Téma: Fekete Dália

offtopic
Vinogradov 2010 jan. 07. - 10:12:00
(63/103)
A szokásos abszolút profi és tökéletesen fényképezett Brian De Palma színvonal - erõs közepes, ha a nagyokhoz mérjük.

A színészek jók, az operatõr neve önmagáért beszél, a hangulat és az atmoszféra is rendben van.

A "Fiúk nem sírnak"-on kívül itt láthattuk talán a legkiemelkedõbb Hilary Swank-alakítást, de a film legjelentõsebb színészi pillanata mégis Fiona Show-nak köszönhetõ: a jelenet, amelyben kiderül róla, hogy kicsoda is valójában, félelmetesen erõteljes.

A többiek hozták a formájukat: Scarlett Jonhanson ennél klasszisokkal több szenvedélyt vagy érzelmességet tud belevinni a játékába, Josh Hartnett és Aaron Eckhart teljesítményére pedig megint csak nem lehetett panasz.

A színészek közül még igen nagy öröm volt látni Mia Kirschnert, aki már több erõs filmben és az "L" c. sorozatban is bizonyította, hogy nagyon könnyen képes nagyon rejtélyes és vibráló légkört teremteni önmaga körül, olcsó hatásvadász eszközök alkalmazása nélkül.

Összességében a film az abszolút tisztességes mestermunka kategóriájába sorolható - De Palma pedig ennél azért kicsit többet is tud, bár az igaz, hogy plusz pont jár a történet felvezetéséért és a szokatlan dramaturgiai csavarokért, amelyek révén a film tökéletesen elkerülte, hogy egy mikropillanatig is szájbarágósnak hassék (amit a narráció is ügyesen elkerült).

6.9/10
Charles Foster Kane 2010 jan. 04. - 10:09:55
(62/103)
Az a durva, hogy én már az elsõ negyedórában elvesztettem. Meg a türelmemet is, úgyhogy részemrõl ennyi volt eddig ez az alkotás. Pedig biztos jó film, meg hát Zsigmond Vilmos, de nem ment a dolog. Sosem volt tehetségem a ki-kivel-van szálak kibogozásához.
Anyacs 2010 jan. 04. - 10:05:09
(61/103)
Igen, el is vesztettem a fonalat itt-ott(nem az elejétõl láttam). Ha valaki végig látta és tudta követni válaszolna 1-2 kérdésemre? Milyen pénzt talált a fürdõszobában? Milyen bankrablás volt,és mikor? Ki ölte meg a társát, és miért? Végül is lányt miért is gyilkolták meg? Nagyjából ennyi :). Végigolvasva nem sok mindent sikerült összeraknom.
speedygonsales 2010 jan. 04. - 00:01:01
(60/103)
Igen, az említett dokumentumfilm címe: "A Fekete Dália igaz története" és az sokkal jobban lekötött (szerintem érdekesebb is volt) mint ez a thriller. Az igazsághoz is több köze lehet.

A filmrõl: szerintem az elején kicsit unalmas, vontatott, lassan indul. A végén pedig ellenkezõleg: gyorsan összekuszálódnak a szálak, kicsit mintha összecsapták volna. A sok nevet is összekeverték (lásd a korábbi hozzászólásokat!), nehéz kibogozni, hogy ki kivel van.
6/10
varavir 2010 jan. 03. - 22:51:50 6/10
(59/103)
Hát, én majdnem minden fellelhetõ anyagot elolvastam az esetrõl angolul és magyarul egyaránt, és nagyon durván semmi köze hozzá a filmnek. Még csak nem is voltak ilyen gyanúsítottak, és ha jól tudom, akkor azóta sem biztos, hogy ki ölte meg, de az tény, hogy a gyilkosság után évtizedekig nem kapták el a gyilkost.
A film érdekes lehet annak, aki nem ismeri a történetet, de így inkább furcsa az írói szabadság...
frontline 2010 jan. 03. - 16:11:18
(58/103)
Jó a film, de köze sincs a valósághoz.
Az említett dokumentumfilmben kiderül az igazság. Szerintem.
qqcs 2010 jan. 03. - 12:49:20 Előzmény encsii
(57/103)
hat ezek a rottenek eleg bunkok hogy meg egy figyelmeztetes sincs a kepek elott hogy mi kovetkezik.
1/10
Istenasszony 2010 jan. 03. - 11:45:03 1/10
(56/103)
A Discovery-n volt errõl egyszer egy dokumentum film, nagyon érdekes volt.
encsii 2009 aug. 29. - 18:20:12 Előzmény Marokko
(55/103)
hát igen.szerencsétlen Elizabeth.szegénykém :( a holttestérõl minden kép fent van a neten.nagyon durva.a rotten szerkesztõi nem tudom hogy juthatnak ilyen képekhez...sokkoló.
10/10
Dros 2009 aug. 24. - 22:41:36 10/10
(54/103)
A zene nagyon jó!
10/10
Dros 2009 aug. 17. - 01:13:05 10/10 Előzmény juditpanda
(53/103)
Valójában semmi sem derült ki.
Szerintem az azért jóval gázabb :)
6/10
1asokközül 2009 jún. 29. - 00:09:45 6/10 Előzmény Vágyvillamosa
(52/103)
Ez csak egy verzió arról hogy mi történhetett, nem az ami a valóságban történt. Ez egy felderítetlen ügy és valószínûleg most már az is marad...
tekata5 2009 jún. 27. - 20:32:45
(51/103)
nagyon sok név, és hát nem tudom...

SPOILER ON
Egyszerûen oké, hogy beteg az a nõ, de komolyan semmi indítéka nem volt meggyilkolni a kiscsajt. Legalábbis elég nyomós nem.
SPOILER OFF

Érthetõ kb a feléig, én utána elvesztettem a fonalat, aztán fel-fel kapogattam, de vannak nem teljesen tiszta részek.. az a rengeteg mellékszál...

Egyszerûen nem tudom, hogy tetszett-e.
10/10
irmagyurma 2009 jún. 05. - 12:52:10 10/10 Előzmény Vágyvillamosa
(50/103)
Hát tuti, hogy volt elkövetõje a gyilkosságnak.....:))))))))
10/10
irmagyurma 2009 jún. 05. - 10:20:12 10/10 Előzmény Bya97
(49/103)
Ja, én is rákerestem a neten. Hát elég szépen szétdarabólták a nõt. Mondjuk az én gyomrom nagyon jól bírja az ilyet, de a gyengébb idegzetûeknek nem ajánlanám.
Bya97 2009 jún. 02. - 21:04:43
(48/103)
Szerintem nem rossz a film...olyan nézhetõ...De az alapsztori nagyon brutál! Máig Amerika legrejtélyesebb bûnügye...Ha a google képkeresõben rákerestek arra a névre hogy Elizabeth Short (mert ez volt nyomorult csaj neve) borzasztó képeket ad ki! A gyilkosság képei! Amugy nagyon durva az egész történet...a 40-es években, ezt a szegény nõt, miután megerõszakolták, három napig kínozták, majd élve felhasították az arca oldalát, majd kettéfûrészelték a testét...Bocsi, de ez az igazság!!!
10/10
irmagyurma 2009 jún. 01. - 20:10:17 10/10
(47/103)
Vilmos Zsigmond egy zseni operatõr. Asszem ehhez senkinek nincs elenvetése, ugye?! De Palma meg nem egy utolsó rendezõ:) Jó kis noir ez, jó sok cigaretafüstel. Tehetséges szinészekkel. No mondjuk Josh Hartnett-el talán egy kicsit elfogult vagyok. Õ a világ lejóképûbb férfiúja:) Scarlett Johanssontól meg kicsivel többet vártam, de helyette Hilary Swanktól kaptam többet. Kellemesen meglepett az alakítása.
Talán a film végét jobban is meg lehetett volna gyúrni. Jelegtelen volt. Hát gagyira sikeredett, de sebaj.....én így is szeretem a filmet.
Vágyvillamosa 2009 ápr. 13. - 19:46:26
(46/103)
Az senkit nem zavar, hogy ez egy máig felderítetlen bûntény, ugyanakkor a filmben van elkövetõ?????????
mimoza777 2009 jan. 09. - 11:21:50 Előzmény juditpanda
(45/103)
Szerintem is egy nagy rakás kaki!!!
sipka 2009 jan. 04. - 14:22:02
(44/103)
Eszméletlen film-noir, jó képességû aktorokkal, és hibátlan látványvilággal. Nagyon bírtam az egész sztori levezetést, és a folyamatosan feltáruló titkokat, amik egyre érdekfeszítõbbé tették az egyébként gyengére sikerült befejezést. S bár többen azt állítják, hogy követhetetlen a bûntény kibontakozása, de szerintem baromira egyértelmû. Ami zavarhatja az embert az nem más, mint a rengeteg név, amelyekbõl néhányat még becenévvel is illetnek. Például "Elizabeth"et (az áldozatot) néha "Betty"nek nevezik, illetve a "Madaleine" nevet is "Emmeth"nek mondják néhány jelenetben. Ezért oda kell rendesen figyelni az ehhez hasonló eltérítõ manõverekre, mert igencsak eltévelyedhetünk a sztori menetétõl.
Viszont a gyenge pont a film lezárásában keresendõ, azon belül is a gyilkosság régóta várt megoldásában. Teljesen érdektelen, és értelmetlen. Mondjuk a filmesek, ritkán írják át egy regény befejezését, így egyáltalán nem az alkotókat okolom, hanem a könyv szerzõjét. Sokkal meglepõbb megoldás (illetve indok) is lehetett volna, mint ami végül elénk tárult. Legszívesebben kikapcsoltam volna a TV-t, amikor felfedték elõttem az ismeretlen körülményeket, és az elkövetõt. Még szerencse, hogy a játékidõ többi része nagyszerûen megszerkesztett, mert e nélkül hanyagolhatóvá vált volna Brian De Palma ezen munkája.
Szóval érdemes megnézni, bármennyire is lehúztam az imént :) Egy kissé túlreagáltam... :P