Két éhes olasz

Bakancslistához adom
Two Greedy Italians / Calabria and Bambinone
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol ismeretterjesztő filmsorozat, II / 1. rész, 60 perc

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

A műsor ismertetése: Sorozatunkban a nemzetközi hírnevű séfpáros és régi jóbarát Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo - Jamie Olvier mentora - visszatérnek hazájukba, Olaszországba, amit több, mint 40 éve hagytak el, hogy megvizsgálják hogyan változott az olasz kultúra az elmúlt fél évszázadban és ez hogyan befolyásolta azt, amit az olaszok ma az asztalra tesznek.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Odette Kimagrant 2016 dec. 27. - 08:49:35
Nagyon szeretem ezt a sorozatot !
vino-et-veritas 2016 febr. 16. - 08:24:31
Ugye!
14 éves koromig hasonló volt nálam is, csak a nagyanyámmal...
brandboy 2016 febr. 15. - 09:17:53 Előzmény vino-et-veritas
Én 78-as vagyok, ebbõl kifolyólag a 80 években voltam általános iskolás. Az anyukám ebbõl egy jelentõs idõszakban "htb" volt, ill. úgy dolgozott, hogy mindennap fõzött.
Isteni gyerekkorom volt, nemcsak az emlékek szépítik meg, hogy bár sosem voltunk gazdagok, nagyon jó minõségû ételeket ehettem.
vino-et-veritas 2015 jún. 17. - 10:02:36
A fejlõdés eleve magával hozza a "régi" eltûnését vagy háttérbe kerülését.
Lehet, hogy hasonló volt az, amikor villanyáram használata általánossá vált.

A kapitalizmus, az kapitalizmus: profitra törekvés, globalizáció, technikai alapú társadalom, urbanizáció, stb.
Nincs más, nincs jobb, a korábbi kísérletek nem váltak be: diktatúrák, részben a "jóléti állam" koncepciója is.

Visszatérve derék olaszainkra, ami az egyik legjobb az olasz (és a spanyol) konyhában is, az az egyszerûségre és részben a változatosságra való törekvés. Kevés bonyolítás, néha minimális alapanyag-felhasználás, stb. Sajnos ezt is generalizálta az olasz tészta - fõleg a déli pizza - "egyeduralma" a világon, pedig ami csak egy szelete a konyhájuknak.
(Ennek ellenére, mondjuk Modena környékén már kissé elegem volt, hogy szinte minden balzsamecettel és parmezánnal készül az édességig bezárólag...)

Amikor Jamie Olivier valamelyik sorozatában Olaszországot járte körbe, valahol fõzött egy falusi társaságnak. Amit talált, mindent belepakolt a fûszerektõl kezdve a paradicsomig. Amikor megkérdezte milyen, a visszafogtt válasz az volt, hogy jó-jó, csak mi az ilyesmit sokkal egyszerûbben csináljuk...
vino-et-veritas 2015 jún. 15. - 16:08:46
Mindez idõ és pénz alapvetõen.
Általában vagy egyikbõl, vagy másikból, vagy mindkettõbõl kevés van, így mankóként marad a televízió és a net...
vino-et-veritas 2015 jún. 15. - 15:15:37
S nincs-e így?
A régóta nyugdíjas anyósomnak még akad rá ideje, de a feleségemnek a "dolgozó nõnek" már nemigen. Sõt én többször fõzögetek mint õ...

A másik, amirõl beszélnek a hagyományos közösségek felbomlása: zárt vidékek "kinyílása", többgenerációs családok, turizmus, stb. Õk messze elkerülik a "civilizációt".
Ez becsülendõ, csak utána belegondol az ember, hogy mindezt éppen a modern civilizáció révén ismeri meg: televízió, internet, távközlés, gépkocsi, stb. S pont ezek révén tudunk a derék olaszokról irogatni...
10/10
offtopic
cupi76 2015 ápr. 17. - 17:31:40 10/10
Én tettem fel. Megtaláltam valamelyik torrenten! Köszönöm azért!
Frony 2015 márc. 18. - 22:52:57 Előzmény cupi76
https://www.youtube.com/results?search_query=k%C3%A9t+%C3%A9hes+olasz
itt nagyon sok megtalálható tõlük!! én is imádom a két csávót!!
10/10
cupi76 2015 febr. 01. - 20:08:41 10/10
Az elsõ négy rész fent van a youtube.com-n de a többit nem találom. Tudna valaki segíteni, hogy hogyan tudnám megnézni a többi részt a neten? Köszönöm elõre is a segítséget.
vino-et-veritas 2015 jan. 19. - 14:36:14
Amûgy = amúgy
vino-et-veritas 2015 jan. 19. - 14:31:59
Mondjuk ez egy kissé csorbát szenvedett abban a részben, amikor valamelyik kolostorba látogattak, ahol nagy hagyománya volt a helyi termékek elõállításának.
A kérdésre végül is valami olyasféle volt a szerzetesek válasza, hogy kevesen vannak, idejük sincs, így minden, a nevük alatt futó terméket máshol "gyártatnak"...

Amûgy jópofa sorozat.
vino-et-veritas 2015 jan. 19. - 14:27:28 Előzmény terranova56
Csak egy kicsit idõsebb...
10/10
Suziy 2014 okt. 04. - 07:49:14 10/10
" Modern konyha! Divat és rongyrázás...." Antonio Carluccio
6/10
terranova56 2014 júl. 30. - 10:50:52 6/10
Jó kis mûsor,,,de nagyon nem tetszik,ahogy ez a Carluccio ott basáskodik, kuktának tekinti Gennarot, ugráltatja ez a lusta pali, pedig semmivel nem kevesebb mint õ
RZA 2013 febr. 25. - 14:28:49
Sziasztok!
No, itt az új kajcsi. Köretnek készült, és látványra nem volt azért annyira szép, de az illata, meg az íze na'on jó lett! Szeletelt krumpli, lilahagyma, koktélparadicsom, bazsalikom, oregano, só, bors, olívaolaj. :)
Ja, ez a nyers kép, mert ez szebb! :)
RZA 2013 febr. 01. - 18:41:23
Szia!
Nem, nem készült kép. :( Konkrétan annyira éhesek voltunk, hogy eszünkbe se jutott fényképezni, alig vártuk, hogy kész legyen. Így is 5 perccel kevesebb ideig kelt a tészta, mert az uram félpecenként jött a konyhába, hogy mennyit kell még várni? Aztán közösen pakoltuk fel a hozzávalókat. Jó móka volt... :)
Szóval a többi recept? Igyekszem, és ígérem, készülnek képek is! De tényleg ne légy telhetetlen! :) Van itthon rákom, lehet, hogy az elõbb leírt recept lesz a következõ. :)
Addig Te is tehetsz fel képeket az alkotásaidról... :)
RZA 2013 febr. 01. - 18:29:27
GOndolom kitaláltátok, hogy ezt katkamkának szántam...
RZA 2013 febr. 01. - 18:27:38
Szia!
Meglehet, hogy aminek a végét láttad, az rizottó póréval, édesköménnyel és rákkal? Bár az nem konkrétan a Két éhes olaszban volt, hanem egy másik adásban Antonio Carluccioval. Nagyon jól nézett ki, leírom:
- vizet tesz fel a rizshez
- 1 édeskömény gumót felaprít,forró olívaolajba dobja, majd mellé megy a felkarikázott póréhagyma
- forró vizet önt alá, és lefedve puhára fõzi a zöldségeket
- a vizet megsózza és a gömbölyû szemû (rizottónak való) rizst bõ vízben 10' alatt puhára fõzi
- ha puha a zöldség, mehet bele a nyers tisztított garnéla. Nem kevergeti, hanem csak megforgatja a rákot
- a kész rizst (a belseje nem lehet kemény) leszûri, de egy kis levet hagy az edény alján, amit még felszív a rizs, majd vajat tesz bele
- a vajas rizs mehet hozzá a zölséges rákhoz, majd ezután borsozza meg + kevés citromlevet facsar rá, és tálal.
Parmezán a halas, rákos rizottókba nem kell!
Hát így!
Remélem segítettem! :)
RZA 2013 jan. 28. - 20:12:03 Előzmény katkamka
Szia!
Nehéz a feladat, nagyon sok rizottó elkészítésének a végén vaj kerül bele... :)
RZA 2013 jan. 28. - 19:51:39
Óóóó, tegnap megismételtük ezt a remek vacsit, csak már kicsit feltuningolva olajbogyóval, maradék sült csirke szeletkékkel. Fincsi lett így is! :)
Visszahajtogattam viszont a tészta szélét, és nem folyt le a finom olvadozó sajt ... Hmmmm... :)
Összes hozzászólás