szerintem kezdetben Bidám elõtt nem lebegett olyan magasztos cél Tokmán követésekor, mint Tokmán hercegnõkénti elismertetése, pláne nem a három királyság egyesítése - errõl még csak nem is hallott. Illetve a Munno melletti vándorlás során kitalálhatta, bár Munno biztos nem kötötte az orrára, hogyan képzeli a megvalósítást.
Inkább csak egy unatkozó vidéki fiút láthattunk, aki elõtt megcsillan a lehetõség, a fõvárosba kerülhet, izgalmas élet vár rá, izgalmas emberekkel ismerkedhet meg, stb. Vonzotta Tokmán elkötelezettsége célja iránt, de az nem az õ célja volt. Jópofa dolog volt mellette lenni, neki segíteni, semmi több. Tetszett neki, hogy harcokban is kipróbálhatta magát - hol volt erre lehetõsége a vidéki falvakban? A vidéki posványból bekerült a csillogó nagyvárosi életbe, a merõ unalom élete egycsapásra izgalmas lett.
Jusin valóban elkötelezte magát Tokmán célja mellett - az egész élete példa is volt erre. De Bidám? Neki volt valaha valamilyen célja? Megjelent a párviadalon, Hvarang akart lenni. Kicsikarta Munnotól annak elismerését, hogy a tanítványa - nagyon nem szívesen adta meg - és onnantól úgy élt, mint egy hváráng? Nem. Nem gyûjtött katonákat, nem tartott kiképzéseket, csak az egyszál Csuncsunak, mikor a többiek úgy gondolták, hogy nem árt kicsit megnevelni a fiatalurat.
És ekkor is jószerivel csak Munno nyomában járt, lesekedett utána, stb. Így jutott a tudomására a származása titka is. És ekkor mászott be a bogár a fülébe és kezdett zümmögni. Odáig csinálta, amit Tokmán mondott neki, onnantól külön útjai voltak. Titokban találkozgatott Misillel, kirándulni mentek, stb. És ezekrõl az utakról már nem tájékoztatta Tokmánt, illetve senkit sem. nem állta ki Tokmán bizalom próbáját (elásott levél), Titokban felkereste a lázadó Misilt az elfoglalt erõdben, stb, stb.
Olyan kémszervezetet épített ki a patkányképûvel, amelynek ténykedésére már nem volt Tokmánnak rálátása, nem tartotta kézben a Misil klánt, sõt az az elégedetlenkedõk gyûjtõhelye lett.

Nem, nem tudom sajnálni. Illetve csak sajnálni tudom, esetleg megérteni, hogy mit miért tett, de egyetérteni vele, szeretni nem. Biztos vagyok benne, hogy ha egy kevésbé szimpatikus színész alakítja a szerepét, nem lennének annyian oda érte, sõt a legtöbben azt mondanák, hogy azt érdemelte, amit kapott, magának kereste a bajt.
dr molnár marianna 2011 febr. 04. - 11:40:38
(14235/239045)
Egyértelmû, hogy a személyt szerette úgy ahogy volt. Amikor megismerte fiatalon akkor is és ez kitartott életük végéig...ami sajnos hamarabb és nem úgy következett be ahogy mi nõk nagyon sokan szerettük volna.
De ez Yushinra is úgyanúgy vonatkozik. Õs is a személyt az egyéniséget szerette Deokmanban ...õ még régebb óta természetesen. A különbség persze az, hogy míg Yushinnak az élet máshol is adott szeretetet, szülõktõl, barátoktól... addig Bidam úgy érezhette és tényleg így is volt, hogy ezért a szeretetért neki küzdeni kell, mert õ csak úgy " ALANYI JOGON " valahogy nem kapta meg senkitõl. Ha deokman nem lett volna királynõ akkor õ el tudta volna FOGADNI Bidamot minden rossz és jó tulajdonságával együtt ,úgy érzem. De õt a pozíciója akadályozta meg abban ,hogy ennek az érzésnek gátak nélkül utat engedjen. Hát ez volt Bidam tragédiája. De ha nem lett volna trónra törõ célja Deokmannak, akkor meg elment volna Yushinnal és vele élt volna boldogan, szóval Bidam sajnos mindenképpen ezzel a beteljesületlen szerelem karmával született.
Tegu 2011 febr. 04. - 10:59:26
(14234/239045)
nem, a cél akkkor jelent meg elõtte, amikor elhatározta, hogy Tokmánnak fog segiteni, õt fogja követni, ezt el is mondta mesterének, aki ezzel végre valami reményt látott megcsillanni Bidam jellemében, amit haldoklásakor el is mond neki.
Hogy õ, Bidam, hogy gondolkozott a hatalommal kapcsolatban, azt MIshil fogalmazta meg, leegyszerüsitve, mig Mishilnek a hatalom érdekében kellett az emberek szeretetét elérni /ezt jól megtanulta a király ágyasaként/ addig Bidam egy ember szeretetéért akarta a hatalmat.
Abban a korban, amikor vér /és csont:)/ szerinti jogok illetik meg az embereket nem olyan jellemtelen dolog ám kiváncsian utánamenni a származásnak, s még az is elfogadható, hogy megzavarodik.
de nem a hatalom kellett neki, arra csak eszközként tekintett.
twillight 2011 febr. 04. - 10:48:10
(14233/239045)
Szerintem jót tett a sorozatnak hogy nem Misil halálával ért véget, többek között mert úgy csak egy Palota Ékköve-klón lett volna.

Így a befejezés sokkal realisztikusabb lett, és a királynõ nem maradt mitikus magasságokban, hanem attól lett nagyszerû a szememben, hogy bár halálakor is látszólag minden úgy ment ahogy régen, de számos problémát leküzdött.
A slusszpoén a végén (Hjusin elfoglalta Pekcsét) pedig kihozta a kissé valóban ellaposodó Bidam-szál okozta hangulatot a gödörbõl.
10/10
BicskaMaxi 2011 febr. 04. - 10:42:06 10/10
(14232/239045)
"Én úgy gondolom, hogy õ nem annyira Tokmán 45 éves szûzies testéért volt oda, hanem a rajta keresztül elérhetõ még magasabb pozicióért."

Szerintem a személyt szerette úgy, ahogy volt. Ahogy én láttam, a pozíció mellékes, ill. csak eszköz lett volna a számára.
9/10
napraforgó 2011 febr. 04. - 10:21:49 9/10
(14231/239045)
Én is kedveltem Bidámot - dacára, hogy úgy jelent meg, hogy a parasztokat abajgatta a gyökerekért, aztán meg lekaszabolt néhány álruhás katonát egy kis széttaposott csirkehusiért.
Kim Nam Gil igazán vonzóvá tudta tenni a figurát.
De ha eltekintünk az õ sármjától, ez a fiatalember egy nagyon engedetlen, makacs, önfejû személy, lusta, nem fogad szót a mesterének, kérdezés nélkül támad, stb. Bátor, sõt vakmerõ, de nincsenek céljai. Él bele a világba. Segít Csonmjongnak, Jusinnak, Tokmánnak, de csak mert úgy tartja a kedve.
A cél elõször akkor jelenik meg elõtte, mikor véletlenül kihallgatja Munno beszélgetését, és rájön, hogy királyi származású, joga lenne a trónra. Innentõl kezdi keresni a származása titkát, az anyja elismerését. Ezzel ellentétbe állítja Tokmánnak, már mint hercegnõnek az elismerését. Lám mégiscsak vagyok valaki, ismeretlenként is megbecsül valaki. Tetszik neki, hogy hirtelen nagyot emelkedik a ranglétrán, de szerintem sohase felejti el, hogy lehetne õ még feljebb is. Ezt erõsíti benne a maradék Misil klán, meg a szinte korlátlan hatalma Védõrség vezetõjeként.
Nem vitatom, hogy szerette Tokmánt, valószínûleg. De azt nem hiszem, hogy olyan cölibátusban, önmegtartóztató életet élt volna, mint Tokmán. Talán nem volt hivatalos felesége, talán csak az akkori, ottani nyilvánosházakba látogatott el idõnként. Én úgy gondolom, hogy õ nem annyira Tokmán 45 éves szûzies testéért volt oda, hanem a rajta keresztül elérhetõ még magasabb pozicióért. Akarta, hogy felnézzenek rá, hogy tiszteljék, és ezt Tokmánon keresztül érhette el. És ott tévedett, amikor azt hitte, hogy õt kikerülve is megkaphatja mindezt. Ez olyan férfimentalitás - felülre kerülök, és magamhoz emelem a szeretett nõt.
És itt látszik újra Kim Nam Gil zseniális játéka, a hataloméhes, gátlástalan, vérszomjas férfit úgy tudta ábrázolni, hogy a végén mindenki megsajnálta, a hölgyek papírzsepik tucatjait öntözték tele könnyeikkel.
9/10
dorombka 2011 febr. 04. - 09:37:13 9/10
(14230/239045)
Szerintem az erõs értékelés, hogy a hatalmat akarta.Szerintem , csak nem akart passzív papucsnak látszani a szeretett nõ elõtt.
Sajnos hiába volt gyors felfogású, nem volt elég okos, hogy a dolgokat a helyükön értékelje.Vagy a vörös köd mindig csak késõn kezdett oszolni.Neki a végén már csak túl késõn , bele is halt.

Mindenkinek jó hétvégét.Majd késõbb felnézek.Ezek a hétvégi kibeszél(get)ések és éjszakai megvilágosodások nagyon tanulságosak és üdítõek.
9/10
napraforgó 2011 febr. 04. - 09:17:46 9/10
(14229/239045)
Mielõtt a 15 oldal hátralékomat végigolvasnám, csatlakozom hozzád.
Miért emlékszik Bidám arra - és végig ott motoszkál benne - hogy az anyja, Misil el akarta távolítani Szorabólból, amikor a katonai puccsot készítették elõ.
Ezt valahogy az anyai szeretet csekély megnyilvánulásaként értelmezte, holott Misil többször hangoztatta, hogy eldobtam azt a gyermeket, nem törõdöm vele többet.
Miért nem "emlékszik" arra, hogy Tokmán is elküldte, Csukva járásba valami kis feladattal - el akarta távolítani - amikor az ellenfeleivel le akart számolni?
Zálogát adta a szerelmének, a bizalmának, a páros gyûrû egyikét adta neki és engedte(!), hogy Bidám megfogja a kezét nyilvánosan(!), nem zárt ajtók mögött.
Itt mindenki azzal jön, hogy elhúzta a kezét... Na de meddig fogdossa? nyilván nem engedhette, még a választott võlegényének sem, hogy idõtlen-idõkig szorongassa a kezét plénum elõtt!
Hát ha valakinek ennyi jelzés nem elég bizonyítékként, az ne nyavajogjon, hogy nem szeretik.
Nekem az a véleményem, hogy Bidám igenis kifogásokat keresett, nem
aakarta, hogy a királynõ oldja meg a helyzetet, õ akart intézkedni. Vagyis nem a királynõ szerelme volt az õ igazi célja, hanem a legfõbb hatalom.
Lehet, hogy ezt magának sem vallotta be igazából, de a viselkedése, megnyilvánulásai nagyon is erre mutattak.
Az meg természetes, hogy harcolva akart meghalni és nem a bitófán lógni árulóként.
9/10
dorombka 2011 febr. 04. - 09:06:21 9/10
(14228/239045)
Azt csak a kémeknek szabad.Lehet, hogy fel-fel bukkan itt is néha.De mi õt sem bántjuk.Csak tanulhat,szerethet,barátkozhatés élhet...
9/10
dorombka 2011 febr. 04. - 08:59:31 9/10
(14227/239045)
Ez szép és tanulságos volt, köszönjük.
9/10
dorombka 2011 febr. 04. - 08:50:13 9/10
(14226/239045)
Köszönjük ezt az összefoglalót.Személy szerint egyetértek fejtegetéseddel.Egy észrevételem van csak.Az én emlékeimben - bár lehet, hogy félreértettem valamit- Misil hwarang volt.Lehet, hogy nem akkor, amikor a királyt megmentette, de többek között ezért az érdemeiért -és persze a tudásáért-õ lett a király támogatásával és kérésére hwarangalakulat egyik megalapítója .