Az aktuális rész ismertetője: Törökországban egy teatermelő családnál vendégeskedtek a filmkészítők. A család a Fekete-tenger melletti hegyekben, 1970 óta termel teacserjét. A lencselevest répával, hagymával, fokhagymával és petrezselyemmel főzik, fatüzelésű tűzhelyen és végül paradicsomos rántással sűrítik. Hozzá bilinát, vékony palacsintát sütnek dióval és cukorral lerakva. Kevésbé ismerős számunkra az avran, a sózott, vizezett joghurt, amit a legegészségesebb italnak tartanak. A legjellegzetesebb török édességet, a halvát is elkészítik a szemünk láttára. Mézet is termelnek, de a kaptárakat igen magasra kell szereljék a medvék miatt.
A műsor ismertetése: Az Arte és a ZDF által készített sorozat kulináris utazás európa 30 tájegységén. A műsor két műfajt egyesít kreatívan: a televíziós főzőműsort a tájegységeket bemutató dokumentumfilmmel. Itt nem sztárok főznek stúdiókban, hanem főzni tudó emberek mutatják be szűkebb hazájuk hagyományos ételeit, valódi konyhákban. Megismerkedünk piacokkal, gazdálkodókkal, halászokkal, mesteremberekkel, a mindennapokban továbbélő hagyományokkal.
Hozzászólások