Az aktuális rész ismertetője: Ciprus görög részén egy kis hegyi faluban szinte mindenki kecsketenyésztésből él. A mindössze negyven lakos zöme idősebb ember, így azután többnyire hagyományos ételeket készítenek, s szinte mindent abból, amit maguk termelnek. Kedvelt ételük a hallumi, a jellegzetes ciprusi lágy sajt. Itt is készítik a mediterrán országokban szinte mindenütt megtalálható töltött szőlőlevelet. A kaupepiát hétköznap nyers rizs, petrezselyem, hagyma és reszelt paradicsom keverékével töltik, ünnepeken darált hússal gazdagítják. Kedvelt süteményük a burekia, az édes derelye.
A műsor ismertetése: Az Arte és a ZDF által készített sorozat kulináris utazás európa 30 tájegységén. A műsor két műfajt egyesít kreatívan: a televíziós főzőműsort a tájegységeket bemutató dokumentumfilmmel. Itt nem sztárok főznek stúdiókban, hanem főzni tudó emberek mutatják be szűkebb hazájuk hagyományos ételeit, valódi konyhákban. Megismerkedünk piacokkal, gazdálkodókkal, halászokkal, mesteremberekkel, a mindennapokban továbbélő hagyományokkal.
Hozzászólások