offtopic
vino-et-veritas 2012 dec. 24. - 18:41:34
(11/71)
A fenébe is! Nem éppen egy ünnepi mondat ez mára, de ez jutott eszembe elsõre, olvasva a Tisztelt Fórumtárs sorait!
Megint hasonló gondolataink támadtak, ahogyan ez más topikban is elõfordult már.

Sok éve többet amatõrködtem történelmi ügyekben, de amióta a legártatlanabbnak tûnõ téma (talán a polinéz törzsek történelme elég semleges és távoli lenne?) esetén is mindig elõjön valami sandaság is, azóta nem szívesen töltöm ilyesmivel az idõmet. Van elég gondom anélkül is, hogy mérgeljem magam.

Lehet, hogy az "inkriminált" kifejezés egy kicsit erõs volt, de éppen ez jutott a képernyõmre.
offtopic
Vinogradov 2012 dec. 24. - 11:26:34
(10/71)
Kedves Vino-in-veritas!

Az eszem legszélsõbb ágában sincs vitatkozni Veled.

Nagyon jó, nagyon tartalmas beszélgetéseink voltak már nekünk, és nem akarom, hogy azt hidd, bármely mondatodat is inkriminálni akarom. Csupán csak pontosítani kívántam kicsit az írásod néhány kitételét, és nem ellene beszélni.

Eleve egy óriási kultúrtörténeti ténynek tartom a középkori Magyar Királyság integratív, befogadó mivoltát, amelyet az tartott egyben, hogy minden népnek (többé-kevésbé) õrá szabott funkciója és feladata volt azon belül (ha meggondoljuk, ez az isteni rend alapja is!). Ennek a letéteményese maga a Szent Korona volt, de nem FÉTIS, amit imádni kell, hanem JELKÉP, amelyet tisztelni kell (ha fétis lenne, nem a 18. században ábrázolták volna elõször...), és amely, ezt is látni kell, szinte visszahozhatatlan intézmények szimbóluma. Ennek ellenére nem anakronisztikus, mert ezek az intézmények a létezõ legjobbak voltak, amelyeket a Kárpát-medence geopolitikai viszonyai között el lehetett képzelni, ráadásul a sztyeppei népek tapasztalatának egy olyan különös, évezredes esszenciáján alapultak, amely segített Szent Istvánnak, Heideggerrel élve, igazi "mûalkotást, azaz államot" alapítani.

Ennek az integratív környezetnek az egyik legszebb bizonyítéka, hogy sokan önként jöttek hozzánk, hogy ez alatt az igazgatás alatt éljenek. Ilyenek voltak a nyugati hospesek, a szászok vagy a forrásaink által "latinok"-nak nevezettek, akik egyenesen kiváltságokat kaptak, és ilyenek voltak a horvátok is, akik - gyönyörû középkori jelenet - Szent László oltalmába ajánlották országukat. Bár a történészek szeretik a mai szintre "lebutítani" a középkori eseményeket, mi még se essünk ebbe a hibába: ennek az 1091-es gesztusnak ugyanis óriási szerepe van a magyar-horvát együttmûködés tekintetében. Nem okos diplomácia terméke csupán, hanem pontosan annak a rendkívüli integratív erõnek való tiszteleté, melynek "terhe könnyû" és "igája édes".

Egyetértünk abban is, hogy a további évszázadokban, egészen a 18. századig, etnikai szempontú ellentétek nem rontották a két ország viszonyát. Még az általános szétesettség a török hódoltság (és Habsburg kizsákmányolás) 150 évében sem.

Az is, hogy ekkortól kezdve mégis felütötte a fejét némi ellenségeskedés, a nacionalizmus elharapódzásának köszönhetõ, amelyet az "illírizmus" formájában kétségkívül Bécsbõl csempésztek be, a már emlegetett "divide et impera" kormányzati gyakorlat jegyében. Ám 1843-44-ig várni kellett az igazi ellentétek kirobbanására. Itt a magyar politikai elit - szinte azt mondhatnám, hogy egyedül a mindig legtisztábban látó Deák Ferenc kivételével! - sajnálatos módon elzárkózott a kompromisszum elõl és ugyanez megtörtént az 1847-48-as rendi országgyûls keretei között is. Lehet ezt a magatartást menteni, számos indokkal, de tény, hogy nem lett volna Jelasics, nem lett volna Dráván való átkelés és Magyarország megtámadása, ha türelmesebben viszonyulunk a horvát problematikához, és kiegyensúlyozott diplomáciával, nem sérelmi alapon ülünk le vitatkozni a horvát elittel.

Jelasicsot én sem akarom az égbe dícsérni (sõt!), de tény, hogy míg szerb és román részrõl indokolatlanul kegyetlen és - legyen szabad ezt mondanom - aljas módon kivitelezett genocídium-kísérletekre került sor 1848-ban (Abrudbányára gondolok itt elsõsorban, de most olvasom a szerb származású Vukovics Sebõ emlékiratait, aki 1849-ben a szerb lázadók ellen kirendelt kormánybiztosként hasonló elkeserítõ fejleményekrõl számolt be), addig Jelasics nem csinált semmit, csak átrobogott Magyarországon. Volt néhány kisebb atrocitás, elismerem, de ilyenek -sajnos - minden háborúban szoktak lenni.

Egyébként konzervatív császárhûek mindenhol voltak a Monarchiában, így nálunk is. De nem az a lényeg ebben a konstellációban, hogy ki a császárhû és konzervatív, hanem, hogy ki milyen politikus. És Jelasics tehetséges politikus volt, sok hibával és tévedéssel. De melyik politikus nem követ el hibákat és tévedéseket?

Mert tudom, "fúj, fúj Jelasics, (fut Bécs felé a gyáva, / seregének seregünk nyomába)", de ha felnõtt emberek vagyunk, azért (ma már) lássunk túl ezeken a kategóriákon.

Bécs diplomáciája pedig ekkor nem volt ügyes, hanem éppen, hogy ügyetlen, hisz Kolowraték nem mérték fel kellõképpen a kockázatot, amikor elkezdték ránk tüzelni a nemzetiségeket. Gondoljunk csak bele - nekik sem volt érdekük egy háború kirobbanása, amit utána nekik kell paczifikálni. A háború pénz, a háború tekintélyes embermennyiség, és az osztrákok ekkor mindkettõnek hiányában voltak. Nem véletlenül hívták be aztán a "szent szövetséges" Oroszország haderejét, amelyet az egyébként, ezt szintén látni kell, kiváló diplomata és hadvezér, Paskievics vezetett.

Végezetül: ami az úgynevezett inkriminált pontokat illeti, az elsõ felvetésedre, azt gondolom, bõséggel megválaszoltam fentebb, a második pedig tárgytalan, mert az a bizonyos "(sic!)" nem neked szólt, hanem azok kedvéért került oda (hátha lesznek olyanok), akik majd ebbe az "elírásba" kötnek bele.

Mert vita készül, az kétségtelen.

Még nem tudom mekkora és milyen erejû orkán, de fel fogom venni a kesztyût. Viszont, még egyszer hangsúlyoznám, a legkevésbé sem Veled, hanem Nálad elképzelhetetlenül kisebb cenkekkel akadt most dolgom...
vino-et-veritas 2012 dec. 24. - 08:46:41 Előzmény Vinogradov
(9/71)
Persze annyira érdekel, amennyire itt Közép-Európában ez érdekes, de azért a horvát történelem (néhány pontját kivéve) Magyarország számára nem annyira volt fõ vonal sohasem (vö.: német, osztrák, szerb, román, orosz, lengyel vagy török történelem, stb.).

A legtöbb, "lényegi" gondolattal egyetértek. Nekik nem lehetett abban az erõtérben más út, mint Jugoszlávia.
A bán, úgy emlékszem, kemény élharcosa volt a horvát elszakadásnak a Magyar Királyságtól (és természetesen mögötte álltak a horvát rendek is), tehát számára "kapóra jött" a császári megbízatás. Az más kérdés, hogy valószínûleg nem ismerte fel eléggé a Habsburgok "oszd meg és uralkodj" politikáját, amit ügyesen használtak ki mindig is a császárság / Monarchia egybentartására. Ennek fényében érdekes, hogy milyen konzervatív módon maradt folyamatosan császárhû.
Annyira azért nem dicsérném, mert, ha õ maga legyõzni nem is tudta a honvéd hadsereget, de tevékenységével igencsak hozzájárult a forradalom késõbbi bukásához.

Az utolsó gondolatok bennem is megfogalmazódtak már régóta. Miért sikeresebb szinte mindegyik volt Monarchia-beli régió, mint mi? Most hagyjuk azt a "közkeletû" magyarázatot, hogy "az egész világ ellenünk van". De nem akartam ebbe az irányba elmenni...

No, a végére, nem az öncélú vitatkozás kedvéért - ami itt, mint látom, úgyis kibontakozik -, egy kis pontosítás.

1. A két inkriminált mondat "eredetiben":
"A téma - kövezzen meg érte bárki - annyira nem érdekel..."
"...jelentõsebb törekvések nemigen voltak ki a "magyar uralommal" szemben".
(Kár, hogy nemigen van lehetõség a szöveg formázására, mert ezeket jobban kiemeltem volna!)

2. Még egy kérdés Jelaèiæ / Jelasics / Jellasics / Jellacsics neve. Olvastam többféle "átiratban", én itt a Jellasicsot használtam. Ebben igazságot tenni nem tudok, de valóban valahol a "Jelasics" körül lehet a leghelyesebb mód. Ha meg nagyon hûek akarunk maradni, használjuk az eredeti horvát írásmódot. Szerencsére a mai technika ebben is segít...
offtopic
Vinogradov 2012 dec. 23. - 19:22:17
(8/71)
"Velünk"? Mert, szabadjon megkérdeznem, kiket takar az az inkonkrét "mi", amelynek te és tvp kolléga egyként része vagytok?
offtopic
Vinogradov 2012 dec. 23. - 15:25:22
(7/71)
Jajj, de magabiztosak vagyunk!

Azért, mert Nagymoráviának semmi köze a szlovákokhoz (nem is ott volt, hanem jóval délebbre) vagy a dákoromán elméletbõl egy szó sem igaz, még nem kell általánosítani. Merem remélni, hogy nem vagy olyan alak, aki így gondolkodik.

A Trpimiroviæ-dinasztia puszta létét kétségbe vonni kb. olyan, mint ha valaki, csak úgy, mindenféle nyakló nélkül azt mondaná, hogy nem létezett Árpád vagy Szent László. Vagy Atahualpa, vagy Baibarsz, mameluk uralkodó... Esetleg a holokauszt? Hoppá, meg is van honnan ilyen ismerõs nekem ez a merev gyûlölködés szomszédainkkal szemben...

Hmmm...
Vinogradov 2012 dec. 23. - 15:11:56 Előzmény vino-et-veritas
(6/71)
Ezt a "nem érdekel a téma" kitételt konkrétan nem értettem, de mindegy.

Másrészrõl: a tizenkilencedik századig valóban remek volt a horvát-magyar összhang. Az 1843-44. évi országgyûlés és az elsõ világháború közti idõszakban viszont a horvát kérdés mindig napirenden volt, még az 1868-as kiegyezést követõen is (sõt, akkortól csak igazán!). Vagy a horvátok voltak elégedetlenek a magyar, vagy a magyarok a horvát állásponttal egy-egy kérdésben.

Persze azt is látni kell, hogy egy mérsékelt szintû konfliktus (amely csak 1848-1849-ben fordult át fegyveres harcba - és akkor sem a Schwarzemberg-adminisztráció hibájából, hiszen õk csak húzni akarták az idõt, nem gondolták, hogy a tûzzel játszanak) a 18. századtól kezdve Bécsnek is érdeke volt: jó tudni, hogy az illír kancelláriát, mint egyfajta horvát "államigazgatási szervet" az II. József halálát követõen fellobbanó hazafias magyar nemesi-nemzeti öntudat ellenpontozásaként a horvát nemzeti indulatokat ébresztgetve, II. Lipót már pont ezért hozta létre 1791-ben.

Egyébként lehet bántani szegény Jelasicsot (sic!), de kétségtelenül jó képességû politikus volt. Sajnálatos módon egy rossz idõszakban rossz sugallatoknak engedelmeskedve támadt az országra, mégis úgy él a köztudatban, mint valami rablógyilkos.

Végezetül: a horvátok részérõl valóban hiba volt kiválni a Monarchiából - ezt elsõ pillanattól fogva láthatták, hiszen cseberbõl vederbe kerültek: teljes, hiánytalan nemzeti szuverenitásról álmodtak és ehelyett a szerbekkel és a szlovénekkel csapták õket egybe, egy közös királyság keretei között, amely csak 1929-ben kapta a Jugoszlávia nevet.

Összességében mindenki számára jobb lett volna az 1918-as status quo, de ezt nem láthatták elõre. Meg mellesleg: a huszadik századi kataklizmákon túljutva Horvátország ma nagyon szépen, elegánsan prosperál, míg mi...

Hát, hadd ne folytassam...
1/10
tvp 2012 dec. 23. - 13:32:08 1/10 Előzmény fredi60
(5/71)
Horvát királyok nem voltak, ez tény.
vino-et-veritas 2012 dec. 15. - 12:14:04
(4/71)
A téma - kövezzen meg érte bárki - annyira nem érdekel, de bele-bele néztem, mert kíváncsi vagyok rá, hogyan dolgozzák fel. Nekem úgy tûnik, sikerült elkerülni azt az idealizált, pátoszos, magasztos megközelítést, ami a hasonló magyar történelmi alkotásokban szinte mindig megjelenik. Igyekeznek tárgyilagosak maradni.

OFF
Bár Horvátország néhány évszázadon át (1918-ig) a Magyar Királyság része volt, érdekes, hogy ezalatt jelentõsebb törekvések nemigen voltak ki a "magyar uralommal" szemben, köszönhetõen talán a folyamatosan biztosított jelentõs autonómiának. Nem beszélve olyan családokról, mint a Zrínyi vagy a Frangepán, amelyek mindkét ország történelmében jelentõs szerepet játszottak. Igaz, Jellasics-ot nem nagyon kedveljük, de már az õ szobra sem mutat a kardjával felénk, mint régen... Milyen "figyelmesek" ezek a zágrábiak!
A történelemben nincs ha, de talán egész Közép-Európa és a Balkán is jobban járt volna, ha nem kényszerítették volna bele õket a 20-as években "összegründolt" Jugoszláviába...
fredi60 2012 dec. 14. - 21:09:25 Előzmény tvp
(3/71)
Sosem késõ egy kis történelmet tanulni....
(ha jól látom, neked nem fog ártani)
1/10
tvp 2012 dec. 13. - 16:20:03 1/10
(2/71)
Horvát királyok? Lehet múltat gyártani, de attól még nem lesz igaz.
Szajci 2012 dec. 01. - 16:10:44
(1/71)
végre, valami horvát töris dolog!