Az aktuális rész ismertetője: Provence Franciaország déli részén húzódik, és levendulamezőiről híres. Ez a legmelegebb és legnaposabb területe Franciaországnak, ami ideális klímát kínál a gyógynövények számára. Kakukkfüvet, borsikafüvet és rozmaringot termesztenek, a "provence-i zöldfűszereket", amelyek minden francia konyhában megtalálhatók. Helyi specialitás a caillettes, a provence-i húsgombóc, amely darált sertéshúsból, májból és mangoldból áll. Sertéshálóba tekerik, úgy sütik meg.
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások