erroris 2009 febr. 10. - 16:24:55
(24/144)
Nagy-nagy kedvencem!Igazából nekem az alámondós VHS jelenti az igazi nosztalgiát a maga kis szánalmas mivoltában:D
10/10
Lbándi 2009 febr. 10. - 16:06:28 10/10 Előzmény huntofa
(23/144)
Ha a retekklubos vágott verzíót adják le sok örömöd nem lesz benne..
1/10
huntofa 2009 febr. 10. - 12:27:39 1/10
(22/144)
Bruce Lee megmutatja , hát kíváncsi leszek rá. Egy próbát megér ha már leadja a Film+
10/10
Lbándi 2009 febr. 10. - 11:02:08 10/10
(21/144)
Jól tudod.
DefSenseii 2009 febr. 10. - 02:51:52
(20/144)
Ja, Jet Lit és a többieket digitálisan szokták begyorsítani... Wtf.. Hát ennyit errõl, persze nem béna Jet Li sem csak épp közelébe se ér Bruce Leenek.
Tony Jaa viszont egész jó, bár õ sincs olyan jó de határozottan a legjobb a sárkány óta.
DefSenseii 2009 febr. 10. - 02:50:21
(19/144)
Úgy tudom hogy Bruce Lee mozdulatait lassították, mert csak így volt látható filmen olyan gyors volt, ezekután írja be valaki hogy lassú a verekedés ok.
10/10
Lbándi 2009 febr. 10. - 00:12:34 10/10
(18/144)
A mûfaj talán legjobb darabja.
Bruce Lee pótolhatatlan harcmûvész (és filozófus).
10/10
ogertsz 2009 jan. 22. - 22:59:52 10/10 Előzmény zee944
(17/144)
"20 filmmel a háta mögött, amikben gyerekszínészként játszott, és semmi közük nem volt a harcmûvészetekhez."

Nem arról volt szó, hogy harcmûvészati filmekben játszott, hanem arról, hogy JC-hez képest hol volt 18 évesen. Jackie 18 évesen még csak kaszkadõr volt, és nem is kapott szerepet,(fõszerepet pláne nem), míg Bruce Lee 18 évesen már több fõszerepen volt túl. Jackie Bruce Lee halála után is alig kapott szerepet, ezért Ausztráliába költözött, és egy étteremben dolgozott.

"Egyébként arra a mondatodra reagáltam, hogy Chan csak kaszkadõrnek volt jó Lee mellett - naná, hiszen még csak 17 éves volt, Lee meg 31."

Nem életkor függvénye, hogy vki színész vagy kaszkadõr. Jackie kényszerbõl lett kaszkadõr, mert nem kapott jó szerepeket.

"Yip Man 1972-ben meghalt. Kitõl kellett volna leckéket vennie Channek, pláne 1994-ben? Bruce Lee egyébként elsõsorban Wong Shun Longtól és William Chengtõl tanulta a Wing Chunt, Yip Mantõl csak keveset, és az egészre másfél vagy 2 évet áldozott. Kérdezz meg egy harcmûvész mestert, hogy mennyire elég ez egy stílus elsajátításához. Semennyire. Yip Man megítélése amúgy is vitatott kungfus körökben."

Yip Mantól valóban keveset tanult, de ez csak azért volt, mert áskálódtak ellene. Cheungot ugyanannyi idõs volt, mint Bruce Lee, csak elõbb kezdte a Wing Chunt. Yip Man tanította tovább Lett, csak Cheungon keresztûl, tehát WC sosem volt Lee mestere, és végül nem is lett olyan jó.
Nem Yip Man megítélése vitatott, hanem Leung Tingé, aki csak a pénzt hajszolja, és nem igazi Man tanítvány. Yip Man az utolsó harcmûvészek egyike volt aki még a régi Wing Chun oktatásban részesült.

"Ezt - Dan Inosantot leszámítva - nem vitatom, de arra azért vigyázott, hogy el ne halványítsák õt."

Erre nem értem, hogy hogyan vigyázott, hiszen általában szabad kezet adott a harci jelenteknél, vagyis nem kérte, hogy más stílusban küzdjenek, jelenjenek meg, mint amik. Jim Kelly pl külön megjegyezte, hogy Lee nem szólt bele, mit hogyan csináljon, hagyta, hogy a saját stílusában küzdjön.

"a Dragon Fist-ben ugyanazt a bosszúszomjas, szoborarcú, harcmûvész-zsenit alakítja - ami megint nem véletlen, hiszen a filmet eredetileg Bruce Lee-nek írták - csak már a saját értelmezése szerint, nem valaki más mozdulatait és arckifejezéseit betanulva. Jóval kifinomultabb, mint Lee Fist of Fury-ja. Persze 1971-ben a Fist of Fury tökéletes volt."

A Dragon Fist jó film... nincs benne ugarbugra és gyerekes bolondozás, viszont pont emiatt nincs is benn újítás, csak a megszokott klisék.
Chan csak kéõsbb jött rá, ha igazi sikert akar, akkor nem utánoz, hanem saját stílust teremt.

"Minden idõk legjobban megkoreografált jelenetei Sammo Hung és Jackie Chan nevéhez fûzõdnek."

Ezt vitatom. Nagyon jó, amit csinálnak, de Bruce lee harci koreogrifájától, nagyon messze vannak. Ezt õk maguk is elismerik. Jackie ritkán tudott megújúlni, míg Bruce Lee minden filmjében hozott valami újat a harci jelentek terén. Fist of Fury: nunchaku kard ellen, ember a kard ellen, ember egy egész Budo iskola ellen, orosz harcmûvész stb.. Way of the Dragon: két nunchaku, botvívás, amerikai karatésok,tae kwon do.
Enter the Dragon: két bot, mai MMA-nak megfelelõ küzdelem S. Hunggal.
Game of Death: (ez lett volna a legjobb filmje) nunchaku nunchaku ellen, judos ellenfél, 2 méter feletti ellenél.
Ez volt a sikerének a titka, hogy meg tudott újulni.
zee944 2009 jan. 22. - 16:23:56 Előzmény ogertsz
(16/144)
Azért ez hihetetlen... ugyan milyen logika szerint igazol téged az a videó, amiben 10 bunyó között van 6-7 teljesen hagyományos verekedés, de te melldöngetve rávetted magad arra a kettõre, ami csak poénkodás?

Jobban örülnél, ha belinkeltem volna 7 különbözõ videót, amit úgysem nézel meg? A másik videóban úgy tízféle filmbõl van vagy 20 jelenet, talán 1-2 közülük "ugrabugra". Máskor hunyd be a szemed, ha akrobatikát látsz.
offtopic
zee944 2009 jan. 22. - 16:19:27 Előzmény ogertsz
(15/144)
"Látom, tudsz te normálisan társalogni, érvelni csak kár, hogy szólni kell érte." --> Szólni kellett érte...? Te sem érveltél, csak állítottál valamit, ahogyan én is.

"Hogy hol volt Bruce Lee 18 éves korában? Amerikában, de vagy 20 filmmel a háta mögött, amit Hong-Kongban forgatott." --> 20 filmmel a háta mögött, amikben gyerekszínészként játszott, és semmi közük nem volt a harcmûvészetekhez.

"De nem az a krédés, hogy õ hol volt, hanem az, hogy Chan, hol lett volna, ha nincs Bruce Lee!" --> Hol lenne a Led Zeppelin, ha nincs a Beatles? Egyébként arra a mondatodra reagáltam, hogy Chan csak kaszkadõrnek volt jó Lee mellett - naná, hiszen még csak 17 éves volt, Lee meg 31.

"A Rumble in the Bronx forgatása elõtt attól a Leung Tingtõl vett leckéket, aki csak másodvonalbeli tanítványa volt Yip Mannak. Bruce Lee meg elsõ vonalbeli..." --> Yip Man 1972-ben meghalt. Kitõl kellett volna leckéket vennie Channek, pláne 1994-ben? Bruce Lee egyébként elsõsorban Wong Shun Longtól és William Chengtõl tanulta a Wing Chunt, Yip Mantõl csak keveset, és az egészre másfél vagy 2 évet áldozott. Kérdezz meg egy harcmûvész mestert, hogy mennyire elég ez egy stílus elsajátításához. Semennyire. Yip Man megítélése amúgy is vitatott kungfus körökben.

"Chuck Norrisra, Bob Wallra, Bob Bakerre, Dan Inosantora, Whong in Sikre stb. bízta akik nem akárkik a harcmûvészetekben." --> Ezt - Dan Inosantot leszámítva - nem vitatom, de arra azért vigyázott, hogy el ne halványítsák õt. (Miért hoztad fel õket? Chan filmjeibõl is lehet hasonló neveket mondani, de miért ezt hasonlítgatjuk?)

"A Fist of Fury 2 fõszerpét kapta, de óriásit bukott vele, mert nem tudta hozni azt a szintet, amit Bruce Lee filmjeiben megszoktak az emberek." --> Maga a film volt rossz, ebbe Channek gyakorlatilag nulla beleszólása volt. Parancsra kellett imitálnia Bruce Lee stílusát. Tényleg rossz lett. Pár évvel késõbb a Dragon Fist-ben ugyanazt a bosszúszomjas, szoborarcú, harcmûvész-zsenit alakítja - ami megint nem véletlen, hiszen a filmet eredetileg Bruce Lee-nek írták - csak már a saját értelmezése szerint, nem valaki más mozdulatait és arckifejezéseit betanulva. Jóval kifinomultabb, mint Lee Fist of Fury-ja. Persze 1971-ben a Fist of Fury tökéletes volt.

"Minden idõk legjobban megkoreografált harci jelentei, Bruce Lee nevéhez fûzõdnek." --> Minden idõk legjobban megkoreografált jelenetei Sammo Hung és Jackie Chan nevéhez fûzõdnek. Bruce Lee nevéhez az fûzõdik, hogy újra népszerûvé tette a kung fu filmeket, és egy új látványt, új harcmodort hozott a vászonra, ami sokkal szórakoztatóbb és reálisabb volt, mint a korábbi repkedõs wuxyák és tradicionális, bemutatóízû kung fu filmek. Ez is óriási dolog, kétségkívül úttörõ lépés volt, és késõbb valószínûleg még ennél jóval többet tett volna, de már nem volt rá ideje. R.I.P.

"Ami nem tetszett, hogy érvek helyett szeméyleskedésre és alpári stílura váltottál. Erre nem vagyok vevõ, én csak az érveket fogadom el." --> Ezt mintha én mondtam volna az elõzõ hozzászólásomban, csak épp neked. Olvasd vissza a saját hozzászólásaidat, és magyarázd el, az enyémek mitõl voltak alpáriak vagy személyeskedõk... de inkább javaslom, ne ragozzuk.
10/10
ogertsz 2009 jan. 21. - 22:32:34 10/10
(14/144)
Amia belnkelt videot illeti, pont engem igazol. A Top 10 JC bunyóban, a 9. a Street Fighter kifigurázás, ami tele van trükkökel. A Police Story-s játszótéri verekedés is ugrabugra a hinta és mászóka körül. Ez mind vicces, de nem sok köze van a komoly harchoz. Neked ez tetszik, nekem meg a Colosseumos küzdelem.
10/10
ogertsz 2009 jan. 21. - 22:27:48 10/10 Előzmény zee944
(13/144)
Látom, tudsz te normálisan társalogni, érvelni csak kár, hogy szólni kell érte.
Jackie 17-18 éves volt amikor a Fist of Fury és Enter the Dragon filmekben kaszkadõrködött. Nagyon jó kaszkadõr volt, pl tökéletesen játszotta a kitört nyakú harcost az Enter the Dragonban.
Viccet félretéve, tényleg kiváló kaszkadõr, de harcmûvésznek csak jó, de semmiképpen nem kiváló.
Hogy hol volt Bruce Lee 18 éves korában? Amerikában, de vagy 20 filmmel a háta mögött, amit Hong-Kongban forgatott. De nem az a krédés, hogy õ hol volt, hanem az, hogy Chan, hol lett volna, ha nincs Bruce Lee!
Igen, áruld el, hogy ki volt Bruce Lee dublõre, hiszen nagyon veszélyes, autós-üldözéses jeleneteket forgatott, hogy rászorult.
Bruce Lee Jackie kaszkadõri teljesítményét dícsérte, ami nagy szó.
Jackie nem a harcmûvészetekben magasodik ki, õ elsõ sorban színész, és a harcmûvészet csak sokadrangú dolog. A Rumble in the Bronx forgatása elõtt attól a Leung Tingtõl vett leckéket, aki csak másodvonalbeli tanítványa volt Yip Mannak. Bruce Lee meg elsõ vonalbeli...
Bruce Lee filmjeihez statiszták és kaszkadõrök kellettek, ezért fordult az operás tanítványokhoz. Azért a fõbb szerepeket, akikkel harcolt- Chuck Norrisra, Bob Wallra, Bob Bakerre, Dan Inosantora, Whong in Sikre stb. bízta akik nem akárkik a harcmûvészetekben.
Bruce Lee nem az ugarbugrára és a vicces kung-fura rendezkedett be, hanem a tökéletesen megkoreografált küzdelmekre. Többek közt ez volt a sikerének a titka, hogy az egy tucat kung-fu-s filmek közül, magasan kiemelkedett. Nézd meg, hogy Jackie Chan, milyen filmekben játszott pályafutása legelején. A Fist of Fury 2 fõszerpét kapta, de óriásit bukott vele, mert nem tudta hozni azt a szintet, amit Bruce Lee filmjeiben megszoktak az emberek. Akkor jött rá, hogy valami újat kell adni az emberkenek, mert arra a junkra senki nem vevõ. Egyébként, Bruce Lee halála után, a hongkongi filmipar süllyedni kezdett, mint a Titanic... s csak a 80-as években talált magára.

Minden idõk legjobban megkoreografált harci jelentei, Bruce Lee nevéhez fûzõdnek.
Jackie Chan filmjeiben, fõleg a poénos verekedésen van a hangsúly, ami szórakoztató, de messze nem reális. Amikor sírva, és nevetgélve gyõzi le az ellenfeleket, az már sokK.
JC-nek is van jól megkoreografált harci jelenete, mint a Wheels on Meels végsõ harc, vagy a Dragons Foreverben, ezek tényleg nagyszerûek, magasan a legjobb jelenetek, ami JC filmekben láthatók.

Nem tudom, milyen habzó szájról beszélsz, az enyém nem hagbzik. Ami nem tetszett, hogy érvek helyett szeméyleskedésre és alpári stílura váltottál. Erre nem vagyok vevõ, én csak az érveket fogadom el.
zee944 2009 jan. 21. - 16:39:35
(12/144)
Amikor Lee filmjeiben kaszkadõrködött, Chan még csak tizenéves volt. Ugyan hol kellett volna lennie? Bruce Lee hol volt 18 éves korában? Egyébként a bálványod, Lee elismerte Chant már tejfelesszájú suhancként is, de még többre tartotta Sammo Hung és Lam Chin Ying képességeit, akik valami abszurd véletlen folytán szintén pekingi operaiskolában tanultak. A Shaolin harcmûvészet a pekingi operába a Shaolin papok révén került be, úgyhogy légy nyugodt, Chanék elég autentikus helyrõl tanulták. Hmm, most, hogy jobban belegondolok, Bruce Lee eléggé rá volt szorulva a pekingi operára és tanítványaira... megmondjam esetleg, ki volt Lee testdublõre és ki csinálta meg azokat a mozdulatokat, amikre õ nem volt képes?

Nem "és ennyi", Chan még vagy 20 éven keresztül tanult más harcmûvészeteket, pl. Hapkido-t, karatét, Taek-Won-Do-t, kung fu más ágait, többnyire nagynevû mesterektõl. Alkalomadtán áruld el, hogy mi ezzel a gond. Az "ugrabugra", ahogyan az akrobatikus mozdulatokat emlegeted, mind részei a kungfunak. Nagy szerepük van abban, hogy egy küzdelem a vásznon látványos és változatos legyen, amennyiben megfelelõ mértékben adagolják és a koreográfia is indokolja õket. Bruce Lee filmjébõl ezek csak azért hiányoznak, mert nem tudta õket megcsinálni.

"Azt hittem, tényleg komoly érveket hozol fel, tévedtem. Bár, a tegnapi szánalom és hasonló kifejezéseid után, nem vártam mást, az mutatta a hozzáértésedet, és komolytalanságodat."

Jajj, dehogy hitted. Habzó szájjal vártad, hogy bármit is mondok, majd jól leugatsz. Felesleges hozzáértésrõl és komolytalanságról papolnod, csak értelmes ellenérvekkel tudsz sarokba szorítani. Amiknek egyelõre híján vagy. A "szánalmas" és hasonló szavakért elnézést kérek, talán egy fokkal sértõbbek voltak a kelleténél, de egyszerûen rossznak tartom azt a verekedést. Csak ismétlésképpen, nehogy elveszítsük a fonalat:

