Az aktuális rész ismertetője: Svájcban, a XVIII. században találták fel az abszintot. Már 1761-ben volt egy lepárlóüzem a Jura-hegységben, a Travers-völgyben. A gyógynövény-keverékekkel készült égetett szesz főzése aztán jó ideig be volt tiltva, Svájcban 2005 óta ismét engedélyezik. A Martin családban apáról fiúra száll a "zöld tündér" készítésének minden titka. Az abszintot nemcsak isszák: különleges jégkrémet lehet belőle készíteni, vagy nemesebbé tehetők vele a régió halai, az abszinttal flambírozott pisztráng. Svájcban olyan népszerű az ánizsos-gyógynövényes ital, hogy abszint szirupot is gyártanak a gyerekek számára _ alkohol nélkül. (.)
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások