Az aktuális rész ismertetője: Rodosz Görögország negyedik legnagyobb szigete. Nyáron elárasztják az üdülők, húsvétig azonban csak a helyi lakosoké a sziget. A húsvét az év legnagyobb ünnepe. Erre készül az afgoules, a festett tojásos húsvéti perec, vagy a rifiki, a sült kecskegida. Húsvét előtt, nagyböjtkor, nincs hús az asztalon, ilyenkor sok halat esznek. A giaprakia, a töltött hagyma, vagy más zöldségek töltelékében eredetileg darált hús is van, a böjtös változatban azonban csak hagyma, paradicsom, rizs és zöldfűszerek.
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások