5/10
napraforgó 2017 máj. 09. - 15:53:09 5/10
(955/1535)
Nem gondoltam, hogy a hivatalokba való mászkálást, engedélyek után való kajtatást be kellett volna mutatni, de azért egy családi beszélgetés során megemlíthették volna, hogy már minden szükséges engedélyt beszereztek, nincs akadálya az étterem megnyitásának. Ezzel az egy mondattal le lehetett volna rendezni.
Amúgy meg, ha élelmiszerrõl van szó, jobb, ha vannak szabályok, meg ellenõrzések. Épp elég romlott húsról meg koszos feldolgozóhelyrõl tudósítanak a tv-ben. Az ember gyomra felfordul, amikor büdös húsokat, meg egérürülékkel szennyezett élelmiszereket mutogatnak.
És én azért azt sem bánom, ha van valami képesítése is a szakácsnak, mert lehet, hogy Mari néni nagyon jól fõz, de azért más egy éttermet vezetni, meg más egy családi ebédet elkészíteni.
10/10
baba24 2017 máj. 09. - 14:38:20 10/10
(954/1535)
Szerintem bár ki nyithat bár mit!Nem minden országban ennyire bonyolult bár mit nyitni mint itt Magyarországon!
Gondolom be szereztek mindent ami kellett,csak mi azt nem láttuk mert kicsit unalmas lett volna!
Ez itt a saját tapasztalatom:
(Magyarország egy elég bonyolult hely,én nekem se sikerül mindent be szerezni egy bizonyos dologhoz szóval lehet a mi szabályozásunk bonyolult!)
5/10
napraforgó 2017 máj. 09. - 08:58:43 5/10
(953/1535)
Kicsit csodálkozom azon, hogy Törökországban boldog-boldogtalan nyithat éttermet és ahhoz nem kell semmiféle engedély? Nem kell valamiféle egészségügyi elõírásoknak eleget teni? Pl. az élelmiszerek tárolása, hûtése terén, na meg ott a több fázisú mosogatás, stb? Nem kéne egészségügyi vizsgálatokon átmenni a konyhaszemélyzetnek? Fertõzõ betegségek, tüdõbaj, coli baktérium, szalmonella stb.? Nem szükségeltetik valamiféle szakértelmet felmutatni a fõzéshez? Szakács-vizsga, szakács, cukrász végzettség, ilyesmi? Egy füvesasszony megy egy háztartásbeli nõ (talán kettõ, ha Mukaddest is számítjuk), meg egy kovács mûködtethet éttermet? Rahmit nem is számítom, õ mondjuk csak felszolgálásra, asztal-leszedésre jó.

Amúgy meg miért nem szól rá senki Mukaddesre, hogy ha nem ad bele pénzt az étterembe, akkor a haszonból sem részesedhet? Ha esetleg ott dolgozik, csak fizetett alkalmazott lehet a munkája arányában, de nem tulajdonostárs? Mert Mukaddes biztos, hogy ezentúl is kivonja majd magát a munkából és el-el fog szaladgálni. Pláne most, hogy Szálih újra jelentkezett az életében. Én páros lábbal rúgtam volna ki a pasit, õ meg hívogatja a telefonon.
10/10
baba24 2017 máj. 08. - 13:27:11 10/10
(952/1535)
Én is csak céloztam rá mert nem akartam spoilerezni :)
andrealovasz 2017 máj. 08. - 13:15:21
(951/1535)
Nem Asu választotta a hivatását, nem fogok spoilerezni ezért csak annyit mondok hogy késõbb ki fog derülni minden róla is.
5/10
napraforgó 2017 máj. 07. - 20:09:46 5/10
(950/1535)
Ászut én is sajnálom, nyilván a szükség kényszerítette arra, hogy ezt a "hivatást" válassza, mûvésznevet is felvett, hogy mégse a családjáéra hozzon szégyent. (Amúgy a színésznõ nagyon csinos, finom arcvonásai vannak.) De azért az életformáját mégis csak maga választotta és nem kapták el az utcán, vagy a parkban, vagy akárhol a pasik, mint a másik lányt. Én ezért nem tudom õket egy kalap alá venni.
10/10
baba24 2017 máj. 07. - 19:15:20 10/10 Előzmény napraforgó
(949/1535)
Szép a szókincsed!Igen ezzel foglalkozott és akkor mi van ez is egy foglalkozás.De nem vok benne biztos hogy ezt önszántából csinálta fõleg nem az elején!Az hogy õ bele szeretett a Mustafába az hiba volt,de a szerelmedet nem válogathatód meg!
Nem lovagolok rajta max 2 szer írtam le,de te is volt hogy lovagoltál valamin több ideig!
Én még mindig jobban szeretem az Asu karakterét mint mondjuk Mukadeszét!
De azt is tudom,hogy Mukadesz meg kell ennek a sorozatnak,mert nélküle nagyon lapos lenne és nézhetetlen is!
10/10
bezsuzska 2017 máj. 07. - 17:59:56 10/10
(948/1535)
Köszi! Nekem elkerülte a figyelmem, de igazad van, itt februári a dátum. Hogy lett ebbõl április 14? (a kérdés költõi, nyilván te sem tudod a választ)
9/10
Elhaym 2017 máj. 07. - 16:08:27 9/10 Előzmény bezsuzska
(947/1535)
5/10
napraforgó 2017 máj. 07. - 06:32:44 5/10
(946/1535)
Most akkor ezen fogsz lovagolni hetekig? Mások sokkal többet elspoilereztek már jóval korábban és még meg is sértõdtek, hogy valaki (akár én) szóvá tette. Most már mindenki tudja, hogy Musztafa elveszi a kurvát és gyerekük is lesz. Na bumm. Én is csak azért tettem szóvá korábban, mert Musztafa a szegény meggyalázott szûzlányt rútul eltaszította magától, sõt meg is akarta ölni. És aztán meg szépen bevásárolt, kapott helyette olyat, aki nem erõszak miatt, muszájból feküdt le a férfiakkal, hanem jó pénzért. Mint mondjak? Megérdemelte. Csak szegény kurva nem, õ sokkal jobbat érdemelt volna ettõl a beszûkült, rabbiátus, szervilis, pénzéhes úrhatnám paraszt bunkótól.
10/10
baba24 2017 máj. 06. - 23:37:30 10/10
(945/1535)
Nem gondoltam rá,hogy te az Angol Wikipédiát nézed meg!De így azt gondolom hogy tényleg Spoiler-t írtál a múltkor mert azt gondolom az Angol Wikipédiát még kevesebben követik.És köszi hogy nem írtad le kik halnak még meg a sorozatban,mert én tudom de mások nem,fõleg azok akik nem olvasnak vagy nézik elõre a sorozatot!
5/10
napraforgó 2017 máj. 06. - 04:24:52 5/10
(944/1535)
Nem egészen, ugyanis én az angol nyelvû szócikket is olvastam, azon rajta van:
https://en.wikipedia.org/wiki/Fatmag%C3%BCl%27%C3%BCn_Su%C3%A7u_Ne%3F
Kimásoltam az Ászura vonatkozó ismertetést:
Sevtap Özaltun as Asu(de) / Hacer Ovacık / Nalçalı – Worked as a prostitute. In love with Mustafa, mother of their child, his wife. Halide and Emin's daughter-in-law. Vural and Samin's friend.

Korábban be is linkeltem a magyar nyelvû és az angol nyelvû szócikkek elérhetõségeit is. Tudom, hogy sokan néznek török sorozatokat angol felírattal, így azoknak bizonyára érthetõ.
Innen tudom azt is, hogy menet közben ki mindenki fog meghalni a sorozatban, de azokat megtartottam magamnak. Persze, mások is elolvashatják.
10/10
baba24 2017 máj. 05. - 20:45:09 10/10
(943/1535)
Akkor most én is kicsit utána néztem annak amit írtál Napraforgó :) A Wikipédián nem is említik a Mustafa és Asu gyerekét!Számomra akkor ez érdekes hogy hol olvastad mind ezt,mert hogy a Magyaron nincs róla egy szó se!Ennyi van a neve mellé írva ezt idézem "Prostituált, Mustafa felesége" és a történet leírása is elég szegényes!Szóval akkor szerintem amit te csináltál az igazából Spoiler volt!És lehet ezt így is úgy is magyarázni,de ez akkor is az volt!És szerintem igaza van a Lukrécia87 mert érdekesen van kezelve a Spolier fogalma!
5/10
napraforgó 2017 máj. 05. - 20:02:23 5/10
(942/1535)
Kerim nagyon szigorú az apjához. Õ nem tudja, hogy a szülei min különböztek össze, nem tudja, miért ment el az apja, nem tudja, miért lett öngyilkos az anyja.
A rómaiaknak volt egy jó mondásuk : Hallgattassék meg a másik fél is. Kerim nem hallgatja meg az apját, csak ítélkezik. Igazából az anyja álláspontját sem ismerte, hisz egy felnõtt nõ biztosan nem a kicsi gyerekével osztja meg a párkapcsolati dolgait.
De Kerim most már felnõtt ember, felnõttként kéne gondolkodnia, viselkednie. De ez a duzzogás, levéltépkedés annyira gyerekes, megmaradt az 5-6 éves kisfiú szintjén. Remélem túllép ezen és meghallgatja az apját.
5/10
napraforgó 2017 máj. 05. - 05:34:31 5/10
(941/1535)
Igazad van, a felíratos részek is elérhetõek a neten. De azért ugye más dolog egy három mondatos tartalomismertetõt elolvasni a holdpont.hu-n, vagy egy féloldalas tájékoztatót a Wikipédián, mint 80 x két és félórás bölümöket végignézegetni. Azért erre nincs mindenki nek ideje, indíttatása, kedve, stb. És azért, mert valaki úgy dönt, hogy nem nézi a 80 X 150 perces epizódokat végig felírattal, vagy pláne anélkül, még nem illõ belerondítani mások szórakozásába, akik ragaszkodnak a magyar szinkronhoz és a TV-ben nézik napról-napra a sorozatot.
Szerintem sokkal szûkebb az a réteg, akinek van ideje és kedve felíratosan elõre nézegetni bármit, mint az, aki kényelembõl, idõhiányból, vagy bármi okból csak lassabban halad, a TV-adók mûsorrendje szerint és csak az aznapi 45 percet nézegeti.
5/10
napraforgó 2017 máj. 05. - 03:40:33 5/10
(940/1535)
Az Epizód magazint nem olvasom, így a tartalomismertetõit sem. Itt, a magyar adásban ugyan a reklámblokk alatt be-bevágnak egy-egy oldalt a sorozatról, illetõleg általában a sorozat valamelyik fõszereplõjérõl, de pár másodperc alatt csak a fõcímet lehet elolvasni a kép mellett, alatt. Na ez még mindig nem spoiler.

A spoiler az lenne, ha azt írnám, hogy Mukaddes fél év múlva hármasikreket fog szülni, ezt követõen Nine mama felhagy a kuruzslással és elmegy Sanghaiba táncosnõnek. (És jól ki is színezném, hogy ezek mikor, milyen események után fognak bekövetkezni.) Mert ez már belenyúlás lenne a történetbe. Mielõtt valaki komolyan venné, közlöm, hogy ezeket én találtam ki, csak a példa kedvéért, senki ne várja, hogy bekövetkezik.

Amúgy szerintem nem olyan bonyolult megjegyezni, mi spoiler és mi nem. A most sugárzott, mai (tegnapi, tegnapelõtti) epizód tartalmához történõ hozzászólás NEM az. A holnapi, jövõ heti, azt követõ, stb. részekhez való hsz meg igen. És majd ha a történet a magyar TV-ben is odaér, akkor már az sem lesz spoiler, de addig igen.
A gondot általában az okozza, hogy sokan elõre nézik a sorozatokat, törökül, angol, vagy magyar feirattal és jóval elõbbre tartanak, mint a TV a szinkronossal. Ezért nem illik a port.hu fórumán elõre informálni a nézõket. Arra ott van a facebook, meg egy rakás más oldal, és az azokon lévõ fórumok. Ott lehet olyanokkal eszmét cserélni, akik ugyanúgy látták már az egészet, vagy a nagyját. Akik elõrébb tartanak, mint a mezei TV-nézõ.
5/10
napraforgó 2017 máj. 05. - 03:23:37 5/10
(939/1535)
A Wikipédia bárki számára elérhetõ, aki egyébként használ internetet. Én a sok fura nevû szereplõ nevének akartam utánanézni és a nevek mellett mindenütt volt egy egymondatos tájékoztató, arról, hogy az illetõ kicsoda. Kinek a gyereke, férje, felesége, apja, anyja. Ez még nem azt jelenti, hogy a magyarban kb. 200 részre szabdalt sorozat tartalmáról tájékoztatást kaptam volna. Ugyanígy a holdpont.hu is elérhetõ bárki számára, kb. ugyanazt írja meg, amit a port.hu is fel szokott tenni az epizód alá ismertetõként.

Nem boszorkányság, ha a fórumot megtalálod, meg pláne a facebookot, akkor ez sem okozhat gondot.
9/10
kaboca12 2017 máj. 04. - 21:37:59 9/10
(938/1535)
Ja, pedig ilyen alapon a feliratos rèszek is ugyanúgy elèrhetõk bárki számára, mint a wikipèdia szócikk, nem? Azt sem olvassa mindenki...
5/10
napraforgó 2017 máj. 04. - 20:03:22 5/10
(937/1535)
Azért nem vetnénk a gyehenna tüzére... Csak elrontod más szórakozását, ha elárulod, mi lesz 5-10, vagy 20 rész múlva. Akkor már nem olyan izgi várni....
andrealovasz 2017 máj. 04. - 12:44:28
(936/1535)
A gyereket azért vetette el mert Mustafa arra kényszerítette, és mivel szereti Mustafát gondolom engedelmeskedett neki mert együtt akart maradni Mustafával. Viszont a Münirtõl kapott pénztõl bátrabb lett, most már új életet tud kezdeni Mustafa nélkül is, és mivel nekik nincs közös jövõjük így kiadta az útját.