jblack 2008 nov. 10. - 21:31:49
(29/109)
Nem rossz film, nemrég néztem meg most újra. Régebben, amikor kb. 20 éves voltam, akkor jobban tetszett, akkor egyszerûen imádtam. Kezdek öregedni?? :-D
Filmzene megvan, ha esetleg valakit érdekel...
10/10
enber 2008 okt. 10. - 22:45:39 10/10
(28/109)
Ez a film, ugyanúgy mint tizenegy-két éve (amikor utoljára láttam), nagyon-nagy hatást gyakorolt rám. Ráadásul az eltelt idõszakban a saját életembe sokat belecsentem ennek a filmnek a szellemiségébõl (erre, csak most jöttem rá), így nem is tudok mást mondani: 10/10.
Coleman 2008 szept. 29. - 10:00:28
(27/109)
Zseniális film, pedig mennyire egyszerû. Linklater minden idõk egyik legjobb romatikus filmjét rakta össze, hibátlanul tudva azt, hogy mi szükségeltetik ehhez. Van két nagyon szimpatikus színész, egy remek forgatókönyv és egy megfoghatatlan hangulat! Még a legrizikósabb pillanatokat is fantasztikusan oldja meg, így pl. a végét is, ahol minden el van találva, a zenétõl kezdve, az arcokon át, minden. Ez bizony egy kötelezõ film!
zee944 2008 szept. 15. - 10:03:58
(26/109)
Ezzel nem magyaráztál meg semmit. A hétköznapiságra és egyszerûségre hivatkozva rengeteg érdektelen dologért rajonghatnék.
zee944 2008 jún. 03. - 12:21:44 Előzmény tündemamusz
(25/109)
Ezt miért mondod? Kíváncsi vagyok. Olyat szoktak mondani, hogy valami akkor üt, ha átéltél már valamit. Olyat nem, hogy akkor NEM üt :)

Nekem nem ütött ez a film, 10/6-ot adnék rá. Van egy bája valóban, csak azt nem látom, hogy mitõl olyan zseniális.
nyelvecske 2008 máj. 17. - 03:42:56 Előzmény tündemamusz
(24/109)
jó ez is, csak vannak benne fura részek, pl. amikor a parton sétálnak és ott a versírós csávó. Annak például nem sok értelme volt és nem is túl életszagú.
tündemamusz 2008 máj. 04. - 03:40:06
(23/109)
Érdemes megnézni ezt a filmet, de csak akkor fog nagyot ütni, ha még nem voltál igazán szerelmes.
Egyébként nem lesz semmi mondanivalója.
10/10
Orchidea 2008 márc. 22. - 15:11:36 10/10 Előzmény nienna
(22/109)
Imádom ezt a filmet!!! Még nem láttam a második részét, de ha lesz majd valahol, mindenképp megnézem!
nienna 2008 febr. 22. - 17:08:23
(21/109)
hogy is mondjam. szóval azt hiszem azzal kezdem, hogy szerintem is túlzás lenne már egy harmadik rész, és én jobban örülnék neki, ha Linklater rendezne még több más-más témájú alkotást (legyen az óriási társadalomkritika, mint a megetetett társadalom, vagy egy kasszasiker, mint a rocksuli).
ja igen, és nekem is tetszett a film. még a második is. igazából én úgy fogalmaznék, hogy kiegészítette az elõzõt. az elõzõ báján csakis emelt. és persze, hogy az az alap.
azt hiszem arról is lehet szó, hogy a második közelebb áll azokhoz, akik most nézték meg. úgy értem, hogy modernebb a környezet, a ruhák, az arcok...ez azt jelentené, hogy hozzám is közelebb állnak ezek, és az igazság az, hogy ezek a dolgok tényleg, de maga a mondanivaló, a hangulat, az az elsõ filmben teremtõdött meg és nem hagyott alább, ez pedig nem annak köszönhetõ, hogy a film újabb.
azt hiszem valami ilyesmit akartam mondani.
manohazi 2008 jan. 28. - 21:43:45
(20/109)
A youtube-on fenn van mindkettõ teljes egészében. Vagyis - persze - részletekben (az elsõ 10x10, a második 8x10 perc), de abszolút nézhetõ minõségben.
Amúgy pedig nincsenek szavak, hogy mennyire gyönyörûségesen romantikus és életszagú ez a két film. Képtelen vagyok betelni velük.
suuperbus 2008 jan. 20. - 00:03:04 Előzmény Obránszky Ármin
(19/109)
Mindkét film tényleg nagyon jó, de a folytatások mindig veszélyesek. Lehetne 3. résszel folytatni, de az alapfeszültség az elsõben az volt, hogy egy napjuk van, vajon összejönnek, mi lesz ebbõl stb. A másodikban az, a feszültség, hogy vajon akkor mi történt az elsõ találkozás után és egyúttal megismétlik a csak néhány óránk van ötletet, ami szemérmetlen pofátlanság és mégis bejön! De persze talán ami a legjobb, amirõl beszélgetnek, ahogyan gondolkodnak stb. és nagyon összehangolt a két színész, mintha õk maguk lennének. Ilyen kevés cselekménybõl eennyire jó filmet készíteni...
Nem véletlen, hogy July Delphy erõsen akarta a második részt.

Na, de vajon mi lenne velük a harmadikban?
Obránszky Ármin 2008 jan. 06. - 01:00:48
(18/109)
Nekem megvan mindkettõ eredeti dvdn. Ha érdekel, kitalálhatunk valamit, szerintem. Mindent a kultúráért! :-)
Kicsién 2008 jan. 05. - 23:54:18
(17/109)
Nincs meg valakinek véletlenül valamelyik, vagy mindkettõ rész?
Nagyon szeretném megnézni, de sehol sem találom, vagy ahol megvan, onnan nem tudtam letölteni...:(

És annyi jót írtatok, hogy már nagyon meglesném!:)

Elõre is köszi!
Obránszky Ármin 2007 dec. 31. - 16:07:33 Előzmény Hesztia
(16/109)
Linklatertõl még olyan igazán elrontott filmet nem láttam pedig azért elég különbözõ kategóriába tartozó mûveket vitt vászonra (be kell valljam, h minden filmjét még nem volt szerencsém megnézni, de rajta vagyok az ügyön). Szerintem elég kevés az esélye annak, h ezt a sorozatot egy olyan darabbal folytassák, amely nem üti meg az eddigi szintet. Ha semmi ötületük nem lesz, akkor szerintem csak két rész marad. Ettõl én nem tartok. :-)
10/10
Hesztia 2007 dec. 29. - 22:43:47 10/10
(15/109)
Ez rettentõ jó kérdés. Én is nagyon szeretném megnézni, de szerintem maximum dvd-n (v. letöltve) tehetjük ezt meg.:S
Én is benne lennék egy 3 órás 3. részben, csak ne rontsák el.:)
Obránszky Ármin 2007 dec. 29. - 20:23:58
(14/109)
Nem tudja valaki megmondani véletlenül, h a Julie Delpy által rendezett 2 nap Párizsban (vagy valami ehhez nagyon hasonló) eljut-e valaha a magyar mozikba? Igencsak kiváncsi lennék rá...
Amúgy a Mielõtt felkel a Nap és a folytatása is a legnagyobb kedvenceim között van már évek óta. Alighanem ez még így is lesz egy darabig. Nem értek azzal egyet, h a második rész gyengébb lenne. Csak könyörgöm a 3. rész legalább 3 órás legyen! Szerintem semmit nem veszítene a varázsából.
10/10
k11zoltan 2007 okt. 15. - 23:15:30 10/10
(13/109)
Ez a film óriási.

A 2.?

Az már nem!

Azok az emberek akik (nem tudom milyen okból?) a 2.at jobbnak gondolják, vélhetõleg nagyon kis idõkihagyással, vagy akár egymás után nézték a kettõt.

Azok akik sok évvel ezelõt látták ezt a filmet (95körül), mint ahogy én is, úgygondolom, elvesztette a hangulatát a folytatás. A rendezõ helyében már nem erõltettem volna...

Dehogy még 3 at is???
Vinogradov 2007 aug. 17. - 22:48:43
(12/109)
Mit is mondhatnék?

Szerintem is csodás film, igazi gyöngyszem. Hihetetlen: nem is tudom, hogy láttam-e már egy romantikus filmet (plusz a folytatását!) ami ennyire valóságos lett volna, és pontosan ezen a valóságosságán érintette, sõt, ragadta volna meg a lelkemet.

Gyönyörû, mégis egyszerû, miközben végig mozgásban tartja nem csak a lelket, hanem az agyat is, ami egy romantikus filmtõl nem akármilyen teljesítmény...

Borzongató, bizsergetõ, lélekemelõ élmény...

Nem szabad kihagyni!
Omachel 2007 aug. 09. - 23:52:46 Előzmény Hesztia
(11/109)

Én nem örülnék egy harmadik résznek...

Már a második résztõl is valósággal rettegtem: az utolsó pillanatig, a befejezésig tartottam tõle, hogy el fogják rontani...

Szerencsére nem így történt és bizonyos értelemben még az elsõnél is többet adott...

De pont így jó, hogy nyitvahagyták, hogy mi lett a vége a történetnek...
Ennél több nem kell ebbõl a csodából: inkább még ötvenszer megnézem ezt a két részt, minthogy egy elrontott harmadik felett keseregjek...

Nem, ne legyen harmadik rész!
Omachel 2007 aug. 09. - 23:49:31
(10/109)

Egyet értek, maximálisan!

Vannak filmek, amelyek esetében indokolatlanul szoktam szégyelni magam, hogy még nem láttam õket...
De még nem volt film, ami miatt ennyire...
Mert szégyenkezve bevallom: hétfõn láttam elõször.

Tényleg csodálatos, nem is tudom mit is mondhatnék...

Hogy miben is rejlik a varázsa?

Talán abban, hogy olyan naív és bölcs egyszerre, mint maga a szerelem...

Naív: sosem fogom elfelejteni például az éttermes-telefonos jelenetet, meg azt sem, mikor megesküdtek, hogy ez az éjszak lesz az elsõ és az utolsó egyben: egyszerûen abszolút a részemmé váltak, mintha én is átéltem volna õket, mintha ugyanaz a keserédes találkozás velem is megtörtént volna...

Bölcs: szinte minden pillanatban, újra és újra, ide-oda az idõben és a gondolataikban cikázva, mûszer-pontosságal analizálják, hogy éppen hol tart a szerelmük, és hogy eszerint pontosan mi lehet a lehetséges kifutása. Ez az a fajta racionális szerelemábrázolás, amely többek között olyan korszakalkotóvá tette ezt a filmet...

És persze hálátlan lennék, ha nem emlékeznék meg a rendezõ és a színészek csodálatos teljesítményérõl...

Linklater zseni, ezt már számtalanszor bizonyította (ld. legújabban: A MEGETETETT TÁRSADALOM CÍMÛ KIHAGYHATATLAN FILMJÉT)...
Ethan Hawke az egyik legtehetségesebb színész azok közül, akik az elmúlt húsz évben bukkantak fel a vásznon és itt is fantasztikus: értelmes és mélyérzésû ember, tiszteltreméltó és intuitív színész.
Julie Delpy szintén csodálatos színésznõ. Nagyon szeretem a finom gesztusait, a kidolgozott és csodálatos arcmimikáját és azt, ahogyan a száznál is több százalékig azonosulni tud a saját karaktereivel. Hihetetlenül tehetséges színésznõ, a bûnrossz Hallmarkos Bûn és bûnhõdést is csak miatta néztem végig, mert Szonját nagyon erõteljesen alakította abban az egyébként rettenetesen B- vagy inkább C-kategóriás filmben...

A "Mielõtt felkel a nap..." nagyon régóta az elsõ olyan romantikus filmet jelentette számomra, amely felnõttként kezeli a nézõt, ugyanakkor meg tudja ragadni a gyermeki énjét is. És ez nagyon-nagyon, kimondhatatlanul jól esett...

Simogatott és felkavart, keserédes hangulata mélyen megérintett...
Gyönyörû volt, és emberi szavakba nem önthetõ...

Mit mondjak még: tökéletes.
Kevés filmre igaz, de itt egyértelmû:

10 /10 !!!

(Bocsi, ha kicsit túl vagyok spilázva, de egyszerûen megõrülök ezért a filmért!)