10/10
CsiróCsiró 2012 máj. 28. - 05:11:17 10/10
(289/349)
Miért nem lehet 10-nél több pontot adni rá? :-)
Giny K 2012 máj. 25. - 05:30:54 Előzmény Lbándi
(288/349)
A 16-os karikát sokmindenért rátehetik valamire, nemcsak az esetleges "durvaság" vagy "brutalitás" miatt. Lehet valami "tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott" akkor is, ha mondjuk olyan bonyolult a cselekménye, amit egy annál fiatalabb nem tud követni, vagy uram bocsá' akkor is, ha olyan mély mondanivalója van, amit egy annál fiatalabb nem ért meg... Én például tudom magamról, hogy bizonyos dolgokra elég érzékenyen reagálok, mégis találkoztam már olyan "16+"-osnak bélyegzett alkotásokkal, amik aztán mégsem rendítettek meg túlságosan. (Pl. Rock-térítõ)
Mondjuk, mindezt úgy mondom, hogy ezt a filmet még nem láttam, csak hallottam róla, de az alapján nagyon érdekel... :-) (Ezért is vagyok itt...)
8/10
Zathar 2011 dec. 24. - 02:07:37 8/10
(287/349)
SPOILER

Én egy kicsit elhibázottnak találom, hogy a rendezõ olyan dolgokat is felvonultatott a "Prot valóban földönkívüli" vonal mellett, mint hogy érzékeli az uv-t illetve hogy meg sem reccen neki a nagydózisú Torazin. Ezek biológiai dolgok, kézzelfogható kritériumai az emberségnek, és gyakorlatilag kizárják annak lehetõségét, hogy ember legyen. Ezeket ettõl függetlenül csak forgatókönyvírói hibának, apró arányérzék-tévesztésnek írom fel, és a rendezõnek nyilván az volt a szándéka, hogy mindkét lehetõséget nyitva hagyja a végén... csak akkor ezeket nem kellett volna így beletenni.
Az a szomorú oldala kicsit a filmnek (és levon a szememben az értékébõl), hogy mivel a fõ mondanivaló sokkal inkább az önmagunk megtalálása témakör köré szervezõdik, és nem is a "Prot vajon földönkívüli vagy skizo-e" témakör köré, ezért kicsit feleslegesnek érzem a film 70-80%-át, ugyanis a lényeg csak a vége fele és nem különösebben új formában kerül elénk tálalásra.

spoiler 2: mivel Prot teste ott maradt, a csajé pedig eltûnt, bennem felsejlett egy olyan verzió is, hogy a csaj testében utazott tovább, és egyszerre csak egy testet tud megszállni. De igazából ez a része tényleg szinte lényegtelen.
9/10
jobrumi 2011 dec. 18. - 18:22:33 9/10
(286/349)
Remek film! Nagyon tetszett!
leopard26 2011 nov. 01. - 03:04:24
(285/349)
viszont,ha ez a film tetszett neked,feltetlenul szerezd be az oslako cimu filmet!mas mufaj,de tetszeni fog!nincs ekezetem,de gyorsban orok hozza valamit:)
leopard26 2011 nov. 01. - 03:01:52
(284/349)
igazsag szerint nem lehet elmondani azt az erzest,amit ez a film kivalt az emberbol!mas filmeket,amik nem ernek semmit,meg oscarral jutalmaznak!egyszeruen szegyen
amd33 2011 nov. 01. - 02:58:08
(283/349)
Ez a film egyszerûen fenomenális és 2 hatalmas kaliberû színésszel, még több ilyen filmet akarok manapság is nem csak a tucat látványfilmeket...
leopard26 2011 okt. 09. - 03:34:44
(282/349)
tizes skalan tizenketto
10/10
Sylvie87 2011 szept. 18. - 08:45:26 10/10
(281/349)
Ez a film az egyik legjobb, amit az elmúlt évtizedben láttam.

Kevin Spacey, ahogy tõle megszokhattuk, brilliáns. Õ minden szerepet könnyedén tesz magáévá, teszi bele egyéniségét, majd tökéletesen átadja a karakter legbelsõbb jellemvonásait is. Jól érzékelhetõ Protban a kettõsség: a gyermeki naivitással és mindenre rácsodálkozással élõ ember, és a kissé nagyképû, tudálékos ûrlény, akihez képest valami alantas tudatlan marhák vagyunk. És ez a két dolog balanszban van, bár nem tudom hogy sikerült neki. De neki mindig minden sikerül. :)

A zene egyszerûen fantasztikus, modern, a filmez illõ (és lényegében semmi extra), de mégis megfog benne valami, amit nem tudok elmagyarázni.

A fényképezés néhol icipicit amatõrnek tûnik (de nagyon ritkán), alapjaiban véve a fényviszonyok tökéletesen el vannak találva, és remekül fel is vették, jól visszaadja a film a hozzá kapcsolódó érzelmeket.

Teljesen mindegy, mi a film vége (látom, megy a vita), mert itt nem ez a lényeg. Persze, lehet rajta gondolkodni, de a fejlõdés és a felemelkedettség illetve a gyarlóságunkkal való szembenézés az, ami nagyszerûvé teszi a filmet.

Szóval ajánlom mindenkinek, aki szereti a mély ondanivalójú, érdekes és értelmes filmeket, amiben még egy kis humor is felfedezhetõ.
Falloszkosz 2011 máj. 30. - 15:38:42
(280/349)
Lehet már írták itt, de

*SPOILER*

elõször azon morfondíroztam, hogy miért nem a gazdatestet vitte magával ha képes volt egy emberi lényt magával vinni, annak ellenére, hogy se a szemüveget (oké arra otthon nincs szüksége),se az állítólagos jelentéseit tartalmazó jegyzeteit nem vitte magával....
aztán jött a nagy bumm, mármint., ahogy a doktor rendszresen,,beszámolt" a fejleményekrõl a magatehetetlen Robertnek, tehát végre tud idõt szakítani egy betegére miközben amikor elõször találkoztunk vele még a felesége által szervezett családi nyaralástól is visszahõkölt a munkájára hivatkozva, holott a munkája épp az lett volna, hogy odafigyeljen az emberekre és segítsen nekik, de még a saját fiával is kudarcot vallott,
na és ezt ,,tanította" meg neki Prot fokozatosan, még a hipnózisban elmondottak is színjáték szerûen hatottak, már amikor érezhetõen Prot beszélt és nem Robert, a három feladattal a többi ,,beteget" is rábírta a változásra,
tehát olyan ,,védõangyalnak" tûnt számomra, K Pax meg maga a ,,földi" Paradicsomnak, ahol menedéket találhatnak azok, akik látszólag hibásan funkcionálnak az emberi társadalomban...
azon is gondolkodtam, de ez tényleg belemagyarázásnak tûnhet, hogy mi van ha Protnak az a ,,büntetése", hogy 5 évet lehúzzon egy összetört emberi lény testében... bár nem tudom
Io 2011 máj. 23. - 18:46:51
(279/349)
Ez elsõ, ami megfogott a filmben, az a zenéje. Fantasztikus és önmagában is élvezhetõ.
A továbbiakban a rendezés, a történetvezetés, a színészi játék, a film üzetene az életrõl, az emberi kapcsolatokról. Valamint az, hogy nemhogy a film végéig nem jöttem rá, mi a vége, de még most sem vagyok benne egésszen biztos. :)

De az biztos, hogy ez egy remek, magával ragadó film!

Spoiler:

A lelki taruma miatti tudathasadásos ember és az idegen lény lehetõsége mellett is vannak érvek.
Szerintem az ember annyira keveset tud a világról, hogy bármelyik lehetséges.
Vannak különös képességekkel megáldott emberek, vannak relytéjes pszihiátriai esetek, és
egyúttal lehet egy kettõs rendszerbõl a fénnyel érkezõ lény, aki képes egy egyber testét uralni és irányítani. Bár én kétlem, hogy ilyen rendszerekben lehet bolgyó, vagy azon kialakulhat értelmes élet.

Abból, ahogy a K-PAX-i életet írja le és összehasonlítja a földivel, arra lehet következtetni, hogy valóban csak egy beteg ember. A pár napos eltûnését, Bess eltünését, azt hogy a kamera véletlenül pont akkor hibásodik meg valószínüleg meg lehet másképp is magyarázni.
A csillagászati feltevéseit egyrészt csak jól kell elõadni és így ha csak átmenetileg is, de lehet meggyõzõ. Másrészt a nagy elmék is elkezdték valahogy a kutasát. :D
A pszichiátriai gondozottak reakciói pedig : hogy õ nem büdös, hogy ez nem Prot...... megint csak nem bizonyíték arra hogy õ földönkívüli lény. Egyszerûen csak jó pszichológiai képességei vannak, amirõl õ lehet nem is tud.
Hogy hipnózisban mit vall? Az embernek még sokat kell tanulnia saját magáról és a világról egyaránt.
Számomra ez a film legfontosabb üzenete. Még akkkor is, ha én a magam részérõl inkább a lelki beteg ember esete mellett döntök.
7/10
adamnagysweetmovie 2011 máj. 14. - 12:29:14 7/10
(278/349)
De azért elég amerikai is egyben, a klasszikus történetmesélés sablonjaival, a misztikusságát jól meglovagolva.
7/10
adamnagysweetmovie 2011 máj. 14. - 12:17:27 7/10
(277/349)
Jól keveri a dráma és a sci-fi elemeit végig.
Dyrtyho 2011 máj. 03. - 17:43:17 Előzmény convar
(276/349)
Kevin Spacey egy igazi vérbeli színész,mind itt,mind pedig az Amerikai Szépségbe remekül alakítja a szerepét,remélem a közeljövõben még fog filmben szerepelni,hisz tényleg egy remek színész :)

**************Spoiler*******************

Azt a jelet se felejtsük ki,hogy mielõtt Prot távozna a földrõl,akkor az õr szobájába a Prot szobáját figyelõ kamera egyszer csak behal,és amikor a Doktor oda ér Prothoz,akkor Prot az ágy alatt fekszik

**************Spoiler vége********************
10/10
Elmondom mi van! 2011 máj. 03. - 17:03:31 10/10
(275/349)
Nagyon jó film,10/10.
10/10
***RS*** 2011 márc. 17. - 21:46:05 10/10
(274/349)
A K-Pax az utóbbi idõk egyik legjobb filmje. Nem mondanám hogy sci-fi mert nem az, hanem lélektani dráma. Nagy gonddal válogatott színészek, még a legkisebb szereplõk is telitalálatok. A pszichiátriai intézet ápoltjai önmagukban is remek karakterek. Nagyon jól van felépítve a történet. Az hogy sok kérdést nyitva hagy a végén, (hova tûnt el, és hogyan tudott csomagok és pénz nélkül utazni Prot, hova lett a végén Bess) nyilván szándékos rendezõi fogás, így még napokig töpreng a filmen a nézõ. Az hogy a film anyagilag bukás volt, nem meglepõ.
A legjobban az tetszett benne, hogy a rendezõ még a legvégére is tartogat egy apró pici poént. Mikor lemegy a stáblista utána van egy pár másodperces inzert: éjszaka a doki a háza kertjében áll, és távcsövön vizsgálja az eget, talán csak nem éppen a Lant konstellációt nézegeti? Apró pici geg, de hatásos. Az orvos miután megfejtette páciense titkát, mégsem tud megszabadulni teljesen annak rögeszméjétõl. Sajnos a kereskedelmi Tv-k által leadott verziókból már hiányzik ez a rész, csak a DVD-n van rajta, hja kérem kell az idõ a reklámra! 10/10
9/10
Ezüstliliom 2011 febr. 24. - 23:52:04 9/10
(273/349)
Azon kevés történetek közé tartozik, amelyekrõl még napokig, hetekig lehet beszélni. Egyrészt mert foglalkoztatja az embert, sok fontos és érdekes kérdést felvet, másrészt mert nyitva hagyják a történet végét.
8/10
JerkovicsAndras 2011 febr. 24. - 21:14:29 8/10
(272/349)
Érdekes.
9/10
SDetty 2011 jan. 27. - 15:48:21 9/10
(271/349)
Huhh, ez a film...Nagyon megfogott! Ajánlom mindenkinek!

***SPOILER***

Elolvastam az összes hozzászólást...és egy csomó elmélet megállja a helyét, amit írtatok. Lehet pont ez volt a cél. Hogy mindenki döntse el maga, h szerinte mi a lényeg. Bár nem szoktam szeretni az olyan filmeket, amik ennyire nyitva maradnak, de ez mégis nagyon megfogott. :)
Az én szívemhez az állna a legközelebb, hogy nem földönkívüli, ugyanis nem szeretem az ufos filmeket és csalódás lenne ez a testbeszálldogálós dolog... Mégsem hagynak nyugodni engem sem az ultraibolyás, meg hasonló kérdések...Hjajjj...nem tudom eldönteni... :S :D De nem baj, így is tetszik és meg is fogom nézni még egy párszor az biztos! :D
9/10
Jim-X 2011 jan. 15. - 08:26:47 9/10 Előzmény convar
(270/349)
Hali!

SPOILER!!!!!!!

Természetesen megállják a helyüket amiket írtál, de mégis nekem inkább egy nagyon különleges emberrõl szól a film (Robert Porter) akit sajnos nagyon nagy csapás ér! Félreértés ne essék, nagyon is szeretem a földönkívülis témákat és ebben a filmben is tetszett a vonal, de ez a testmegszállós dolog nekem nem fér bele :) Úgy vélem, nem így "néznének körül" a bolygónkon ha eljönnének ;)

De ezért is jó ez a film, mert elérõ érzéseket vált ki emberekbõl!

Jim