Az aktuális rész ismertetője: Mljet a dubrovniki szigetvilág legnagyobbika. Tiszta természet és szinte üres strandok _ a sziget nagy része ugyanis nemzeti park. A szigetlakók a tengeren és a tengerből élnek. Számtalan családi recept létezik halakból és a tenger gyümölcseiből. A brodet egyfajta halegytál, sok hagymával és borral. A polipot és a kis halakat sokszor ágakra felszúrva füstölik. A tipikus mljeti sodort tészta a makarule, melyet kecskesajttal fogyasztanak. Mljeten sok szentjánoskenyérfa nő, a terméséből süteményt sütnek vagy likőrt készítenek.
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások