Az aktuális rész ismertetője: Rómától északra fekszik Umbria, Olaszország egyik fontos mezőgazdasági területe. Híres az itteni szalámi és az olívaolaj. Az erdőkben sok a szarvasgomba, amiből pástétomot készítenek, sajtot ízesítenek vele, vagy tésztára, kenyérre, húsra reszelik. Umbriai specialitás a sült galamb. Umbriában a kenyér a mai napig sótlan, mivel régen az egyház megadóztatta a sót, és az emberek nem engedhették meg maguknak. A biscotti itteni változata a tozzetti, melyet desszertként fogyasztanak, édes borba mártva. (.)
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások