Közel háromszáz éve szlovák családok telepedtek le a Heves megye "mértani közepén" található Kisnánán. Hozták magukkal saját kultúrájukat, így a faluban a szlovák étkezési hagyományok honosodtak meg. A filmből a szilvalekváros túrógombóc, a szarma (a szlovák töltött káposzta), valamint a sztrapacska különböző változatainak elkészítése mellett azt is megtudhatjuk, miért nincsen asztal a kisnánai parasztházban.
Figyelem: A beküldött észrevételeket a szerkesztőink értékelik, csak azok a javasolt változtatások valósulhatnak meg, amik jóváhagyást kapnak. Kérjük, forrásmegjelöléssel támaszd alá a leírtakat!
Hozzászólások
vino-et-veritas
2012 aug. 27. - 21:15:14
És "megúszták" a lakosságcserét is...
Az Ízörzõk a most futó hasonló sorozatok között az egyik legjobb!
Természetes, emberközeli, szinte teljesen ideológia- és politikamentes.
És valóban érdekes ételek láthatók. Például a hazai németek ("svábok") milyen kevés dologból is, milyen sokat ki tudnak kihozni.
Azért van néha egy kis megcsúszás. Valamelyik szatmári részben az asszonyok szinte csak tartalmas húsételeket készítettek és mindenbe egy kis kolbászt is tettek (talán csak a szilvásgombócba nem), az "íze miatt". Belõlük az évszázados nélkülözések után a mai viszonylagos jólét valószínûleg ez hozta ki...
Az értesítések jelenleg le vannak tiltva! Amennyiben szeretnél cikkajánlókat kapni, kérlek, hogy a böngésző Beállítások / Értesítések menüpontja alatt állítsd be az értesítések engedélyezését!
Hozzászólások