Téma: Kossuthkifli

3/10
far vik 2015 márc. 24. - 19:11:06 3/10
(190/470)
Fenntartom a véleményemet, hogy az egyik legnagyobb gond az, hogy nem alakult ki kiforrott vélemény a mûfajt illetõen - a rendezõ Rudolf Pétert színészként nagyon kedvelem, az magas léc volt neki. Reális történetvezetés a sztoriból következõen alapból nem lehet, akkor viszont el kellett volna jobban emelni az egészet, és még tekerni a karaktereken, alakításokon. Mivel az egész felfogás szerintem kialakulatlan volt, ezért a színészvezetés is elégtelen lehetett, ezért látunk egymás utáni snittekben teljesen más stílusban játszó szereplõket. Ami megmenthette volna, - számomra bevillanó más filmek, ahol ez rendben volt pl. a Szép maszkok, elsõ rész, de a második is, - Garas, Körmendi, Koncz, Dégi, stb. Vagy Rejtõ, bár ott filmet nem tudok mondani, mert az ugyanúgy csõd, de a könyv zseniális, szinte mind. A szöveggel kapcsolatban megjegyezte valaki, hogy a Monty Python például azért is sikeres, mert a film nem emel óriási torlaszt a befogadás elé, - hát igen. 1. Mûfoggal beszélõ 2 pösze, 3 hadaró, 4 motyogó színész, 5 idegen, régies szavak, 6 "gyártott régies szavak" - alig van megnehezítve a befogadás. És nem azért, mert a nézõ csekély értelmû, mint pár lila hozzászóló írja, hanem azért gond ez, mert míg elefántfüllel fülelek, már mást hadar motyogva a színész, és egyszerûen lemaradok... Azon csodálkozom, hogy ezt egy profi mûvész - a rendezõ - hogy nem érzékeli, és ha igen, miért nem korrigál? Egy jó értelemben eltúlzott felfogás mentén fogyaszthatóbb lett volna a dolog, - bár a dührohamos kifosztott atya arckifejezése pl. nekem pont sok volt, de az õrnagy, ha már õrült, még 30 %-kal kellett volna feljebb legyen, - hadarás nélkül, kifejezõbb hanggal... A megfelelõ helyeken több premier plán, kisszekond, stb... No mindegy. Végig fogom nézni, de sokkal jobb lehetett volnba. Így örülhetünk, hogy sok kedves és jó magyar színész keresett egy kis pénzt, próbáljunk meg jó képet vágni...
4427 2015 márc. 24. - 17:35:59
(189/470)
Lényegében egyetérthetnénk. Bár, azt hiszem, lehetetlent kívánsz: legyen igényes, nívós és legyen közönségsiker is!
Mozi példát mondok:
az elmúlt évek legnagyobb magyar sikere (legnagyobb nézõszám!) a "Megdönteni Hajnal Tímeát" c. film. A legnagyobb bukás pedig az egyik legtehetségesebb, többször bizonyított fiatal magyar rendezõ filmje. (Nem csinálok neki negatív reklámot.)
Egyébként pedig van mérvadó hozzászóló. Legalábbis számomra. Vannak akiknek adok a véleményére, és vannak, akiknek nem adok. Nekem ennyi a mérvadó.
4/10
Kolókapitány 2015 márc. 24. - 16:29:56 4/10
(188/470)
Ma megnéztem a második részt is. Nekem itt véget ért a dolog, több idõt nem pazarlok rá. Reviczky részei jók voltak, a zene is, de ez számomra egy hülye történet, rossz szereplõkkel. Akit Lengyel Tamás alakít egy olyan skizofrén karakter, akire nem lehet egy személyiségként tekinteni olyan illogikus a viselkedése. Az elsõ részben azt mondja a Kálloynak, amikor ráront és vallatja, hogy "látom a szemedben, hogy igazat mondasz!" , majd ezek után hurkot köt a nyakába és ott alázza meg ahol tudja. A magyar szabadságért és elnyomás ellen harcol(legalábbis õ ezt mondja), de közben egy szerencsétlen felett uralkodik, akirõl amúgy tudja, hogy ártatlan a dologban. Én ezekre nem vagyok kíváncsi.
1/10
Anna.C. 2015 márc. 24. - 15:15:54 1/10
(187/470)
Akkor rajta, mûvelõdj ezen a torkon akadós Kossuthkiflin és a hasonló kortársirodalmon. :-) (Számomra már a címe is sértõ.) Igaza volt itt valakinek, aki inkább Kossuthbuktának nevezte...
blacknet 2015 márc. 24. - 15:08:38
(186/470)
Egy közszolgálati televízióban nem azt a kifejezetten produceri szemléletet kell erõltetni, amirõl írsz, nem csak a megfelelõ nézettség elérése a cél. Vannak fennköltebb, értékközvetítõ funkciói is, és ismerve a társadalmi igényszint általános paramétereit, valószínûleg semmilyen jelentõs mûvészeti, kulturális tartalom nem kerülne finanszírozásra, ha csak az általad vizsgált dimenzió érvényesülne.
Jelentõs különbség még, hogy globális, jellemzõen angol nyelvû piacra termelve egészen más üzleti tervvel kell nekifutni, a pénzügyi bukás lehetõsége csak korlátozott, egy 9 milliós hazai környezetben viszont garantált.
Ehhez vegyük még hozzá, hogy a közmédia nézettsége nálunk már hagyományosan katasztrofális, nemcsak a jelenlegi állapotok, de gyakorlatilag a kereskedelmi tévék elindulása óta nem volt képes megfelelõen menedzselni senki, a politika hol innen, hol onnan marta, mára nem is maradt belõle semmi, tulajdonképpen non-stop paródia az egész mûködése. Itt elindíthatsz te bármilyen elõre letesztelt, minõségi produkciót, esélye nem lesz befutni, maximum ha az underground csatornákon jó híre kerekedik, pénzügyi értelemben, illetve az eredeti média nézettségében viszont ez már nem fog megmutatkozni.

Ez mind általánosan igaz, most attól függetlenül, hogy magát a Kossuthkiflit hova helyezzük el a térképen
csincsilla72 2015 márc. 24. - 14:32:10
(185/470)
Jaj ne! Ez az egész egy szatíra, azért az megvan? Pont ez a lényeg, hogy egy balfék hisztériás katona a "fõhõs", aki néhány rúd bejgliben is összeesküvést lát.
Könyörgöm, a kortárs szépirodalom nem ördögtõl való. Kéne mûvelõdni egy kicsit.
csincsilla72 2015 márc. 24. - 14:29:14
(184/470)
Inkább nem minõsítem a széles tömegek értelmi képességeit, mert kitiltanak innen. A sorozatnak megvannak a maga hibái, de ahhoz, hogy valaki értse és értékelje, némi ész és mûveltség is szükségeltetik. A köztévé pedig arra való, hogy a rétegigényeket is kielégítse. És egy film lehet kiváló alkotás attól, hogy a csekély értelmû átlaglakosság nem tudja követni, mert mondjuk nem érti a nyelvezetét.
1/10
Anna.C. 2015 márc. 24. - 14:27:13 1/10
(183/470)
Nekem már maga a téma is nevetséges, ez az egész bejglis hercehurca, más szálon is elindulhatott volna a film, nem ilyen ostobaságon. A másik pedig az állítólagos szerelmesek viselkedése. Ha nem tudnánk, hogy szerelmesek, soha rá nem jönnénk. Az õrnagy állandó hisztije, a lány lagymatag viselkedése nem azt tükrözi, hogy hû de szerelmesek. Ahogy megjelent az árus a második részben, inkább abba lett szerelmes a lány, nem a tuskó õrnagyba. Nagy-K. E. helyett pedig fantasztikus lehetett volna Nagy Anna, aki ezerszer jobban illik ehhez a szerephez. A beszéde is sokkal érthetõbb lett volna, mint ez a suttogás. Évtizedekkel ezelõtt láttam a Pacsirtában, de még mindig emlékszem a játékára. Igaz, abban a filmben igazi tehetségek játszottak, úgy mint Páger Antal, Tolnay Klári, és még sorolhatnám. Erre a filmre soha nem úgy fogunk emlékezni, hogy milyen jó volt, hanem úgy, hogy egy rakás pénz elúszott értelmetlenül.
Kovács kolléga 2015 márc. 24. - 13:59:15
(182/470)
Itt egy példa arra, hogyan kell dönteni egy sorozatról:

http://www.imdb.com/title/tt3067038/?ref_=nm_flmg_act_9

A Marvel már 2013-ban összehozott egy kisfilmet az Amerika Kapitány egyik mellékszereplõjével és csak ennek a fogadtatását ismerve döntöttek a teljes sorozatról (amit megnéztem a neten, és bizony abszolút minõségi munka volt, tudtommal magas tetszési indexszel).
Kovács kolléga 2015 márc. 24. - 13:54:15
(181/470)
Nekem más a véleményem. Szerintem sem az alaptörténet, sem a kivitelezés nem jó. A cím meg egyszerûen röhejes. Hozzáteszem, nem a könyvrõl beszélek, hanem a filmsorozatról. Sajnos ami regényként mûködik, az a képernyõn egyáltalán nem biztos, hogy bejön.

Ha az MTVA-ban lenne valamiféle komolyan vehetõ produceri szemlélet, akkor már az elsõ forgatókönyvi vázlat után lesöprik az egész projektet. Már elnézést, de ugyan miért lenne érdemes csaknem egymilliárd forintot elkölteni egy olyan mûfajra, amelyik nem érdekli a széles közönséget, ráadásul mindezt olyan filmesekkel, akiknek semmilyen gyakorlatuk nincs a televíziós sorozatok gyártásában?

Tudom, persze, hogy a tévésorozatok terén más sem dicsekedhet komoly elõélettel Magyarországon, tehát mindenképpen kockáztatni kellett volna. De kérdem én, ugyan mi akadályozta a készítõket például abban, hogy néhány karaktert kiemelve készítsenek egy maximum 10-15 perces rövidfilmet afféle pilot epizódként és mind a televízióban, mind pedig az interneten leteszteljék, milyen a fogadtatása? Egy-két jelenettel, pár millió forintból össze lehetett volna hozni és ha van elegendõ információ a projekt fogadtatásáról, akkor ezek ismeretében vágni bele a teljes sorozatba (vagy éppen hidegre tenni az egészet).

Én igazán nem vagyok azzal vádolható, hogy Andy Vajna híve lennék, de annyit mindenképpen becsülök benne, hogy a magyar filmgyártásba a maga faramuci módján mégiscsak megpróbált behozni valamiféle modern szemléletet (vagyis dögunalmas, köldöknézõs bölcsészfilmek és agyhalott remake-szörnyetegek helyett progresszív mûfaji filmeket csinálni). Mindez persze csak elvétve jött be (Coming out, Hajnal Tímea, Liza, a rókatündér), de az irány nem feltétlenül rossz, és az pl. kifejezetten jó döntés volt, hogy Pálfi György Toldi-filmtervét kivágta az ablakon. Megmentett minket egy biztos bukástól.
Hasonló szemlélet elkelne az MTVA-ban is.
4/10
Kábel Ábel 2015 márc. 24. - 13:46:23 4/10
(180/470)
Én a második részt se találtam jobbnak, talán csak mozgalmasabbnak, így, hogy a szereplõk útra keltek. Ami miatt jobb szájízzel álltam fel, az azért volt, mert már tudtam, mire számítsak. Az elsõ rész elõtt történelmi filmet vártam, azt nagyon nem kaptam.
2/10
offtopic
-csengõzoli-- 2015 márc. 24. - 12:22:32 2/10
(179/470)
Ezen logika alapján a világ legszinvonalasabb étele a hamburger.
A többi meg " egyszerûen nem jó "
Edmond Dantes 2015 márc. 24. - 11:21:49
(178/470)
Én már 1. rész után kiszálltam a Kossuthkiflibõl és a topikból, de ehhez a hszhoz jó szívvel és egyetértõen csatlakozom. Sem a kis sem a nagy nézettség nem erény és nem bûn ö n m a g á b a n. Fõleg, ha az adott "rétegközönség" vagy egy része elfogult: pro vagy kontra mint itt is. És olcsó "gyõzelem" a Kossuthkiflit a Barátok közt-höz hasonlítani: pro és kontra is. Utóbbiból is tizenéve kiszálltam már, rövid (2-3 évnyi) felületes nézegetés után = nem vagyok elfogult, pro sem és kontra sem.
10/10
gézakód 2015 márc. 24. - 10:50:10 10/10
(177/470)
Nem gondolom hogy van "mérvadó" nyilatkozó. A második rész egyértelmûen jobb volt. Persze vannak akik már elõre meghozzák az ítéletet, s ha kevesen nézik, akkor az õket "igazolja", ha meg sokan, akkor sem tartják elfogadhatónak, s lefikázzák a nézõket. Ez ugyan némiképp rímel arra is amit az említett sorozatokról írtál, de valamitõl arra van közönségigény. S itt jön az a gondolat, hogy úgy kellene megcsinálni egy nívósabb sorozatot, hogy szeresse a nagyközönség... vagy akár egy filmet. Nehéz ötvözni a kettõt, de volt már rá példa nemegyszer. Ebbõl a szempontból vizsgálva a Kossuthkifli bukás, mert nem jutott el a nagyközönséghez, holott kimondottan ez (is) volt a cél. Szerintem lehet bármilyen színvonalas egy alkotás, pláne egy film, ha csak rétegközönséget tud megszólítani, akkor az egyszerûen nem jó. Legyen színvonalas és legyen népszerû! Ez magas mércét jelent, s teljesítéséhez nagyon sok feltételnek érvényesülnie kell, sõt megkockáztatom némi szerencse is szükségeltetik hozzá, amiben az is benne van, hogy jó helyen, jó idõben kell forgalomba hozni. S a jó hely, jó idõ fogalmát terjesszük ki, ne csak az adóra és a mûsor adásidejére gondoljunk!
4427 2015 márc. 24. - 09:32:51
(176/470)
Valóban, nincs mit csodálkozni!:(
Ugyanis a legnézettebb tv mûsorok a Barátok közt, az Éjjel-nappal Budapest és más hasonlóan "igényes" mûsorok.

Egyébként itt a fórumon, a mérvadó véleményezõk közül sokan, akik az elsõ részt nem túlzottam kedvelték, a második részrõl már pozitívabban nyilatkoztak.
10/10
gézakód 2015 márc. 24. - 08:29:45 10/10
(175/470)
Nincs mit csodálkozni rajta....:)
Nagyon jónak kell lennie egy sorozatnak, hogy kövessék a nézõk, ha heti egy alkalommal kerül képernyõre. Kiemelkedõen jónak, olyannak ami már a címével is felkelti az érdeklõdést. Õszintén szólva, én sem nézném, ha nem tett volna kíváncsivá a beharangozás, de az elsõ rész után már ez is kevés lett volna, viszont elhatároztam, hogy legalább a harmadik részig, lesz ami lesz, követem. A Fapadnál erre nem voltam képes, mint ahogy a Marslakóknál, stb. sem, de ez legalább belefér a nézhetõ kategóriába.
Azon gondolkodtam, ha ugyanezt egy profi manager a saját pénzével támogatja, s közönségsikert akar elérni vele, vajon min változtatott volna? Mert az alaptörténet jó, de milyen irányba vitte volna el a filmet? Pl mindjárt az elején a hálószoba jelenetet erotikusra veszi, s végigviszi az erotikát a többi részen, a túlvilági jelenetek sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak, az egyes részek csúcspontjait felerõsíti, s a csúcspontokon ér véget egy egy rész... Banális megoldások, de közönségsikerhez egy ilyen filmben szükség lenne rá.... azt hiszem... talán...
Kovács kolléga 2015 márc. 23. - 23:07:29
(174/470)
Nincs mit szépíteni rajta: a nézõk szó szerint menekülnek a Duna TV-rõl, amikor kezdõdik a Kossuthkifli:

http://www.origo.hu/teve/20150323-teves-nezettsegi-adatok-2015-marcius.html
8/10
Fekete Tibor 2015 márc. 23. - 21:49:46 8/10
(173/470)
Nekem tetszik!

Észrevette valaki, hogy amikor az elsõ részben az õrnagy letépi a térképet a falról, akkor az pont a horvát határ mentén tépõdik el? Ez nyilván utalás az akkori horvát függetlenedési törekvésekre, csak õk tõlünk akartak függetlenedni.
10/10
peterp 2015 márc. 23. - 18:07:22 10/10
(172/470)
Nagyon szép a zenéje.
10/10
peterp 2015 márc. 23. - 17:21:10 10/10
(171/470)
Juj már úgy vártam a második rész után is kommenteket!!!