Az aktuális rész ismertetője: A volt jugoszláv tagköztársaság, Észak-Macedónia kis ország termékeny völgyekkel, enyhe éghajlattal. Évszázadok óta termesztenek itt dohányt, a fajták a Balkán legjobbjai között vannak. De a régió vitathatatlan királynője a paprika. Frissen vagy szárítva szinte minden macedón ételben megtalálható. Ritka és régi fajta a bukovai fűszerpaprika. Az ajvár, a padlizsános paprikapüré a macedón nemzeti étel. A pitulica, a macedón palacsinta csak vízből, lisztből és sóból áll, sósan, juhsajttal és fokhagymával eszik.
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások