Az aktuális rész ismertetője: Az oldenburgi régióban a fodroskel hagyományos téli zöldség. Itt, Északnyugat-Németországban minden káposztaféle jól bírja a nedves tengeri éghajlatot. Peter Kluin ritka fodroskel fajták termesztésével ápolja a kulináris örökséget. Ősi magfajtákat nemesít, és a közel 130 féle fodros kelből nem csak a régió hagyományos ételét, a Kolbászos Pinkelt, hanem vegán fogások is készít: chipset, fagylaltot, fűszeres egytálételt.
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások