Az aktuális rész ismertetője: Emilia Romagna tartomány egyik megyéje, Reggio Emilia. Csak itt és Modenában készülhet a hagyományos balzsamecet. A régió szőlőjéből _ pontosabban a főzött szőlőmustból _ évszázadok óta készül a világ legértékesebb ecete, az Aceto Balsamico Tradizionale. Előállítása hosszú folyamat. A legjobb minőséget legalább 25 évig tárolják a hordósorban _ több, különböző méretű és különböző fából készült hordók sorozatában. Az egyik legdrágább élelmiszer a világon: litere 1000 euróba kerül. A világhírű parmezán is Reggio Emiliából származik. (.)
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások