Az aktuális rész ismertetője: Ausztria egyik délkeleti tartománya Stájerország. A húsvét az év egyik legszebb hagyományos ünnepe az egész országban. Stájerországban ilyenkor vetik a csípős gyökeret, a tormát, amely elmaradhatatlan kísérője a füstölt, főtt sonkának. Az Ausztriában termesztett 4000 tonna torma 99%-a Stájerországból származik. Nagypénteken a legszigorúbb a böjt: sokan csak savanyú levest és hajdinakását esznek. Nagyszombaton lehet megkóstolni az előző nap megfőzött sonkát. Erre az alkalomra külön kenyeret sütnek, tejjel és sertészsírral. (.)
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások