10/10
offtopic
erdling 2009 febr. 27. - 21:33:08 10/10
(44/144)
off:
kicsit visszaolvasva korábbi hozzászólásokhoz azt látom, hogy többen megkérdõjelezik jackie chan, samo és társaik harcmûvész mivoltát, pl. úgy, hogy bruce leehez hasonlítgatják õket.
a legtöbb mester egyáltalán nem vesz (vett) részt versenyen, egész egyszerûen azért, mert a legtöbb harcmûvészet nem verseny, hanem életmód-életfilozófia alapú. az ilyen embereket hogy (de leginkább: minek???) méritek egymáshoz?
vagy milyen alapon mondja bármelyikõtök, hogy egy judos, vagy egy taichis, vagy egy taekwondós mester jobb vagy rosszabb a másiknál???

egyáltalán, ez az egymáshoz méregetés nevetséges. ha jól emlékszem, anno tizenévesen csináltuk mi is, kezdõ karatésként, talán 6-7. kyu-ig. ha ezt a szintet már elhagytátok, akkor viszont több, mint szomorú... :(
10/10
erdling 2009 febr. 26. - 20:17:03 10/10 Előzmény ogertsz
(43/144)
Nagy részben egyetértek veled. Bruce Lee filmenkénti megújulását, kifejezetten a harcjelentekre értettem. Természetesen, ez annál sokkal öszetettebb. Jackie Chan elsõ sorban színász, míg Bruce Lee elsõ sorban harcmûvész volt. Azt ne felejtsd el, hogy Chan kényszerbõl váltott erre az ugarabugra, vicces harcmûvészeti filmekre, hiszen elõtte õ is Bruce lee-t utánozta, ami késõbb kiderült, hogy zsákutca. Nekem kifejezetten tetszik, hogy rátalált a saját utjára, és úgy jó, ahogy van.
Viszont a harci jeleneteit komolyabbnak, jobbnak tartani a Bruce Lee által megkoregrafált, az utolsó mozzanatig fanatikusan kidolgozott harci jeleneteknél, az nem sok hozzáértésrõl tanúskodik.

szerintem egyetértünk.
a "kényszer", ami miatt jackie más útra tért, minden nézõ szerencséje volt, azt hiszem. az utolsó mondatod gondolom nem értettem, valaki ezt mondta volna korábban? lee és chan nem összehasonlíthatóak ilyen módon (mint "ez jobb", "ez kidolgozottabb"), annyira más, amit a filmekben produkáltak, s a maga nemében ez is, az is tökéletes.
10/10
offtopic
ogertsz 2009 febr. 25. - 18:26:23 10/10 Előzmény erdling
(42/144)
elnézést, amennyiben ez bizonyos szempontból offtopic lesz.
az elõbb egy megjegyzésedre szerettem volna válaszolni, ami jackie chan és bruce lee összehasonlításáról szól.
nem értem, miért gondolod, hogy jackie koreográfiái lee-étõl (leminõsítõleg írod) "nagyon messze vannak". egyszerûen csak a harci jelenetek két gyökeresen eltérõ megközelítésérõl van szó.
lee valóban hozott újat, de az nem az eszközhasználat volt (nunchaku kard ellen, stb, ahogy írod, s amelyek elõtte így vagy úgy, de szinte már minden filmben szerepeltek), hanem az akciók realitásszintjének korábban alig (vagy sosem) látott megvalósítása. egy átlagembernek sosem tûnt volna fel olyan minimális eltérés, hogy az egyik filmben még csak nunchaku, aztán nunchaku vs. nunchaku, aztán taekwondo. bruce lee nem ettõl volt "megújuló" és még kevésbé lehetett ez sikerének oka.

szerintem lee közönségsikerének alapja a filmjeibe ültetett üzenet volt: "ez a valódi harc, nem humbug, káprázat, kötélen rángatás! én ezt meg tudom csinálni, bármennyire hihetetlen, és te is megtanulhatod!"
és a saját szerencséjét kovácsolva, akarva-akaratlan pontot tett az addig domináns "kötélenrángatós-fantasztikus" kungfumesék végére.

visszatérve az eredeti kérdéshez: ha bruce lee hozott valami újat, és hidd el, az sokkal, de sokkal több volt a filmben található fegyvertények változtatgatásainál, akkor jackie chan-nek legalább ekkora érdem jutott a harcmûvészettel kapcsolatos filmek világában, mert õ tette valóban könnyeddé és bárki számára emészthetõvé ezt a mûfajt. elõtte senkinek nem sikerült tartósan vicces hangulatot csempészni a "kungfuba" anélkül, hogy az ne vált volna a szándékkal ellentétben inkább teljesen nevetségessé.
bruce lee keze alatt a filmekben felnõtté vált a harcmûvészet, jackie chan pedig szórakoztatóvá tette. ma többnyire e két hatás ötvözeteit látjuk.

Nagy részben egyetértek veled. Bruce Lee filmenkénti megújulását, kifejezetten a harcjelentekre értettem. Természetesen, ez annál sokkal öszetettebb. Jackie Chan elsõ sorban színász, míg Bruce Lee elsõ sorban harcmûvész volt. Azt ne felejtsd el, hogy Chan kényszerbõl váltott erre az ugarabugra, vicces harcmûvészeti filmekre, hiszen elõtte õ is Bruce lee-t utánozta, ami késõbb kiderült, hogy zsákutca. Nekem kifejezetten tetszik, hogy rátalált a saját utjára, és úgy jó, ahogy van.
Viszont a harci jeleneteit komolyabbnak, jobbnak tartani a Bruce Lee által megkoregrafált, az utolsó mozzanatig fanatikusan kidolgozott harci jeleneteknél, az nem sok hozzáértésrõl tanúskodik.
DefSenseii 2009 febr. 17. - 01:21:10
(41/144)
Don The drugonyos wilson meg elmehet a jó ****** *****-ba még én is elverném ki adta neki a drugony nevet..
DefSenseii 2009 febr. 17. - 01:19:21
(40/144)
wowowowowowowoaaaaa piff paff fele úgytudnék ütni rúgni mint Lee én lennék a világ császára jeee
Hajrá Lee reméljük születik vagy született még egy hasonló császár aki filmekben fog szerepelni
10/10
planeta 2009 febr. 14. - 21:10:23 10/10 Előzmény Balta
(39/144)
Így van. Bruce Lee nem is állította soha, hogy amit a filmjeiben látni lehet, az a Wing Chun. Õ kialakította - és folyamatosan alakította - a saját irányzatát, és mindig saját magát adta a filmekben.
Jackie Chan-t nem is érdemes vele összehasonlítani, nagyon bírom õt, de a közelébe se érhet Bruce Lee-nek.
Balta 2009 febr. 13. - 17:07:09
(38/144)
A petícióhoz én is csatlakozom.

Az elõzõ oldalon olvasható vita JC rajongójától kérdezném, hogy milyen harcmûvészetet gyakorol és mióta? Ne adj' Isten hány valódi, ill. versenyküzdelemben vett részt? Csak mert aki azt mondja, hogy JC jobb és képzettebb mint BL., hát annak nem sok lövése van a harci mûvészetekrõl, legfeljebb egy képzelgõ kamasz. Az mondani, hogy JC ugrabugrája színvonalasabb küzdelem, mint CN, és BL Colosseumos küzdelme. Sõt, ugye azt írod, hogy az úgy ahogy van szar, míg Jackie sokkal jobb. Hát ne haragudj fiam, de ez a te hozzáértésedet minõsíti.

Lábjegyzetként még megemlíteném, hogy teljesen mindegy, hogy BL mennyit járt Yp Man iskolájába, mivel amiket a filmeken csinál, annak köze nincs a Wing Chunhoz.
10/10
Lbándi 2009 febr. 10. - 23:01:23 10/10
(37/144)
"Én betiltanám a szélesvásznú filmek átírását 4:3-ra"
Ha aláírást gyûjtesz a cél érdekében én leszek az elsõ :)
10/10
curka 2009 febr. 10. - 22:57:19 10/10
(36/144)
Ez a kedvenc kung-fu - karate filmem. Sokat ront a minõségén, hogy 4:3 arányban adja még a Film+ is. Sokszor a küzdõ felek a kép két szélén állnak, ami így pont lemarad, mi pedig nézhetjük középen a nagy semmit. Én betiltanám a szélesvásznú filmek átírását 4:3-ra, fõleg, hogy egyre több a 16:9-es tv nálunk is. A többiek pedig nézzék alul felül fekete csíkkal. Így bár kisebb méretben, de a teljes filmet láthatják.
10/10
Lbándi 2009 febr. 10. - 22:42:46 10/10
(35/144)
Igaz.
zolko mitic 2009 febr. 10. - 22:31:29
(34/144)
bosi és ez már köel 40 éves film:)
zolko mitic 2009 febr. 10. - 22:29:51
(33/144)
ez volt ez elsõ olyan film amely hatott rám!
még csak 6 éves voltam és nem videón hanem 1 super8-as vetitõn láttam.ennek hatására is kezdtem el foglalkozni a harmüvészettel,ennyi rólam.a filmmüvészet pedig nagyon sokat köszönhet Bruce Lee-nek.a Fist of Fury-ban pl. Jackie Chan volt az egyik kaszkadör.Arról nem is beszélve hogy az akciófilmek alapjait az Ö zseniális meglátásai alapján a mai napig alkalmazzák.
10/10
erdling 2009 febr. 10. - 22:00:05 10/10 Előzmény ogertsz
(32/144)
elnézést, amennyiben ez bizonyos szempontból offtopic lesz.
az elõbb egy megjegyzésedre szerettem volna válaszolni, ami jackie chan és bruce lee összehasonlításáról szól.
nem értem, miért gondolod, hogy jackie koreográfiái lee-étõl (leminõsítõleg írod) "nagyon messze vannak". egyszerûen csak a harci jelenetek két gyökeresen eltérõ megközelítésérõl van szó.
lee valóban hozott újat, de az nem az eszközhasználat volt (nunchaku kard ellen, stb, ahogy írod, s amelyek elõtte így vagy úgy, de szinte már minden filmben szerepeltek), hanem az akciók realitásszintjének korábban alig (vagy sosem) látott megvalósítása. egy átlagembernek sosem tûnt volna fel olyan minimális eltérés, hogy az egyik filmben még csak nunchaku, aztán nunchaku vs. nunchaku, aztán taekwondo. bruce lee nem ettõl volt "megújuló" és még kevésbé lehetett ez sikerének oka.

szerintem lee közönségsikerének alapja a filmjeibe ültetett üzenet volt: "ez a valódi harc, nem humbug, káprázat, kötélen rángatás! én ezt meg tudom csinálni, bármennyire hihetetlen, és te is megtanulhatod!"
és a saját szerencséjét kovácsolva, akarva-akaratlan pontot tett az addig domináns "kötélenrángatós-fantasztikus" kungfumesék végére.

visszatérve az eredeti kérdéshez: ha bruce lee hozott valami újat, és hidd el, az sokkal, de sokkal több volt a filmben található fegyvertények változtatgatásainál, akkor jackie chan-nek legalább ekkora érdem jutott a harcmûvészettel kapcsolatos filmek világában, mert õ tette valóban könnyeddé és bárki számára emészthetõvé ezt a mûfajt. elõtte senkinek nem sikerült tartósan vicces hangulatot csempészni a "kungfuba" anélkül, hogy az ne vált volna a szándékkal ellentétben inkább teljesen nevetségessé.
bruce lee keze alatt a filmekben felnõtté vált a harcmûvészet, jackie chan pedig szórakoztatóvá tette. ma többnyire e két hatás ötvözeteit látjuk.
10/10
erdling 2009 febr. 10. - 21:18:43 10/10 Előzmény ogertsz
(31/144)
ez a film minden bénasága ellenére a mûfaj egyik legjobbja, bruce lee egyszerû és isteni :)
10/10
gabroca 2009 febr. 10. - 21:08:58 10/10
(30/144)
ezt a filmet évente meg lehet nézni, oly kellemes!
neugassaman 2009 febr. 10. - 19:17:55
(29/144)
Közbelép, de már vagy hanyadjára? :)Nem volt rossz 73-ban...
10/10
becefix 2009 febr. 10. - 18:55:46 10/10
(28/144)
Kevés trükk,annál több eredetiség.Mind ez 73-ban.KIRÁLY!
10/10
becefix 2009 febr. 10. - 18:55:11 10/10
(27/144)
Kevés trükk,annál több eredetiség.Mind ez 73-ban.KIRÁLY!
10/10
planeta 2009 febr. 10. - 17:55:15 10/10
(26/144)
Fantasztikusan jó film! Egyik kedvencem (igazából fej-fej mellett a Tomboló ököl-el) Remélem, nem vágják meg jó szokásuk szerint...
10/10
Lbándi 2009 febr. 10. - 16:43:40 10/10
(25/144)
Én még moziban láttam gyerekfejjel.Nagyon nagy élmény volt.