5/10
napraforgó 2017 ápr. 29. - 16:33:00 5/10
(915/1535)
Én a kis Muratot nem látom nagyon nagynak, szemre is lehet, hogy csak kb. 7 éves. És arról sincs fogalmam, hogy ez a korai iskolakezdés mit jelent a törököknél. 5,5 év az még nagyon gyerekkor, egyáltalán nem tanulásra való idõszak. Persze lehet, hogy valami iskolaelõkészítõbe járnak ilyenkor, ami inkább óvodai foglalkozásnak felel meg. Azt mindenesetre látjuk, hogy a gyerek csak tízórait visz magával, sem iskolatáskája, sem könyvei nincsenek. Nem olvas, nem számol, írni nem tanul, vagyis ténylegesen nem tanul semmi olyasmit, amit az iskolások szoktak. És csak olyan gondolomformán viszik be reggelente, egyáltalán nem kell idõpontra, tanórára mennie. Mukaddes is hogy elhozta, amikor megszökött a szeretõjéhez, nem mondta egy tanítónõ, hogy bocsánat anyuka, de meg kell várni az óra végét, a tanítás végét... Na, szóval az a gyerek még tuti nem iskolás.
10/10
bezsuzska 2017 ápr. 29. - 16:22:25 10/10
(914/1535)
Tökéletesen egyetértek veled a szinkront illetõen. Én véletlenül akadtam a sorozatra, a TV2-n, talán az 5-6 résznél. De annyira tetszett, hogy utánakerestem a neten, és így találtam a feliratos változatot, ami akkor még csak talán a 20.bölümig volt feliratozva, úgyhogy végignéztem törökül. Eddig még filmeket is jobbára csak szinkronizálva néztem, bevallom el voltam kényelmesedve. Eddig úgy gondoltam, hogy a magyar szinkron nagyon jó, köszönhetõen a szinkronszínészeinknek, és nem utolsósorban gyönyörû anyanyelvünknek. Amit viszont ezzel a sorozattal mûveltek az katasztrófa. Akár a szétszabdalását, akár a szinkront nézem. Lehet, hogy csak én akadok fenn olyan " apróságon" ,hogy török sorozatban a szinkron szerint:" Istenem, istenem!" hangzik el? A többi semmitmondó kifejezést nem is említem. A szájmozgás pedig nem indok mindenre, fõleg nem a félrefordításokra. Néha megpróbálom nézni a TV2-n, de mindig csalódás ér.
andrealovasz 2017 ápr. 29. - 15:31:51
(913/1535)
Igen a szinkronos sokszor más mint a feliratos, mikor nézem a szinkronost és vmi mást mondanak mint a feliratosban volt mindig felfigyelek rá meg bosszankodok hogy dehát ez nem is így volt a feliratosban. Sokszor teljesen más a színészek elõadása így, nem olyan intenzív, mintha egy másik sorozatot néznék pedig ez is a Fatmagül. Sajnálom hogy akik csak szinkronosan nézik teljesen más élményt kapnak mint aki már látta eredetiben magyar felirattal.
andrealovasz 2017 ápr. 29. - 15:27:31
(912/1535)
Ja és igen kicsit se feltünõ hogy Murat már nem ovis korú, a feliratosban iskoláról van szó, hogy oda jár.
andrealovasz 2017 ápr. 29. - 15:25:19
(911/1535)
Engem az idegesít mikor Münir bácsikámnak hívja Resatot, holott õk sógorok. Münir és Perihan testvérek. Selimnek a bácsikája Münir, dehogy õ miért hívja Resatot bácsikájának? Biztos vmit félrefordítottak és most már úgy marad.
lizbell 2017 ápr. 29. - 11:39:19
(910/1535)
Sajnos angolból fordítanak nem törökbõl, mint megtudtam, ráadásul elég pontatlan a szöveg! Nagyon kell összpontosítani sokszor hogy valami értelmet adjanak a hányaveti angol kifejezéseknek! Én sem értem miért így van, a megrendelõ felelõssége nyilván!
9/10
kaboca12 2017 ápr. 29. - 11:25:33 9/10
(909/1535)
A szinkron egy katasztrófa, sok helyen nagyon pontatlan. A sok apró hibával egy-egy mondat már nem ugyanazt jelenti, vagy nem olyan a súlya. Nagyon megtud téveszteni egy adott jelenetet. Persze figyelni kell, hogy valamilyen szinten alkalmazkodjon a szó/mondat hosszúsága a száj mozgásához, de különösen ebben a sorozatban sok helyen nagyon mást értelmet kap a fordítás, mint ahogy azt eredetileg a törökök megírták.
Valóban szembetûnõ, hogy Murat egyszer óvodás, másszor iskolás, de van a fordításnak köszönhetõen több zavaró tényezõ is. :/
9/10
kaboca12 2017 ápr. 29. - 11:20:22 9/10
(908/1535)
Nem mindegyik színész volt 30 körüli. Pont a Szelimet játszó színész, Engin Öztürk 1986-os születésû, tehát még csak most 30 éves. A sorozatot 2010-2012 között forgatták, tehát az akkori életkora 23-25 év. De ettõl eltekintve igazad van, idõsebbnek néznek ki, mint amit a szerep megkíván, bár szerintem a török férfiaknál idõsít a szakáll, borosta, bajusz.
10/10
bezsuzska 2017 ápr. 29. - 10:26:23 10/10
(907/1535)
Murat iskolás az eredeti szöveg szerint. A fordítás néha óvóda, néha iskola. (szinkron?). Az eljegyzés (amit több helyen esküvõnek fordítottak a szinkronban), és az erõszak 2010.09.16-án történt. A dátum az "elveszett" gyûrûbe van vésve. Akkor látszik, mikor Meltem és Perihan pakol a költözéskor. Az elsõ tárgyalás április 14. Ekkorra van idõpontja az orvoshoz Fatmagülnek, ami miatt fel is hívják Meryemet, mert nem mentek el. Egyébként ez a dátum Kerim születésnapja is.
5/10
napraforgó 2017 ápr. 29. - 04:28:22 5/10
(906/1535)
Kicsit bajban vagyok az évekkel is.
Most Fatmagül azt mondta a pszichológusnõnek, hogy 21 éves. Igazából még nem is telt el egy teljes év a megerõszakolása óta, amely úgy emlékszem, augusztusban történt. Most meg tavasz van, már sok helyütt virágok vannak, muskátlik, rózsa is nyílik a házuk elõtt, de még mindig kabátokban járnak, vagyis azért csak hûvös az idõ. Nyilván tavasz van, április, vagy talán május eleje.

Amikor Rahmi szülei meghaltak és õ találkozott Mukaddessel, azt mondta, hogy 12 éves a kishúga. Mukaddes már terhes volt és az esküvõ után a 7. hónapban megszületett Murát. Még Fatma is azt hitte, hogy koraszülött volt (na, rosszmájúként az mondom, hogy nehéz elhinni, hogy koraszülött egy gyermek, ha 3 kg fölött van a súlya...). Murát most még óvodába jár, ami azt jelenti, hogy 5,5 év alatt kéne legyen. Mert Törökországban a tankötelezettségi kor 5,5 év és 17,5 év között van! Én nem tudom, hogy mennek ott a dolgok, de ha már öt és fél éves kortól iskolaköteles egy gyermek, akkor Muratnak már rég iskolába kéne járnia! Mert Ftmagül 12 éves korától 21-ig már 9 év eltelt, a kisfiú meg alig több, mint fél évre született a házasságkötéstõl. Vagyis most már 8 - 8,5 évesnek kellene lennie minimum, és akkor már rég iskolába kéne járnia!
Én annyira nem értem, hogy miért nem törõdnek jobban az évekkel.

De ott vannak a Yasaran fiúk is. Mikor a helyi újságokban megjelentek a hírek az erõszakról (Galip mester jóvoltából), akkor Szelimet 20 évesnek jelezték az újságcikkben. (sõt, a Meltemmel kötött házassági hírek is 20 évesnek jelezték!) Ezen baromira meglepõdtem, mert ma már 35 évesek, az összes férfi színész (a fiatalok), de a forgatáskor is minimum 28 évesek voltak. Én egy-két-három éveket hajlandó vagyok elhinni, márhogy annyival fiatalabbak, de 8 év azért már csaknem egy évtized! Ahogy kinéztek, az meg tuti nem egy 20 éves kamasz kinézete volt!

Más sorozatokban is csalnak az életkorral, de ott meg épp ellenkezõleg. A Megtört szívekben az akkor 36 éves színésznõ játszotta a 40 éves Dilarát. A végtelen szerelemben meg a Vildant játszó színésznõ még csak most töltötte be a 41. életévét, de a sorozat forgatásának kezdetekor talán csak 39 volt, amikor a minimum 50 éves Vildan Szezint kellett alakítania. Mint ahogy a Nihánt alakító színésznõ is csak 22 lehetett, de a sztori szerint már inkább 30 (hisz elhangzott, hogy jó 30 éve történt Vildán és Leyla között az összetûzés a võlegény Önder miatt. És Vildan akkor már terhes volt!).
5/10
napraforgó 2017 ápr. 29. - 03:13:02 5/10
(905/1535)
Nem is azért teszem föl a kérdéseimet, hogy akik elõrébb járnak a sorozat nézésével, megválaszolják. Ezek inkább csak költõi kérdések, amelyek az itt és most nézése közben fölmerülnek bennem. Persze, nyilván majd megkapom a válaszokat, ahogy a történet halad elõre.

Fatmagül most a pszichológusnál részletesen beszámol a történtekkel kapcsolatos érzéseirõl.
Nagyon sajnálom, hogy a meghallgatásakori pszichológiai vizsgálatról jószerivel semmi képet nem kaptunk, hisz ott már el kellett mondja egyszer, hogy mi történt, hogy történt. Elõtte meg az ügyésznek kellett beszámoljon a megerõszakolásáról. De azok a vizsgálatok nyilván inkább a tényekre szorítkoztak és az ügyészség mellett mûködõ pszichológusnak is jobbára csak azt kellett vizsgálnia, hogy a nõ igazat mond-e, avagy csak kitalált történetet mesél. Ha igazat mondott, akkor az ügyészség dolga a bizonyítékok beszerzése, a vád alátámasztása.
5/10
napraforgó 2017 ápr. 29. - 03:03:39 5/10
(904/1535)
Szerintem ezek még Isztambulban történtek, nem Izmírben, bár lehet, hogy rosszul emlékszem. Nekem úgy rémlik, hogy Izmírban csak Szelimet, Erdogánt és Kerimet hallgatták meg, Nine mama, Fatmagül, Rahmi és Mukaddes meg odakinn várakoztak az ügyészség elõtt.
Amúgy az Ildír nevû falu, ahol eredetileg éltek, a tengerparton van, eléggé messze Izmírtõl. Persze nyilván Izmír valami körzeti, tartományi székhely és Ildír is ebbe a körzebe tartozik. Musztafa Ildírben leskelõdött Fatma után, ott vette üldözõbe, ott vitte el a régi házukba, ott próbálta meg lelõni Kerimet a tengerparton és úgy láttam, hogy nem utazott sehová (be Izmírbe) hogy vallomást tegyen, ott helyben hazudozott az ügyésznek. Persze lehet, hogy tévedek, és a több órás autóutakat csak símán kihagyták.
Amúgy hová lett Musztafa apja, anyja, állítólag visszaköltöztek a falujukba, de a házukban nem láttam egyiket sem.

Érdekesnek találom a nõk viselkedését a Yasarán családban. Perihán eleinte rosszul lett, amikor kiderült, hogy mit tett az egyetlen fiacskája, késõbb, amikor már elkötelezte magát Resat hazugságai mellett, eleinte csak némán tûrte, hallgatta azokat, legfeljebb el-elsírta magát. De most már aktívan közremûködik, elmegy Mukaddeshez, hogy õt is rábírja a hazudozásra. Ezzel szemben Meltem eleinte vaknak, süketnek tettette magát, meg sem akarta hallani a vádakat, hitt, mert hinni akart a hazugságokban. Most meg hogy kinyílt a szeme és ezzel együtt a szája is, tevékenyen segít az "ellenségnek", derüljön ki az igazság és kapják meg a bûnösök a büntetésüket jelszóval nemcsak a gyûrût viszi el Fatmagülnek (nem hiszem, hogy az bármit is érne, mint bizonyíték), de a sajtót is informálja, hogy ne lehessen megint a szõnyeg alá söpörni a történteket.
khajni87 2017 ápr. 28. - 23:42:35
(903/1535)
nehéz itt ezekre válaszolni mert mi már jó sok hónappal elõrébb járunk már idõrendben és rengeteg eseménnyel amik bepörgetik a dolgokat.....azért sem írok ide mert nem bírnám magamban tartani az eseményeket meg a tv-ben idõm sincs nézni és minek is amikor nekem az unalmas lenne már a látottakhoz képest.....így annyit mondok.....ott ahol mi tartunk , sõt már szinkronosan 4-6 részen belül te is izgalmasabbnak fogod tartani, majd csak kapkodod a fejed hogy mi is van mert annyi minden lesz egyszerre és annyi szál fut össze......
9/10
kaboca12 2017 ápr. 28. - 20:33:52 9/10
(902/1535)
Tényleg.
andrealovasz 2017 ápr. 28. - 20:32:38
(901/1535)
Fatmagült Izmirben is meghallgatták, amikor mutatták hogy megvizsgálta a nõgyógyász és pszichológiai vizsgálatot is végeztek, utána az ügyész is meghallgatta.

A másik meg hogy Mustafa vallomása azért volt érdekes szerintem mert õ a volt võlegény, úgymond elsõ számú hozzátartozója Fatmagülnek (vagyis az volt mikor a bûntény történt) . Gyilkossági nyomozásoknál is vagy más bûntényeknél is láthatjuk a tv-ben hogy az áldozat férjét barátját stb az elsõk között kérdezik ki mit tud az ügyrõl. De ez csak tipp, az is lehet hogy Münir ragaszkodott hozzá, hogy befeketítsék Fatmagült.
5/10
napraforgó 2017 ápr. 28. - 18:49:34 5/10
(900/1535)
Mukaddesrõl nem lehetne megmintázni a becsület szobrát, de most még õ is elutasította Perihánt. Persze õ is tudja jól, hogy ha a családja ellen foglalna állást a Yasaranok mellett, akkor akármennyi pénzt is kapna, azt nem bocsátanák meg neki.
Most inkább az Ausztráliába emigrált Ilgaz papától vár adományokat.
9/10
kaboca12 2017 ápr. 28. - 14:35:34 9/10
(899/1535)
Szerintem azért, mert például Musztafa meghallgatását Münir kérte/kényszerítette ki, gyorsan túl akartak lenni rajta gondolván, hogy azzal majd meggyõzik az ügyészt. Õk türelmetlenebbek, egy lépéssel elõrébb akarnak járni. Fatmagülék nem fogják elhamarkodni a dolgot, sokkal átgondoltabbak. Lassú víz partot mos. :)
5/10
napraforgó 2017 ápr. 28. - 13:30:43 5/10
(898/1535)
Értem, tehát ezekre is sor fog kerülni elõbb-utóbb. Csak nem értem, hogy Musztafa miért is fontosabb pl. a megtaláló Nine mamánál. Kíváncsi vagyok Vurál hazudik-e majd. Ha igen, akkor nem is gondolta annyira komolyan azt az öngyilkosságot.
9/10
kaboca12 2017 ápr. 28. - 10:44:22 9/10
(897/1535)
Jogosak a kérdések és meg is lesznek a válaszok. De ezerke itt fórumon belül senki nem fog válaszolni, mert spoiler lenne. Még nagyon az elején vagyunk a tárgyaláshoz képest, talán ez így nem volt spoiler.
5/10
napraforgó 2017 ápr. 28. - 10:39:54 5/10
(896/1535)
Visszatérve a Fatmaül sorozathoz, vajon miért csak egyetlen egyszer hallgatták meg Fatmagült, éspedig Isztambulban? Miért nem hallgatták meg egyszer sem Nine mamát, aki megtalálta õt a tengerparton? Miért nem hallgatták meg a családját, a bátyját, meg a sógornõjét? Õk többet is tudhatnak, mit a hatóságok, miért nem kíváncsiak a vallomásukra?
Mi a fenét tudhat Musztafa, aki ott se volt, mikor a dolog történt, mert kinn volt a tengeren, hogy az annyira érdekes lenne? És Münír hogy töri magát, hogy meggyõzze Musztafát a hamis tanúzásra.... És persze Musztafa megy és engedelmesen hazudozik...
Igazából Mukaddes jogosan aggódik, nyilván rá is sor kerül. Talán ki sem derül az, hogy pénzt kapott a Yasaranéktól, de ha mégis, az biztos a Yasaranék kárára lenne. Hisz akkor bizonyítékot nyerne az, hogy megvesztegették az áldozat családját.
Rahmi meg úgyse tud semmit mondani a sopánkodáson kívül...Õ szerintem nem is tud a pénzrõl.
Semmit nem tudni a kórházi személyzetrõl, hová lettek, mit mondtak...
És mi lesz a szembesítésekkel? Szembesíthetnék Kerimet a bûnösökkel, na és persze Musztafát is. Õt én Fatmagüllel is szembesíteném, mondja a szemébe, amiket összehazudozott, hogy megcsalta, titokban találkozgatott Kerimmel. Talán nem merné, akármennyire is szemét fickó. Szegény Ászu is jóval kezdett...
Most Vuralon is sok múlik, vajon az igazat fogja-e mondani, vagy hagyja magát meggyõzni?