Szerinted ez jó:
http://www.youtube.com/watch?v=JLO1YIWQuXE

Szerintem ez jobb:
http://www.youtube.com/watch?v=aUR-dqUCQe8
http://www.youtube.com/watch?v=u1cHynIXweE
10/10
ogertsz 2009 jan. 21. - 12:37:58 10/10
(11/144)
A belinkelt Yuen Biao harci jelenet, egy tucat. A régi shaolinos filmek hozták ezt a szinvonalat. Többször látni, hogy a rúgás hozzá sem ér az ellenfeléhez, mintha Bud Spence Terence Hill filmet néznék, fetrengtem a nevetéstõl. Ez a tucat, régi shaolin filmek szinvonala, amik Bruce Lee megjelenésével, a süllyesztõben végezték. Komolytalan
10/10
ogertsz 2009 jan. 21. - 12:32:33 10/10
(10/144)
A harci jelentekrõl beszélgetünk, és én a Sárkány Útját arra hoztam fel. Azóta sem sikerült még csak hasonlót sem véghez vinni, amit a harcmûvészeti filmek, mai sikere is hûen pédáz.
10/10
ogertsz 2009 jan. 21. - 12:29:57 10/10
(9/144)
Na, itt váltál hitetlenné. Jet Lit vártam, de egy fokkal jobb Jacke Chant kaptam, aki gyakorlatilag, sehol nem lenne, ha nincs Bruce Lee. Azt a Jackie Chant hozod fel, aki a Bruce Lee mellett csak kaszkadõrnek volt jó?
Az õ filmjei viccesek, és sok közük nincs az igazi harcûvészetekhez. Jackie Chan soha nem tanult igazi harcmûvészeteket, a kínai operában tanult, és ennyi. Leung Tinghez kellett forulnia segítségért, hogy új fogásokat alkalmazhasson a Balhé Bronxban c. filmjéhez. Amit belineltél, a Police Story jó film, és a harc is jó benne, de igazándiból nem más, mint Jacki Chan-féle ugrabugra. Yuen Biao és Samo Hung is az operában tanult, így õk sem igazi harcmûvészek. Samo Hung mondjuk arra jó volt, hogy Bruce Lee agyonverje az Enter The Dragon kezdõjelenetében.
Azt hittem, tényleg komoly érveket hozol fel, tévedtem. Bár, a tegnapi szánalom és hasonló kifejezéseid után, nem vártam mást, az mutatta a hozzáértésedet, és komolytalanságodat.
zee944 2009 jan. 21. - 11:19:09 Előzmény ogertsz
(8/144)
Erõsen kétlem, hogy megéri idõt fecsérelnem arra, aki A sárkány útja amatõr szinten felvett verekedéseit zseniálisnak tartja és nyilvánvalóan nem is lát Bruce Lee-n túl, de azért teszek egy gyors kísérletet:

http://www.youtube.com/watch?v=aUR-dqUCQe8
http://www.youtube.com/watch?v=u1cHynIXweE

Valamint javasolnám, nézz meg néhány nyolcvanas évekbeli Sammo Hung és Yuen Biao filmet is, és elég gyorsan el fogod felejteni A sárkány útját. Pl. ezt: http://www.youtube.com/watch?v=GxwrH30TxSU
10/10
ogertsz 2009 jan. 20. - 23:30:36 10/10
(7/144)
Látom, igazi szakértõkkel van dolgom:)
Remélem, nem Jet Lt-t, aki a trükkökkel telebombázott filmeket csinál(kedvencem, amikor repül a levegõben:), vagy Van Damme 360 fokos rúgását, amikor leteríti Bolot tartjátok etalonnak.:))
10/10
ogertsz 2009 jan. 20. - 23:24:34 10/10 Előzmény zee944
(6/144)
Értelek, borzalmas...
Sorold, hogy melyek a sokkal jobbak, mert így, ez 0.
Lassú, stb okosságok meg vicc kategória.
zee944 2009 jan. 20. - 15:09:49
(5/144)
A Way of the Dragon borzalmas. Gyengén koreografált, lassú, unalmas, mai szemmel minden szempontból szánalmas kísérlet. Igen, tudom, mekkora divat feldicsérni, hogy Bruce Lee így, meg Chuck Norris úgy.
Hasonlót valóban nem sikerült csinálni azóta sem, sokkal jobbat rengeteget. Szerencsére.

(Ha Bruce Lee, akkor maradjunk csak A sárkány közbelépnél, esetleg a Tomboló ökölnél.)