agarik 2012 jún. 06. - 20:01:04 Előzmény Killbox
(424/684)
A fizikai állandók sosem dõlnek meg, hanem rájönnek mibõl állnak össze.

A mesterséges gravitáció nem gravitációval van megoldva, hanem centri-akármilyen erõvel.

Fénysebességgel haladó ûrhajót senki nem tervez építeni a fizikai akadályok miatt. Fénysebességnél GYORSABB közlekedést fejlesztenek (megkerülik a problémát).

A Star Trek univerzumban sem ismeretlenek a különbözõ fordító-eljárások.

Engem csak a tudománytalanság zavart.
10/10
Killbox 2012 jún. 03. - 22:58:12 10/10 Előzmény agarik
(423/684)
De hát pont azt írtam az imént,hogy Kelly hdgy azt mondta:Ez nem Napkitörés!
A mindennapi jelenségekrõl való durva tévedések terén annyiban igazad van,hogy ezek mellett nem szabad szó nélkül elmenni,és valóban sok filmben vannak durva tévedések.Csakhogy: ez a sorozat a XXIV. században játszódik,amikor a mai tudásunkat már nem mindenben fogja tükrözni az akkori.Lehet,hogy fizikai állandók is meg fognak dõlni és E nem lesz egyenlõ m*c négyzettel.
Egy egyszerû példa a mesterséges gravitáció. Nem hiszem,hogy sokan néznénk olyan sci-fi-t,amiben úgy lebegnek az emberek,mint a Nemzetközi Ûrállomáson.Legalábbis 170 részen keresztül:)
Sok dolgot egyszerûsíteni kellett,illetve a fantasztikumba sorolni,hogy emészthetõ legyen a történet.Bár aki fénysebességgel haladó ûrhajót tud építeni,az megold gyorsulásból fakadó problémákat is.
Belekezdhetnénk itt nyelvészetrõl is egy vitába,hogy hogyan érthet meg mindenki mindenkit a delta kvadránsban,mint korábban valaki felvetette,de teljesen felesleges.
Én a magam részérõl úgy állok hozzá a sorozathoz,hogy csak a jó sztori érdekel,s mivel ez a jövõben és az ûrben játszódik,elfogadom a benne lévõ tudományosságot is.
agarik 2012 jún. 03. - 21:39:22
(422/684)
Nos, egy napkitörés a Napból lökésszerûen kiszabaduló nagymennyiségû plazma kitörése.
Ez nem jelent gondot ha 1) elég nagy a távolság hogy szóródjon 2) van a bolygónak légköre ami hárítja a problémát.

És most nem látványról, hanem közvetlen hatásról beszélünk, azaz mint a vitatott részben BENNE VAGY A CSÓVÁBAN, ami elemi részecskékbõl (szubatomi részekbõl) álló cucc.

Ez a Merkúrnál még elõ-elõfordulhat, de már a Vénusznál sem álmodhatsz ilyesmirõl.

Az impulzushajótmûveknél nem kell jövõbeli tudósnak lenni, elég a mai tudásanyag: egyszerû gyorsulásról van szó, amirõl tudvalevõ, hogy bizonyos mérték felett a szervezet egyszerûen szétloccsan tõle mintha betonfalnak csapódna (vagy 120 km/h-nál a betonon vonszolnák az arcod).
További probléma a sebességgel arányosan növekvõ tömegnövekedés, ami a Star Trek világában használt "hagyományos" (aka. impulzus) hajtómûvekkel elõidézett sebességnél még alsó mércével is 15G-t dobna a válladra, ami egész egyszerûen olyan, mintha egy hidraulikus prés sajtolna össze (többek között ezért nem lehet egy Fekete Lyukat simán átjáróként használni - mai nap természetesen csak elméleti síkon beszélünk, de ott is a féreglyukat kell használni).

Az antianyagnál nem mondtam hogy lehetetlen a dolog, azt mondtam komoly problémát jelent, elvégre anyag = energia = tér, azaz az antianyag létben tartása azért problémás, mert gyakorlatilag el kell szigetelni magától a létezéstõl. Elméletileg nem megoldhatatlan, de hajtómûként alkalmazva kb. akkora lenne maga a hajtómû mint a teljes Voyager (vagy az Enterprise). Ám persze ez mintén is írtam sci-fi sorozat, így tehetünk engedményeket. De a szükséges engedmények nem jelentik, hogy jó szívvel kellene hozzáállni mindennapi jelenségekrõl való durva tévedésekhez, dezinformációhoz. A jó sci-fi nem téved a valósággal kapcsolatban, csak kiterjeszti és szabadon kezeli azt. A "napkitörés a Marsnál" dolog nem olyan, az antianyag-hajtómû viszont elfogadható.
10/10
Killbox 2012 jún. 03. - 18:31:57 10/10
(421/684)
Napkitörés nem perzsel fel semmit,mágneses viharokat meg áramkimaradásokat okozhat, és megnöveli a felsõ rétegekben a röntgen és gamma sugárzást.A Marsnál ugyanúgy lehetne látni,mint a Földön.
John Kelly hadnagy válasza: Ez nem Napkitörés!
Amúgy meg fizikus vagy a jövõbõl? Mi van az impulzushajtómûvekkel,ami lehetetlen?
Nem említettem volt alább,hogy ez egy sci-fi sorozat?:p
Nem vagyok elájulva semmitõl,csak nézek egy jó sztorikból álló sorozatot és elhiszem,hogy egyszer ez majd megvalósul,ahogyan lettek hajók,repülõk,tengeralattjárók,amikrõl annak idején szintén azt hitték,hogy lehetetlen!:D
Problémás az antianyag fogvatartása? 100 éve azt se tudták,hogy létezik!
agarik 2012 jún. 03. - 15:44:32
(420/684)
Leszarom az irányt. A távolságról beszélek ha nem értenéd. Egy olyan csóva, ami eléri a Marsot, fizikailag lehetetlen jelenség. A modell kedvéért minden irányba kiterjedõ kilövellést kell alapul venni. Akkor igenis felperzseli a Földet, mivel a Föld 100%-ban közelebb van a Naphoz mind a Mars.

Az antianyag létrehozása és fogvatartása problémás.
A térgörbületi meghajtónál kérdés hogy kivitelezhetõ-e, és ha igen hogyan (több hipotézis tudnék sorolni). Ellenben ha már annyira el vagy ájulva tõle, elárulom, hogy az impulzushajtómûvekkel (ti. fénysebesség alatti sebesség a filmben) amit mûvelnek (együtt az érzékelõkkel) az viszont tökéletesen lehetetlen.
10/10
Killbox 2012 jún. 03. - 12:49:59 10/10
(419/684)
A Mars legközelebb a Földhöz 2003-ban állt, 55 millió kilométerre.Ezt megelõzõen 60 ezer évvel ezelõtt. Távolabbi együttállások kb. 80 évente vannak. Napkitörés a Mars-nál akkor perzselné fel a Földet,ha és amikor együtt állnának,ami elég ritka,így a fenti kijelentés valószínûtlen.

Viszont szubtérthajtómû - warp vagy görbületi - meg antianyag-reaktor lesznek, csak idõ kérdése:)
agarik 2012 jún. 03. - 08:27:03 Előzmény Killbox
(418/684)
Nem összehasonlítható a hiperhajtómû (ami sci-fi technológia) egy napkitöréssel (ami természeti jelenség).

Ha egy napkitörés elérné a Marsot, a Föld tövig fel lenne perzselve.
10/10
Killbox 2012 ápr. 28. - 14:38:08 10/10 Előzmény agarik
(417/684)
Murphy törvénye:ami elromolhat,az el is romlik. A borg is!

Napvihar a Marsnál? Mi a kérdés?
Fénysebességnél ezerszer gyorsabb szubtérhajtómû?! Ez egy sci-fi sorozat:p
agarik 2012 ápr. 20. - 08:15:22
(416/684)
"Az abból az idõbõl származó emlékei a borgnak már töredékesek." - ?? A borg emlékezete gépi. Nem roncsolódik az idõvel!

És napvihar a Marsnál???

Janeway me mit elenkezett a szubtérfolyosók adatainak kitörlése ellen... Eddig együttmûködõbb volt.
agarik 2012 ápr. 19. - 20:53:02
(415/684)
Hm. A 6. évad "Riddles" c. része Tuvokot ismét Tuvix problémájába sorolta. Meglepõ.

A Tinker Tenor Doctor Spy pedig igazán cool jelenetet tartogat. Lehet még nem is láttam ez elõtt?
agarik 2012 márc. 31. - 13:31:15
(414/684)
Az 5. évad "Dark Frontier I."-ben aszondja 143 fõ van a fedélzeten. Nálam csak 137. Ideiglenes vendégek?
10/10
Killbox 2012 márc. 25. - 14:43:00 10/10
(413/684)
Vorik játszott egypár részben a Vérláz óta,persze nem akkora szerepeket.Jó fej volt, néztem volna többször is akár.
agarik 2012 márc. 25. - 14:41:27
(412/684)
Kb. 150 legénységnél, folyamatosan áramló ideiglenes szereplõkkel az is csoda hogy meg-megemlítenek legénységi tagokat újra meg újra... Mert a Delany-nõvéreket is mikor látjuk elõször? Az 5. évadban, pedig az elsõ évadtól õk a "dögös ikrek".

Engem jobban zavarnak az itt-ott feléledõ(!) karakterek.
10/10
Killbox 2012 márc. 25. - 14:32:49 10/10
(411/684)
Nem volt népirtás - ez nem hangzik el. Vannak kilián barátaim - mondja egy vascan. És akkor mi van? A 2. világháborúban a dolgok megtörténtek, itt meg nem, csak rosszul emlékeztek rá.Két nép vagy egyazon nép két fajának háborújáról van szó, ez nem így volt a 2 vh-ban.Mindegy,ezen kár vitatkozni.

A betazoidokról szólva, ilyen tipúsú hibákból rengeteg van minden sorozatban, a folytonosságért felelõsök sokszor nem figyelnek a részletekre. A rangjelzésekkel és a megszólításokkal is egy csomószor tévedtek.
Valezius 2012 márc. 25. - 11:31:12
(410/684)
Az ellenpontban (5x10) az a felháborító, hogy feltûnik Vorik, akit a Vérláz (3x16) óta nem láttunk. Hol a rákban volt eddig? :)
Ugyanez a bajom, hogy az 1x16-ban megismert legénységi tagokkal se foglalkoznak.
agarik 2012 márc. 25. - 11:19:49 Előzmény Killbox
(409/684)
"Nem volt népírtás" "vannak ***zsidó*** barátaim" - csak hogy a legjellemzõbb szófordulatokat emeljem ki. Egyértelmûen arról van szó, legalábbis abból az ötletbõl építkezik.

Más: Hétkilenced, az Unimátrix 01 Harmadszintû Dolgozójának kék uniformisa egyértelmûen elõnyösebb a lilás árnyalatúnál.

Ismert legénységi állomány (Voyager): 77/141 (az 5. évad 11. részénél tartok).

Különös, hogy az "Ellenpont"-ban bár a teljes legénységi listát ismerik az ellenõrök, mégsem említik Stadit, míg Sudert igen. (mindketten betazoidok - telepaták - és mindketten rég halottak)
10/10
Killbox 2012 márc. 21. - 22:03:48 10/10 Előzmény agarik
(408/684)
Szerintem is tök jó rész, semmi köze a második világháborúhoz - az talán a The Killing Game - meg revizionista nézetekhez,pláne nem dicsõíti azokat.Nem kell mindenbe akármit belemagyarázni.A Voyager két nép közötti konfliktusba keveredett,amire évszázadokkal késõbb mindkettõ másképp emlékezett,a doktor tartalék hologramja pedig az igazságra.Meg hogy ezek az évszázados emlékek hogyan épültek be a népek történelmébe.Ennyirõl szól, egy képkockával se többrõl.
10/10
tombenko 2012 márc. 19. - 21:59:35 10/10 Előzmény Valezius
(407/684)
Ja, így már okés. Tudom, hogy van wiki, de azért illik kiírni, melyik részre is gondolsz.
Valezius 2012 márc. 18. - 23:42:47
(406/684)
Ezért van a wiki :)

Élõ szemtanú

De mi a gond azzal a résszel, az egyik legjobb szerintem.
10/10
tombenko 2012 márc. 18. - 19:32:31 10/10 Előzmény agarik
(405/684)
4/23 melyik rész is? Hirtelen nem tudom így, fejbõl.